Bagażnik rowerowy na klapę - Thule BackPac 973

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
zawarti
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Bagażnik rowerowy na klapę - Thule BackPac 973

Post autor: zawarti »

Witam,

Chciałbym kupić bagażnik rowerowy do mojego Tourana…
Wybór padł na Thule BackPac 973…

Opinie u Dealerów Thule są raczej pozytywne.
Interesuje mnie jednak zdanie forumowiczów, którzy mieli z nim do czynienia...

Czy ktoś z forum używa/używał tego bagażnika?
Warto go kupować? Czy jest bezpieczny dla karoserii?

Dzięki za pomoc,
Artur
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

opcja "SZUKAJ" na forum

http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... ight=thule

... to akurat mój temat i też stałem przed takim dylematem i padło na bagażnik dachowy.

Jakie moje zdanie po 2 sezonach?
Na pewno dachowy jest mocniejszy, stabilniejszy, masz pełen dostęp do bagażnika. Rowery Ci w niczym nie przeszkadzają (prócz przejazdów pod czymś niższym typu garaż).
Z rowerami jechałem 140 km/h, nic się nie przesunęło itp.

Czy wybrałbym bagażnik na klapę?
Chyba tylko z jednego powodu-rowery wrzuca się niżej, Touran jednak jest trochę wysoki więc podrzut roweru jest niczym podrzut sztangi :D. Dla ułatwienia mam wysuwane belki na bok więc mam trochę prościej.
Co do lakieru to faktycznie przy bagażniku na klapę na pewno jest większe prawdopodobieństwo uszkodzenia lakieru czy karoserii - co jak co to się trzyma jednak klapy a nie mocnych relingów. Zależy też jakie masz rowery. Ja wiozłem holenderską Gazelle (waży i to sporo) i górala starszej konstrukcji który też swoje ważył.
Bagażnik na klapę dodatkowo obciąża tył auta i to znacznie! Rowery na dachu rozkładają jednak równomiernie ciężar.
Warto też dodać, że belki które zakupisz i uchwyty przydadzą Ci się także do boxu dachowego, nart itp itd.
Pozdrawiam!
zawarti
Początkujący

'SZUKAJ' to ostatnio moje drugie imię, jeśli chodzi o Thule 973 :D ...
Zanim zadałem pytanie na forum - przeczytałem Twojego posta kilka razy, jednak nie znalazłem tam opinii osób, które ten bagażnik użytkowały.
Jedynie sugestie osób, które zdecydowały się na bagażnik dachowy...

I dlatego zapytałem...

Przeraża mnie trochę:
- walka, żeby umieścić rowery na dachu - na klapie jest o niebo lepiej...
- zarysowanie dachu (nieumiejętne wkładanie rowerów)
- pamiętanie, że zanim wjadę do garażu muszę zdjąć rowery :)

Z drugiej strony zdecydowana większość użytkowników wybrała dach... To też o czymś świadczy...

W każdym razie wielkie dzięki za odpowiedź - spowodowała, że zacząłem ponownie rozważać opcję - bagażnika na relingi :)
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

zawarti pisze: Przeraża mnie trochę:
- walka, żeby umieścić rowery na dachu - na klapie jest o niebo lepiej...
- zarysowanie dachu (nieumiejętne wkładanie rowerów)
- pamiętanie, że zanim wjadę do garażu muszę zdjąć rowery :)
1. Nie jest najgorzej, da się :)
2. Nic nie zarysujesz, chyba, że rower Ci spadnie, jak oponą oprzesz to nic się nie stanie :ok:
3. To prawda, trzeba pamiętać, tak samo na niskie wiadukty (kiedyś we Włoszech w porę sobie przypomniałem przy przejeżdżaniu pod torami) czy parkingi podziemne/w centrach handlowych.

Ale i taki Turek może w 2m. się nie zmieścić (wysokość)

Obrazek
Awatar użytkownika
Cyrus
Zaawansowany
Auto:: 1.9 TDI 105 DSG
Imię:: Łukasz
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: Cyrus »

Heh temat wałkowałem w zeszłym roku :D i padło na dachowy. Mam 175cm wrostu , czyli Bozia nie obdarzyła mnie wzrostem :mrgreen: ale daję spokojnie radę wsadzić rowery na dach. Miałem robioną prezentację takiego na klapę i stwierdzam że nie
Ostatnio zmieniony sob kwie 13, 2013 12:00 przez Cyrus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert

Zawarti to sorki za zaczęcie posta od pouczenia ;) myślałem ze nie czytałeś mojego tematu skoro założyłeś ten ;)
Pozdrawiam!
zawarti
Początkujący

Ciapek,
Nic się nie stało... Po prostu chciałem znaleźć kogoś, kto używa tego bagażnika i jest w stanie go polecić/odradzić.
Nie znalazłem tematu stricte związanego z tym konkretnym modelem, stąd zdecydowałem otworzyć nowy.

A tak BTW - jak spisują się belki Thule Slidebar? I czy cena 900-1000zł to jest za jedną belkę czy za komplet? I czy rzeczywiście warto tyle za nie zapłacić, czy lepiej szukać czegoś innego tańszego?

Dzięki za pomoc...
Artur
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert

zawarti już odpisuje, wcześniej nie mogłem ;)

Więc... ja kupowałem bele za ok. 800 zł jak dobrze pamiętam i to jest komplet czyli 2.
Jedna za 900 zł to by była przesada :)

Ja tam polecam. Znacznie łatwiej się wsadza wszystko na dach jak możesz wysunąć belki na bok. O to właściwie tutaj chodzi w tych belkach no i przy wysokim Touranie jest to udogodnienie.
Jak chcesz wydać więcej kasy to spokojnie kupuj.

Ja wziąłem model 891 więc krótsze. Są na styk. Dłuższe będą wystawać poza obrys auta i będzie to i niebezpieczne i drugorzędna sprawa mało estetyczne.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Ja co prawda nie mam czegos takiego ale jarry ma bagaznik mocowany na hak i o ile masz hak to myle ze to jest to bo rowery nie wystaja ponad auto
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
zawarti
Początkujący

Niestety nie mam haka, a montaż haka po to tylko, żeby wozić rowery chyba nie ma sensu...

Stąd moje rozważania - dach albo klapa...
KILIAN82
Początkujący

Post autor: KILIAN82 »

witaj co do bagażnika mogę powiedzieć sporo bo uprawiam kolarstwo od 15 lat i wszędzie gdzie jade nie roztaję się z rowerem miałem poprzednio montowany na hak ( który mi ukradli włam do auta :cry: ) montaż błyskawiczny .. ale fakt musi być hak mi hak się przydaje nie tylko do roweru ale i przyczepki.. teraz chcę kupić thula równiez montowany na hak ale odsuwany by można było klapę otworzyć i nie zamienił bym tego bagażńika na dachowy czy jaki kolwiek inny . Rewelacyjny montaz bagażnika rowerowego jest w oplu za tablica rejestracyją szkoda ze vw tego nie wymyślił link http://www.youtube.com/watch?v=VA4HaKthwcs
ODPOWIEDZ