Problem z systemem ASR/EDS
-
Arti_r1
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Problem z systemem ASR/EDS
Jak w tytule, mam problem z tymże systemem. A więc do rzeczy, podstawowe pytanie do Was, jak on u Was działa? Komputer blokuje silnik chyba do 2500obr, i przyblokowuje też koła czy nie? Słychać u Was takie jakby terkotanie czegoś przy blokowaniu kół? Dodam że mój caddy to rok 06'. I jak został kupiony to wydaje mi się że właśnie czułem jak działa ten system, czyli przyblokowywał koło/koła i było takie właśnie terkotanie/zgrzytanie słychać w momencie zblokowania.(normalne spokojne ruszanie) A tera od początku tej zimy gdy stanę na śniegu bądź lodzie mogę gaz do dechy wcisnąć obroty silnika w okolicy 2500obr, kontrolka miga i zero innej reakcji, tak samo jest nawet na lekkim gazie i twardym śniegu/lodzie. Działa tak jakbym system wyłączył przyciskiem. Jest coś nie tak, czy to przyzwyczajenie do innego auta także z grupy vag?
Ostatnio zmieniony czw lut 02, 2012 12:08 przez Arti_r1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
VWonline
- Kandydat
Samochody wyposażone w system ESP mają też ASR i EDS
Samochody wyposażone w ASR mają też EDS
Odczuwalne drgania (terkotanie) przy ruszaniu to efekt zadziałania systemu EDS
Natomiast migająca lampka to efekt działania ASR lub ESP
Dzisiejsze pojazdy posiadają wiele dodatkowych systemów wspomagajacych bąć też wykorzystujacych układy hamulcowe.
To tylko niektóre z obecnych systemów, wiele z nich jest już montowana standardowo w autach grupy VW
Samochody wyposażone w ASR mają też EDS
Odczuwalne drgania (terkotanie) przy ruszaniu to efekt zadziałania systemu EDS
Natomiast migająca lampka to efekt działania ASR lub ESP
Dzisiejsze pojazdy posiadają wiele dodatkowych systemów wspomagajacych bąć też wykorzystujacych układy hamulcowe.
To tylko niektóre z obecnych systemów, wiele z nich jest już montowana standardowo w autach grupy VW
-
VWonline
- Kandydat
Niekoniecznie musi być cokolwiek uszkodzone.
EDS inaczej elektroniczna blokada mechanizmu różnicowego działa głównie wtedy gdy jedno koło jest w poślizgu a drugie ma dobrą przyczepność.
W przypadku gdy oba koła znajdują się na śliskiej nawierzchni (np lód) główną rolę musi odegrać ASR aby zmniejszyć moment obrotowy silnika.
EDS inaczej elektroniczna blokada mechanizmu różnicowego działa głównie wtedy gdy jedno koło jest w poślizgu a drugie ma dobrą przyczepność.
W przypadku gdy oba koła znajdują się na śliskiej nawierzchni (np lód) główną rolę musi odegrać ASR aby zmniejszyć moment obrotowy silnika.
-
Arti_r1
- Początkujący
zgodzę się z tym co napisałeś;) ale ja w tym roku nie potrafię wjechać do garażu bez lekkiego rozpędu:/ Gdy stanę samochodem przed bramą, to już nie ruszę, a w ubiegłym roku było czuć że te koła się jakby blokują i wjeżdżał. Gdy podepnę się pod kompa wyskoczą jakieś błędy, pokaże mi coś?
[ Dodano: Pią Sty 25, 2013 19:06 ]
odgrzeje kotleta
nikt nie wie, czy jak podepnę kompa to pokaże jakiś błąd?
[ Dodano: Pią Sty 25, 2013 19:06 ]
odgrzeje kotleta
nikt nie wie, czy jak podepnę kompa to pokaże jakiś błąd?
- marcin/ose
- Początkujący
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
podłącz pod kompa i sprawdź błędy.
Chociaż mi się wydaje, że Tobie się wydaje.
Drganie, terkotanie to jest przy hamowaniu z ABS (nie mam tu na myśli pedała hamulca)
Oczywiście podczas działania EDS i ASR też coś tam czuć, ale nie nazwałbym tego terkotaniem czy drganiami, jak już to delikatnymi.
Chociaż mi się wydaje, że Tobie się wydaje.
Drganie, terkotanie to jest przy hamowaniu z ABS (nie mam tu na myśli pedała hamulca)
Oczywiście podczas działania EDS i ASR też coś tam czuć, ale nie nazwałbym tego terkotaniem czy drganiami, jak już to delikatnymi.
Pozdrawiam!
-
Arti_r1
- Początkujący
Turanek przy EDS coś takiego?
Dziś będąc w górach specjalnie stanąłem w większym śniegu na bardzo lekki wzniesieniu. Bardzo lekki gaz, i jaka reakcja? Kółka swobodnie się kręcą a auto nie wyjeżdża. ASR działa normalnie bo jest odcinka.
Chyba podjadę na jakiegoś najbliższego spota, i zobaczę jak działa u innych to
Dziś będąc w górach specjalnie stanąłem w większym śniegu na bardzo lekki wzniesieniu. Bardzo lekki gaz, i jaka reakcja? Kółka swobodnie się kręcą a auto nie wyjeżdża. ASR działa normalnie bo jest odcinka.
Chyba podjadę na jakiegoś najbliższego spota, i zobaczę jak działa u innych to
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Arti_r1, wiem o czym piszesz. U mnie też chrobocze jak "blokuje" mechanizm. EDS działa nawet przy wyłączonym esp,także możesz to sprawdzić. Druga sprawa,to że EDS zadziała dopiero jeżeli różnica obrotów między kołami będzie 500,także musi być trochę gazu.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
Kernel
- Początkujący
- Auto:: 1T3 CFHC 2013
- Imię:: Marcin
No wiesz, EDS napędu 4x4 na lodzie nie zastąpi 
Jak tarcia nie ma to żadne ASR/ESP/EDS nie spowodują że da się ruszyć.
Taki pomysł na mod do tourana po zrobieniu kilkuset km po Górach Orlickich:
na zimę piasecznice jak w lokomotywiie EU07
Zbiornik z piachem, dysze na przednich kołach, pompa powietrzna i jak pod górę nie idzie
to wajcha w dół i jaaaazda
Marcin
Jak tarcia nie ma to żadne ASR/ESP/EDS nie spowodują że da się ruszyć.
Taki pomysł na mod do tourana po zrobieniu kilkuset km po Górach Orlickich:
na zimę piasecznice jak w lokomotywiie EU07
Zbiornik z piachem, dysze na przednich kołach, pompa powietrzna i jak pod górę nie idzie
to wajcha w dół i jaaaazda
Marcin