Turbina - wylacza sie

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
dr78
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: dr78 »

Mój Touran 1,9 TDI 100 KM też miał kiedyś problem z turbiną. Już nawet chciałem wymieniać... Padł mi najpierw czujnik ciśnienia doładowania, auto przeszło w tryb awaryjny, musiałem tak jechać 300 kilometrów, wyobraźcie sobie wyprzedzanie TIRÓW :mrgreen:

Po wymianie czujnika niestety nadal problem przechodzenia w tryb awaryjny co jakiś czas wracał, głównie przy dużym obciążeniu silnika (np. autostrada w Chorwacji w upale pod górkę...). Jak wyłączyłem i włączyłem silnik, to się naprawiało.

Mój mechanik poradził mi wlać do paliwa takie coś za 15 złotych co czyści wtryskiwacze. Wlałem. Od tego czasu nie zaciął się ani razu przez ostatnie trzy czy cztery lata. A przedtem już się nawet dowiadywałem, ile kosztuje turbina i wyszło że 3 tysiące...
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Według mojej opinii nie ma możliwości, aby na przeładowanie miała wpływ operacja dolewki jakigoś cud srodka za 15 zł do baku, ale to tylko moje zdanie..
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
dr78
Początkujący

Post autor: dr78 »

Ja się nie znam, piszę, jak było.

Może się ten czujnik jakoś ustablizował po wymianie, ale ten tryb awaryjny mi się włączał jeszcze kilka miesięcy później, więc wątpię. Po tym jak wlałem, ani razu. Może przypadek, może nie, nie wiem. A zacząłem jeździć nawet szybciej niż wtedy, kiedy się przełączał.
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Turbo turbem nie orientujecie się ile może kosztować zrobienie turba tak żeby silnik nie wchodził w tryb awaryjny? Zapewne geometria będzie do wyrzucenia do tego nowe uszczelniacze i łożyska. Ile to mniej więcej może kosztować ?
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Damian15 pisze:Turbo turbem nie orientujecie się ile może kosztować zrobienie turba tak żeby silnik nie wchodził w tryb awaryjny? Zapewne geometria będzie do wyrzucenia do tego nowe uszczelniacze i łożyska. Ile to mniej więcej może kosztować ?

To zależy czy Turbinke chcesz robić na oryginalnych częściach czy na zamiennikach.
Oscylowałbym w kwotach od 800zł do 1200zł
Ale to też czyste gdybanie, Turbo trzeba obejrzeć i na tej podstawie sie wycenia naprawę.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
POWER_OO

Post autor: POWER_OO »

Witam!
miałem podobną sytuację z touranem,podejrzenie turbina,mechanik przemył zamontował i bez zmian .
Za drugą raza wymontował i chciał juz oddawac do regeneracji-ustawienie geometrii ,czy coś w tym stylu.
Jakimś przypadkiem dostrzegł mała dziurke ,wielkości szpilki w przewodzie miedzianym doprowadzającym spaliny do turbiny i odziwo po wymianie w/w przewodu usterka znikła.
Ps.bład wykazywał spadek ciśnienia.
ODPOWIEDZ