jarry pisze:ciekawe skąd Marek wiedział żeby tam grzebać
Świeci airbag
- Marekk
- Specjalista
- Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
jarry pisze:ciekawe skąd Marek wiedział żeby tam grzebać
Dziękuję jarry za naprowadzenie na dobrą drogę .... :>oraz pomoc w wykasowaniu błędów
leci
Jak ktoś będzie potrzebował pomocy w te sprawie służę pomocą co i jak
Manual wygląda następująco:Wersja robocza)
* Odłączamy akumulator + (klucz 10 )bardzo ważne !!!!Pamiętajmy ze będziemy pracować przy AIR BAG!!!!!!
* odkręcamy schowek 5 wkrętów torx oraz demontujemy listwę na desce rozdzielczej(przełącznik w pozycji on)
* demontujemy osłonę boczną
* Odchylamy schowek z zaczepów i oczom ukazuje nam się air bag pasażera
* Problem tkwi w żółtej kostce pod poduszka odchylamy zabezpieczenie wyciągamy wtyczkę czyścimy poprawiamy piny i składamy spowrotem w odwrotnej kolejności.
Po złożeniu wszystkiego według kolejności !!!Podłączamy akumulator !!!
A następnie podpinamy komputer w celu wykasowania błędu.(Pamiętajmy ze po odłączeniu akumulatora będzie trzeba zrobić jazdę próbna by znikł nam błąd z zegarów kontrolki kierownicy oraz trakcji ESP i niektórych przypadkach kod pin radia - informacje na ten temat mamy dzięki jarremu
Po poprawnej kontroli i wszystkiego złożeniu usterka powinna zniknąc
Niniejszy manual proszę traktować jako informacje dotyczącą usterki Air Bag,
autor czyli ja
Kazdy robi to na własną odpowiedzialność ,pamiętajmy ze mamy doczynienia z materiałem wybychowym jakie posiada AIR Bag I takie typu usterki powinnyśmy usuwać w autoryzowanych stacjach ASO VW.
Pozdrawiam Marek
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2398
Odnowiona galeria 20.05.2013
Odnowiona galeria 20.05.2013
- lukasz22i
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 3 razy
Panowie, szybkie pytanie, czy po odłączeniu wtyczki od kontrolki informującej o odłączonej poduszce pasażera (tej pomiędzy środkowymi nawiewami) zaświeci się poduszka i będzie palił po ponownym podłączeniu? Wczoraj zdemontowałem plastik z kratkami nawiewu i obwódką górnego schowka, oczywiście musiałem odłączyć wtyczkę od tego napisu o airbag, dzisiaj z rana wyjechałem autem bez tego i świeci mi poduszka. Po powrocie do domu podpiąłem tą kontrolkę ale poduszka już została. Trzeba jechać na komputer by to skasować?
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 215 razy
- Otrzymał podziękowań: 681 razy
Nie... ja to robiłem bez żadnego odłączania aku...lukasz22i pisze:Panowie, szybkie pytanie, czy po odłączeniu wtyczki od kontrolki informującej o odłączonej poduszce pasażera (tej pomiędzy środkowymi nawiewami) zaświeci się poduszka i będzie palił po ponownym podłączeniu?
dlatego Ci świeci......lukasz22i pisze:dzisiaj z rana wyjechałem autem bez tego i świeci mi poduszka
pewnie tak...lukasz22i pisze: Trzeba jechać na komputer by to skasować?
-
anko1973
- Zaawansowany
- Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
koledzy i kicha
znowu błędy wróciły
same z siebie, tzn. nie dotykałem się tym razem przełącznika w schowku i pewnego dnia kontrolka już nie zgasła po przekręceniu stacyjki.
podpiąłem komputer i … te same błędy;
reasumując rozpiąłem i popsikałem kontaktem i spiąłem ponownie w sumie 3 wtyczki / złączki:
1. przełącznik w schowku
2. pod poduszką
3. pod siedzeniem
i nic…..
obserwacja kabelków tez nic nie dała…. nie wygląda aby coś było przerwane, zgięte, itp – aczkolwiek na logikę powinno najprędzej coś być w okolicach siedzenia bo tam można nogami z tyłu coś uszkodzić albo przy przestawianiu fotela
albo ten przełącznik jakiś felerny
@ kolega Marekk – pisałeś w swoim poście o „poprawieniu pinów” co konkretnie masz na myśli? możesz podać bardziej szczegółowy opis – albo jakiś mini spocik może gdzieś byśmy zrobili gdzie Ci pasuje to byś pokazał mi co i jak
znowu błędy wróciły
same z siebie, tzn. nie dotykałem się tym razem przełącznika w schowku i pewnego dnia kontrolka już nie zgasła po przekręceniu stacyjki.
podpiąłem komputer i … te same błędy;
reasumując rozpiąłem i popsikałem kontaktem i spiąłem ponownie w sumie 3 wtyczki / złączki:
1. przełącznik w schowku
2. pod poduszką
3. pod siedzeniem
i nic…..
obserwacja kabelków tez nic nie dała…. nie wygląda aby coś było przerwane, zgięte, itp – aczkolwiek na logikę powinno najprędzej coś być w okolicach siedzenia bo tam można nogami z tyłu coś uszkodzić albo przy przestawianiu fotela
albo ten przełącznik jakiś felerny
@ kolega Marekk – pisałeś w swoim poście o „poprawieniu pinów” co konkretnie masz na myśli? możesz podać bardziej szczegółowy opis – albo jakiś mini spocik może gdzieś byśmy zrobili gdzie Ci pasuje to byś pokazał mi co i jak
- Marko_77_
- Przeglądacz
- Auto:: Touran, 1.9 TDI BXE, 2007
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 1 raz
Koledzy mam może banalne pytanie ale nurtuje mnie gdzie umiejscowienia jest 10 poduszek w moim Touranie. Wzasadzie to nie mogę sie połapać gdzie jest 9 i 10. ( dwie czołowe, dwie przednie boczne, dwie tylne boczne, dwie kurtyny) to daje 8 sztuk a gdzie kolejne dwie.
Pytanie jest o tyle istotne ze zastanawiam sie czy nie ma ich w oparciach przednich foteli, a kolidowalo by to z przewozem dziecka w foteliki tyłem do kierunku jazdy, choć wydaje mi sie to mało prawdopodobne.
Z góry dzięki za odpowiedz.
Pytanie jest o tyle istotne ze zastanawiam sie czy nie ma ich w oparciach przednich foteli, a kolidowalo by to z przewozem dziecka w foteliki tyłem do kierunku jazdy, choć wydaje mi sie to mało prawdopodobne.
Pozdrawiam Piórek
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
przejrzyj sobie moj wątek, tam jest wszystko opisane... LINKMarko_77_ pisze:Koledzy mam może banalne pytanie ale nurtuje mnie gdzie umiejscowienia jest 10 poduszek w moim Touranie. Wzasadzie to nie mogę sie połapać gdzie jest 9 i 10. ( dwie czołowe, dwie przednie boczne, dwie tylne boczne, dwie kurtyny) to daje 8 sztuk a gdzie kolejne dwie.