Poradnik:Lista kontrolna-na co zwrócić uwagę przed zakupem.
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
U mnie jak sprzedawałem skodę starszy pan z synem trzy godziny oglądali. JAk nie mieli do czego się przyczepić to wymyślali nie wiadomo co, licząc, że zbiją z ceny. Ostatecznie powiedzieli, że nie biorą a jak sprzedałem koledze z pracy to zadzwonili, że biorą od ręki. Jak usłyszeli, że mam już kupca próbowali przebić ofertę, ale już kolega chciał i sprzedałem. Warto czasami przy zakupie wziąć kogoś na zmęczenie ale to także w obie strony działa.aki pisze:podczas oględzin powinno się wszystkiego w samochodzie użyć. Miałem Klienta który auto oglądał 5 godzin, ale porównując oferty dostępne na naszym rynku wybrał moją dodając że lepszego auta nie znajdzie w dzisiejszych czasach, do teraz zaopatruje go w części eksploatacyjne i bardzo sobie samochód chwali.
Tak jak mówicie pośpiech przy kupowaniu auta jest nie wskazany i bardzo zdradliwy jak emocje które nam towarzyszą.
Ostatnio zmieniony śr mar 06, 2013 11:33 przez cheles, łącznie zmieniany 1 raz.
- admin
- Władca postów
- Auto:: Touran
- Imię:: Maciek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 122 razy
- Kontakt:
I tak jest najczęściej w Touranach. Poniżej 100 się nie spotkałem. Najczęściej jest to 110-140µm.aki pisze: rzeczoznawca przy ubezpieczeniu powiedział że oni przyjmują przedział od 100 - 180 µm.
Dochodzi też tu błąd pomiaru (10 mikrometrów to 1/100 milimetra).
A tak BTW odnośnie mierzenia lakieru (bo teraz każdy ceniący się kupiec posiada miernik

cały 1 milimetr...

-
- Użytkownik
- Auto:: Był Touran jest Jetta
- Imię:: Michał
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re:
ASO w Lesznie.Robiłem swojego po kolizji. Spasowanie maski (nowa) względem błotnika (nowy) idealne nie było.bob777 pisze:Ku przestrodze.
Radzę auto oglądać ze znajomym mechanikiem lub w znajomym warsztacie. Nie mając takowego przed zakupem pojechałem z autem do ASO. Komputer, geometria, standardowy przegląd techniczny, pomiar grubości lakieru razem 380zł. Auto OK. Drobne błędy takie jak WEBASTO tłumaczone, że nie ma ogrzewania postojowego (dziś wiem, że chodziło o podgrzewacz). W ciągu pierwszego roku wymieniłem dwumasówkę, naprawiałem klimę, mam uszkodzoną przepustnicę spalin (przy okazji mam pytanie czy to faktycznie jest gadżet, którego wymianę mogę odłożyć na później), powoli turbina zaczyna się pocić. Pech chciał, że małżonka miała stłuczkę i dodatkowo okazało się, że szpachlu jest na aucie znacznie więcej niż wskazywałby miernik grubości lakieru. Taka to była ocena ASO. Po prostu człowiek od którego kupiłem auto jest zdecydowanie ważniejszym klientem ASO niż ja - taka mała ustawka (na początku nie brałem tego pod uwagę, ale jak poskładałem fakty to dzisiaj wiem co piszę). Nadwozie może i ma udokumentowany przebieg, natomiast czy silnik jest od tego auta? Nie wiem. Żeby było jasne - auto nie było jakąś super okazją - miało po prostu średnią cenę w swoim wyposażeniu i roczniku.
Dziś jeżdżę nim już nieco ponad 2 lata i dopiero powoli zaczynam to auto lubić, ale do zaufania do niego jeszcze trochę brakuje. Lubię go za ekonomikę, duży bagażnik, zapas mocy i sposób w jaki się prowadzi, ale jak pomyślę ile powinienem w niego jeszcze wpakować, to trochę mnie krew zalewa...
Ktoś napisze, że mogłem przed zakupem zajrzeć na forum... Nie mogłem, bo mając wcześniej przez 8 lat Escorcika nigdy nie miałem żadnych problemów z autem, dlatego nawet nie wiedziałem o forach podobnych do tego. I tu ukłon dla osób, którzy je tworzą - fora takie jak nasze to wspaniałe połączenie ogromnej pasji, wiedzy i poczucia wspólnoty w gruncie rzeczy zupełnie obcych dla siebie ludzi.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, a kupującym radzę: drobne wątpliwości - szukajcie innego auta, to za droga zabawa.
Ostatnio zmieniony ndz lis 23, 2014 11:22 przez himi, łącznie zmieniany 1 raz.
Był Touran 1,9 TDI
jest Octavia II FL 2,0 TDI CR 140km
jest Octavia II FL 2,0 TDI CR 140km
- Robcio
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1,9TDI Trendline
- Imię:: Robert
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Re: Poradnik:Lista kontrolna-na co zwrócić uwagę przed zakup
W ASO wcale jakosc nie jest bezapelacyjna, natomiast zawsze sie przeplaca... w koncu jakos trzeba utrzymywac te piekne szklane salony 

...: Touran by Robcio :...
Mobil: President Johnny II ASC/Densei EC-2002/Sirio Turbo 5000
Baza: President Lincoln/Densei EC-2023/Sirio 827
PMR: Intek HT-460scr/Motorola T5522/Nagoya NA-771
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<

Mobil: President Johnny II ASC/Densei EC-2002/Sirio Turbo 5000
Baza: President Lincoln/Densei EC-2023/Sirio 827
PMR: Intek HT-460scr/Motorola T5522/Nagoya NA-771
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<

- Mruczekr
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 TDI HIGHLINE
- Imię:: Radzio
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Re: Poradnik:Lista kontrolna-na co zwrócić uwagę przed zakup
Po prostu człowiek od którego kupiłem auto jest zdecydowanie ważniejszym klientem ASO niż my kupujący
i tu się zgadzam z Himi bo my tam jesteśmy raz jako klient a on tam z 10 razy na miesiąc ekonomia bierze gore. Tez się spotkałem z takim przypadkiem dlatego sami wybierajmy warsztat lub Aso i nie koniecznie w miejscu zamieszkania sprzedawcy
i tu się zgadzam z Himi bo my tam jesteśmy raz jako klient a on tam z 10 razy na miesiąc ekonomia bierze gore. Tez się spotkałem z takim przypadkiem dlatego sami wybierajmy warsztat lub Aso i nie koniecznie w miejscu zamieszkania sprzedawcy