Rcd 300 samo się włącza. Na początku myślałem, że to przez słaby aku. Może jakieś spadki napięcia czy coś bo akus wyrąbany był że nawet odpalić nie szło. Akus wymieniłem i kilka dni był spokój po czym wszystko powróciło.
Moje pytanie: czy radyjko do wymiany czy można je jakoś reanimować, czy może jakaś usterka w instalacji?
Radio oryginalne, nie przerabiane. Dodam, iż płyty też nie mogę wyciągnąć.
Radyjko było u speca, który otworzył i żadnej usterki nie znalazł ale przeczyścił panel.
Nie chciałbym kupować radia ale jeśli nie da się nic zrobić to będę musiał bo zaraz znów będę musiał aku wymieniać.
Witam kolego ja opisze ci jaki ja miałem problem, nieraz się włączyło ,płyty nie mogłem wyciągnąć było tak jakby się gdzieś w środku zawadziła i ani rusz do przodu i do tyłu pod-warzyłem drugą wtedy wylazła .moja naprawa polegała na dmuchnięciu sprężonym powietrzem do środka szczeliną do wkładania płyt , tylko z umiarem żeby nic nie wyrwać . Od tamtej pory wszystko jest ok.Spróbuj może tym powietrzem może będzie git.Pozdrawiam
robiłeś diagnozę? coś jest bardzo nie tak bo fabryczny montaż radia odłącza je przy wyjęciu kluczyka... teoretycznie więc jest jakieś okresowe zwarcie podające prąd na radio poza stacyjką. To by wskazywało że jest problem z bezpośrednim zasilaniem radia ( pewnie jest taki plus który podtrzymuje pamięć radia po rozłączeniu stacyjki. W tym kierunku bym szukał choć diagnozy to nie zastąpi bo uszkodzenie może być zarówno w instalacji jak i w samym radio. Wiesz z czego zaczął się problem, kiedy wystąpił? jakieś prace przy radio, demontaż, naprawa???
Od kupna tak mam. Poprzedniemu właścicielowi też tak robiło ale nie pytałem o szczegóły.
U mnie można włączyć radio bez kluczyka i po odpięciu i ponownym wpięciu radia nawet po kilku tygodniach nie prosi kod. Jak nie prosi tzn ,że radio od tego egzemplarza. Zgadza się?
mariusz, prócz radia może gateway szwankować.Bo to on podaje sygnały do włączenia,podświetlenia itd. po szynie CAN.Także jak masz możliwość to spróbuj podmienić tymczasowo..
bez kluczyka radio można włączyć przyciskiem, chodzi mi o to że wyjmując kluczyk radio powinno się wyłączyć a po przekręceniu stacyjki włączyć.....
komputer powinien pokazać ewentualne błędy
Tak. Jak wyciągnę kluczyk to radio się wyłącza i jak przekręcę to się włącza. To działa za każdym razem.
Będę musiał podłączyć i sprawdzić ewentualne błędy.
Jeśli musiałbym kupić nowe radio to muszę mieć do niego kod, prawda? Później po każdym odłączeniu będzie wołać kod?
kupując radio musisz mieć kod. po zakodowaniu nowego radia już nie będzie wołać... ale bez kodu radio będzie nierozpoznane w systemie.
Swoje radio możesz odłączać i kodu mieć nie musisz - jest zapamiętane. Podejrzyj wiązkę do radia - może być coś nie teges jakieś braki w izolacji lub przycięcie....
Ja miałem przytarty kabel od zapalniczki - ot niemiec zapomniał umocować ...
Mam podobny problem z moim Touranem 2004. Radio fabryczne RCD300. Po wyjęciu kluczyka wszystko gaśnie, ale po jakimś czasie (czasem kilka minut, czasem godzina i więcej) radio włącza się samoczynnie. Na kilku innych forach wyczytałem, że jest to związane z czujnikiem włożenia płyty CD. Radio dostaje sygnał, że została włożona płyta CD, i po tym jak nie znajduje płyty, włącza się radio. Dziś w nocy zostawię płytę w napędzie i dam znać o efektach....
Ale w czym jest problem ? Czy można to jakoś naprawić w domowych warunkach czy tylko serwis ? Czy ewentualnie po podpięciu do komputera, jest on w stanie wykryć i usunąć błąd ?
Dzięki Andrzej, sądzę jednak, że problem tkwi w radiu. Bo kiedy jest odłączone to auto nie gubi prądu i wszystko jest ok. Może w tym tygodniu podjadę do gościa i podmienię radio wtedy zobaczymy.
Ostatecznie trzeba będzie odżałować i nabyć nowe(używane ) radio.