Auta PRL
-
siemion22
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2006 2.0 TDI BMM
- Imię:: Błażej
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Auta PRL
Mimo,że śmigam Touranem,mam bardzo mocny sentyment do samochodów naszej rodzimej produkcji.Dwa lata temu mimo grożby rozwodu
kupiłem FSO 125p do remontu,i se go przez dwa latka doprowadziłem praktycznie do stanu fabrycznego.Nie był to "kredens" marzeń bo jest z roku 1990,a nie z lat prawdziwej świetności tego modelu,ale to zawsze dobry start.Ciekawi mnie opinia kolegów z TKP co sądzą o tych autkacch-mówię tu o Polonezach ,126p ,125p ,no i oczywiście o wszystkim co produkował PRL.dziś fajnie na ulicę wyjechać takim samochodem,uśmiechy na buziach z każdej strony

-
siemion22
- Użytkownik
No trzeba przyznać,że "termometr był ciekawym rozwiązaniem",mnie zawsze zastanawiało jak kiedyś ojciec 125 śmigał,że wie do czego te wszystkie światełka były ,bo przecież nie miały oznaczeńTuranek pisze:Heh, jak miałem 14 lat to ojcu licznik z dużego fiaciora MR'76 rozebrałem, aż sąsiadka z okna zobaczyła, przestraszyła się i do ojca poleciała powiedzieć, że syn samochód rozbiera
Bardzo mnie ciekawiło jak przesuwa się czerwony pasek szybkościomierza...
-
luigisq16
- Specjalista
- Auto:: 1.6 TDI 2016r
- Imię:: Ludwik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
O to moje pierwsze auta!
Fiat 125P, potem polonez z 79r. Poldkiem jeździłem do 2000 r! Dobrze mi służył.
Miały słabe zawieszenia, sworznie, drążki leciały na potęgę. Wały korbowe bardzo słabe. Olej wiadomo jakiej jakości był, ale przy wymianie co pięć tysięcy można było jeździć.
Na autostradzie w Niemczech poldek nawet mi 160 poszedł (może było lekko z górki)
Spalanie 10-14 l- porażka. Ale nigdy mnie nie zawódł!! Zima nie zima
Na tylny most też trzeba uważać. Źle serwisowane wyły jak kojoty w lesie!!!
Ogólnie byłem zadowolony jak na tamte czasy. 12 lat mi służył i nauczyłem się dbać o niego.
Oddawałem go z ciężkim sercem
Gratuluję takiej zabawki

Fiat 125P, potem polonez z 79r. Poldkiem jeździłem do 2000 r! Dobrze mi służył.
Na autostradzie w Niemczech poldek nawet mi 160 poszedł (może było lekko z górki)
Spalanie 10-14 l- porażka. Ale nigdy mnie nie zawódł!! Zima nie zima
Na tylny most też trzeba uważać. Źle serwisowane wyły jak kojoty w lesie!!!
Ogólnie byłem zadowolony jak na tamte czasy. 12 lat mi służył i nauczyłem się dbać o niego.
Oddawałem go z ciężkim sercem
Gratuluję takiej zabawki
- krzy0
- Przeglądacz
- Auto:: A4 B8 14r
- Imię:: Krzysiek
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Zaczynałem od Fiata 125p z 79r potem jeszcze 3,w ostatnim robiłe przekładke karoseri 89r na taka po remoncie(jaki byłem szczesliwy muc podniesc swoje auto na oryginalnym podnosniku), silnik dałem z poldka 1,6 skrzynia wiadomo 5-ka zegary O::O
kiera od poldka caro przełaczniki pod kiere tez konsola srodkowa tak samo od poldka siedzenia miałem z ostatniej seri szerokie czarne i na nich miśki,ach co to był za fiacior na 3 wyciągał 140 na 5 spokojnie 160. I co musiałem go sprzedac nie było mnie w tamtych czasach mojej młodosci stac na utrzymanie Żona ,dziecko brak stałej pracy i fiacior poszedł na Allegro,klient wystawił pozytywa asz miło było 
-
siemion22
- Użytkownik
Zawsze te auta były obśmiewane,ale dzisiaj chyba niema takiej osoby która by miło nie wspominała tamtych lat gdy smigało się rodzimą produkcją.W tych autach to jest fajne że mając klucz 10-13,kombinerki i śrubokręt można naprawić wszystko bez najmniejszego problemu,no a niestety w nowszych autach nic z tego 
-
krzysiek_rybak
- Użytkownik
- Auto:: touran '05 bkc
- Imię:: Krzysiek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Jeszcze kolego musisz dołożyć klucz 17 i młotek. Kiedyś był na na tvn turbo program, dokładnie nie pamiętam ale chyba wyciągali i rozkręcali silnik za pomocą tylko tych narzędzi.siemion22 pisze:W tych autach to jest fajne że mając klucz 10-13,kombinerki i śrubokręt można naprawić wszystko bez najmniejszego problemu,no a niestety w nowszych autach nic z tego
Ja zaczynałem od malucha poźniej miałem drugiego a na koniec poloneza z silnikiem 1.4 rovera. Tylko wtedy jeszcze nie miałem prawa jazdy i byłem królem polnych i leśnych dróg. Najmilej wspominam malucha bo był to samochód mały i zwinny.