Dziwna praca silnika BKC

Awatar użytkownika
BRUNO55
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Dziwna praca silnika BKC

Post autor: BRUNO55 »

Mam do kolegów pytanie. Od pewnego czasu zaobserwowałem dziwny odgłos pracy silnika w moim Mk5 na postoju. ( 1.9 TDI BKC 105 KM 146000km ) http://www.youtube.com/watch?v=ZliCjwoGEbk
W czasie jazdy tego nie słychać. Silnik normalnie przyspiesza, ma moc i normalne zużycie paliwa i oleju. Ostatnio wyczyściłem przepustnicę i EGR ale ten odgłos był przed tymi czynnościami a czyszczenie nic nie zmieniło. Ten odgłos pochodzi z rury ssącej .Gdy otworzę pokrywę filtra powietrza to wtedy słychać go bardzo głośno. Sprawdzałem szczelność układu turbina-kolektor ssący - jest OK. Sprawdzałem pracę sterowania kierownicą spalin turbiny - jest OK. W momencie jak zdjąłem przewód podciśnienia z zaworu elektromagnetycznego który dochodzi do turbiny -dżwięk ten zanika. Postanowiłem wymienić blok zaworów elektromagnetycznych sterujący EGR i przepustnicą - nic to nie dało blok zaworów jest dobry.
Mam jeszcze podejrzenia o wzdłużny osiowy luz turbiny ale sprawdzenie tego jest bez zdjęcia węża dolotowego i odpięcia katalizatora nie możliwe. Oby nie było to.
Może ktoś z kolegów miał coś takiego i wie o co chodzi.
Proszę o podpowiedzi.
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Kolego, nagrałeś zwiększanie obrotów na postoju. W którym momencie jest ten niepokojący ciebie dźwięk? Przy zejściu z obrotów?
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
BRUNO55
Przeglądacz

Tak właśnie przy zejściu na wolne obroty . To słychać wyrażnie na nagraniu.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 677 razy

Post autor: jeżu »

Ja miałem taki dźwięk przy zejściu z obrotów gdy turbinka przeładowywała. Sprawdź jak ładuje. Nie łapiesz czasami notlaufa? Po przeczyszczeniu turbo takiego dźwięku już nie słyszę...
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

To rezonuje słup powietrza - nie musisz się tym martwić. Późniejsze turbiny były nieco przekonstruowane a obecne silniki CR mają dodatkowe tłumiki szumów (były one też stosowane wcześniej w niektórych silnikach PD).
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
BRUNO55
Przeglądacz

jeżu pisze:Ja miałem taki dźwięk przy zejściu z obrotów gdy turbinka przeładowywała. Sprawdź jak ładuje. Nie łapiesz czasami notlaufa? Po przeczyszczeniu turbo takiego dźwięku już nie słyszę...
Nie nic takiego się nie dziej. Ani nie przeładowuje ani nie łapie notlaufa - wiem jak to wygląda bo miałem takie coś jak eksploatowałem MK4.

Jednym słowem trzeba wyjąć turbinę i ją oczyścić. Jeżeli na razie nie mam sie czym przejmować to poczekam do wiosny z tym czyszczeniem.
Dzięki
ODPOWIEDZ