Po zamontowaniu nowego Halla wywala błąd

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
rowaj
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 AVQ 2003 Szary
Imię:: Bartosz
Podziękował: 2 razy

Po zamontowaniu nowego Halla wywala błąd

Post autor: rowaj »

Panie i Panowie,
miałem problem z tempomatem. Czytałem wiele i wymieniłem czujnik pedału stop oraz, ostatnio, odkryłem przepalony czujnik położenia pedału sprzęgła zwany sensorem halla. wypieczony był na wylot. Kupiłem zamiennik tylko na końcu numeru modelu zamias A miał D. Wszyscy mówili, że nie będzie problemu bo to tylko rocznikowo się zmieniało i będzie pasowało. Włożyłem nowego halla i uwaga... tempomat zaczął działać, ale zaczęła się świecić kontrolka a na VAGu napisane było Uszkodzenie sterownika czegoś tam... Nie pamiętam dokładnie, bo u mechanika to czytałem. Dodam, że znalazłem bezpiecznik od czujników sprzęgła i hamulca i był on 10A a na schemacie ma być 5A. Mechanik powiedział, że to na pewno nie jest przyczyna, bo to tylko chroni przed przepaleniem np. sensora halla. Ma ktoś jakiś pomysł na tą kontrolkę?
Z góry dziekuję.
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: GASIOR997 »

Miałem taką samą przygodę palił mi się cały czas STOP . Myślałem że to czujnik stopu pod pedałem stop wymieniłem go i nic pojechałem do elektryka i znalazł ze to czujnik Halla i tez wyciągnął go i był spalony potopił się. Wymienił mi go i posprawdzał bezpieczniki i było ok . I problem zniknął ze światłami STOP . nawet na VAG wywala ten sam błąd od tych 2 czujników.
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
rowaj
Przeglądacz

Czujnik położenia hamulca już wymieniłem. Czujnik Halla wymieniony, ale okazało się, że wywala błąd sterownika i nie da się go usunąć. Jak wyciągnie czujnik, to błąd spokojnie się da usunąć. Nie wiem czy to będzie błąd na tym czujniku czy szukać dalej :/
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: GASIOR997 »

U mnie sprawdziłem instalacje i wszystko . Po założeniu HALLA wszystko doszło do normy tylko . Skasowałem błędy . Musiałem akceptacje robić skrętu , wspomagania itp.
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
rowaj
Przeglądacz

co to jest akceptacja skrętu? :)
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

rowaj, adaptację czujnika kąta skrętu ;) Do oporu w lewo,przytrzymujesz kilka sec,do oporu w prawo,przytrzymujesz.Wyprostowujesz i jedziesz do przodu :)
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
rowaj
Przeglądacz

Temat do zamknięcia. Przyczyną były niesprawne czujniki.
Zablokowany