Bagażnik rowerowy na klapę - Thule BackPac 973
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Bagażnik rowerowy na klapę - Thule BackPac 973
Witam,
Chciałbym kupić bagażnik rowerowy do mojego Tourana…
Wybór padł na Thule BackPac 973…
Opinie u Dealerów Thule są raczej pozytywne.
Interesuje mnie jednak zdanie forumowiczów, którzy mieli z nim do czynienia...
Czy ktoś z forum używa/używał tego bagażnika?
Warto go kupować? Czy jest bezpieczny dla karoserii?
Dzięki za pomoc,
Artur
Chciałbym kupić bagażnik rowerowy do mojego Tourana…
Wybór padł na Thule BackPac 973…
Opinie u Dealerów Thule są raczej pozytywne.
Interesuje mnie jednak zdanie forumowiczów, którzy mieli z nim do czynienia...
Czy ktoś z forum używa/używał tego bagażnika?
Warto go kupować? Czy jest bezpieczny dla karoserii?
Dzięki za pomoc,
Artur
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
opcja "SZUKAJ" na forum
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... ight=thule
... to akurat mój temat i też stałem przed takim dylematem i padło na bagażnik dachowy.
Jakie moje zdanie po 2 sezonach?
Na pewno dachowy jest mocniejszy, stabilniejszy, masz pełen dostęp do bagażnika. Rowery Ci w niczym nie przeszkadzają (prócz przejazdów pod czymś niższym typu garaż).
Z rowerami jechałem 140 km/h, nic się nie przesunęło itp.
Czy wybrałbym bagażnik na klapę?
Chyba tylko z jednego powodu-rowery wrzuca się niżej, Touran jednak jest trochę wysoki więc podrzut roweru jest niczym podrzut sztangi
. Dla ułatwienia mam wysuwane belki na bok więc mam trochę prościej.
Co do lakieru to faktycznie przy bagażniku na klapę na pewno jest większe prawdopodobieństwo uszkodzenia lakieru czy karoserii - co jak co to się trzyma jednak klapy a nie mocnych relingów. Zależy też jakie masz rowery. Ja wiozłem holenderską Gazelle (waży i to sporo) i górala starszej konstrukcji który też swoje ważył.
Bagażnik na klapę dodatkowo obciąża tył auta i to znacznie! Rowery na dachu rozkładają jednak równomiernie ciężar.
Warto też dodać, że belki które zakupisz i uchwyty przydadzą Ci się także do boxu dachowego, nart itp itd.
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... ight=thule
... to akurat mój temat i też stałem przed takim dylematem i padło na bagażnik dachowy.
Jakie moje zdanie po 2 sezonach?
Na pewno dachowy jest mocniejszy, stabilniejszy, masz pełen dostęp do bagażnika. Rowery Ci w niczym nie przeszkadzają (prócz przejazdów pod czymś niższym typu garaż).
Z rowerami jechałem 140 km/h, nic się nie przesunęło itp.
Czy wybrałbym bagażnik na klapę?
Chyba tylko z jednego powodu-rowery wrzuca się niżej, Touran jednak jest trochę wysoki więc podrzut roweru jest niczym podrzut sztangi

Co do lakieru to faktycznie przy bagażniku na klapę na pewno jest większe prawdopodobieństwo uszkodzenia lakieru czy karoserii - co jak co to się trzyma jednak klapy a nie mocnych relingów. Zależy też jakie masz rowery. Ja wiozłem holenderską Gazelle (waży i to sporo) i górala starszej konstrukcji który też swoje ważył.
Bagażnik na klapę dodatkowo obciąża tył auta i to znacznie! Rowery na dachu rozkładają jednak równomiernie ciężar.
Warto też dodać, że belki które zakupisz i uchwyty przydadzą Ci się także do boxu dachowego, nart itp itd.
Pozdrawiam!
-
- Początkujący
'SZUKAJ' to ostatnio moje drugie imię, jeśli chodzi o Thule 973
...
Zanim zadałem pytanie na forum - przeczytałem Twojego posta kilka razy, jednak nie znalazłem tam opinii osób, które ten bagażnik użytkowały.
Jedynie sugestie osób, które zdecydowały się na bagażnik dachowy...
I dlatego zapytałem...
Przeraża mnie trochę:
- walka, żeby umieścić rowery na dachu - na klapie jest o niebo lepiej...
- zarysowanie dachu (nieumiejętne wkładanie rowerów)
- pamiętanie, że zanim wjadę do garażu muszę zdjąć rowery
Z drugiej strony zdecydowana większość użytkowników wybrała dach... To też o czymś świadczy...
W każdym razie wielkie dzięki za odpowiedź - spowodowała, że zacząłem ponownie rozważać opcję - bagażnika na relingi

Zanim zadałem pytanie na forum - przeczytałem Twojego posta kilka razy, jednak nie znalazłem tam opinii osób, które ten bagażnik użytkowały.
Jedynie sugestie osób, które zdecydowały się na bagażnik dachowy...
I dlatego zapytałem...
Przeraża mnie trochę:
- pamiętanie, że zanim wjadę do garażu muszę zdjąć rowery

Z drugiej strony zdecydowana większość użytkowników wybrała dach... To też o czymś świadczy...
W każdym razie wielkie dzięki za odpowiedź - spowodowała, że zacząłem ponownie rozważać opcję - bagażnika na relingi

- admin
- Władca postów
- Imię:: Maciek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 122 razy
- Kontakt:
1. Nie jest najgorzej, da sięzawarti pisze: Przeraża mnie trochę:
- pamiętanie, że zanim wjadę do garażu muszę zdjąć rowery![]()

2. Nic nie zarysujesz, chyba, że rower Ci spadnie, jak oponą oprzesz to nic się nie stanie

3. To prawda, trzeba pamiętać, tak samo na niskie wiadukty (kiedyś we Włoszech w porę sobie przypomniałem przy przejeżdżaniu pod torami) czy parkingi podziemne/w centrach handlowych.
Ale i taki Turek może w 2m. się nie zmieścić (wysokość)

- Cyrus
- Zaawansowany
- Auto:: 1.9 TDI 105 DSG
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Heh temat wałkowałem w zeszłym roku
i padło na dachowy. Mam 175cm wrostu , czyli Bozia nie obdarzyła mnie wzrostem
ale daję spokojnie radę wsadzić rowery na dach. Miałem robioną prezentację takiego na klapę i stwierdzam że nie

Ostatnio zmieniony sob kwie 13, 2013 12:00 przez Cyrus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący
Ciapek,
Nic się nie stało... Po prostu chciałem znaleźć kogoś, kto używa tego bagażnika i jest w stanie go polecić/odradzić.
Nie znalazłem tematu stricte związanego z tym konkretnym modelem, stąd zdecydowałem otworzyć nowy.
A tak BTW - jak spisują się belki Thule Slidebar? I czy cena 900-1000zł to jest za jedną belkę czy za komplet? I czy rzeczywiście warto tyle za nie zapłacić, czy lepiej szukać czegoś innego tańszego?
Dzięki za pomoc...
Artur
Nic się nie stało... Po prostu chciałem znaleźć kogoś, kto używa tego bagażnika i jest w stanie go polecić/odradzić.
Nie znalazłem tematu stricte związanego z tym konkretnym modelem, stąd zdecydowałem otworzyć nowy.
A tak BTW - jak spisują się belki Thule Slidebar? I czy cena 900-1000zł to jest za jedną belkę czy za komplet? I czy rzeczywiście warto tyle za nie zapłacić, czy lepiej szukać czegoś innego tańszego?
Dzięki za pomoc...
Artur
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
zawarti już odpisuje, wcześniej nie mogłem 
Więc... ja kupowałem bele za ok. 800 zł jak dobrze pamiętam i to jest komplet czyli 2.
Jedna za 900 zł to by była przesada
Ja tam polecam. Znacznie łatwiej się wsadza wszystko na dach jak możesz wysunąć belki na bok. O to właściwie tutaj chodzi w tych belkach no i przy wysokim Touranie jest to udogodnienie.
Jak chcesz wydać więcej kasy to spokojnie kupuj.
Ja wziąłem model 891 więc krótsze. Są na styk. Dłuższe będą wystawać poza obrys auta i będzie to i niebezpieczne i drugorzędna sprawa mało estetyczne.

Więc... ja kupowałem bele za ok. 800 zł jak dobrze pamiętam i to jest komplet czyli 2.
Jedna za 900 zł to by była przesada

Ja tam polecam. Znacznie łatwiej się wsadza wszystko na dach jak możesz wysunąć belki na bok. O to właściwie tutaj chodzi w tych belkach no i przy wysokim Touranie jest to udogodnienie.
Jak chcesz wydać więcej kasy to spokojnie kupuj.
Ja wziąłem model 891 więc krótsze. Są na styk. Dłuższe będą wystawać poza obrys auta i będzie to i niebezpieczne i drugorzędna sprawa mało estetyczne.
Pozdrawiam!
-
- Początkujący
witaj co do bagażnika mogę powiedzieć sporo bo uprawiam kolarstwo od 15 lat i wszędzie gdzie jade nie roztaję się z rowerem miałem poprzednio montowany na hak ( który mi ukradli włam do auta
) montaż błyskawiczny .. ale fakt musi być hak mi hak się przydaje nie tylko do roweru ale i przyczepki.. teraz chcę kupić thula równiez montowany na hak ale odsuwany by można było klapę otworzyć i nie zamienił bym tego bagażńika na dachowy czy jaki kolwiek inny . Rewelacyjny montaz bagażnika rowerowego jest w oplu za tablica rejestracyją szkoda ze vw tego nie wymyślił link http://www.youtube.com/watch?v=VA4HaKthwcs