Silnik 1,6l/102km/BGU - ciepły ciężko zapala
- Marq
- Użytkownik
- Auto:: 1T2/1,6lMPI/Pb+LPG/2009r
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Witam. Chciałbym prosić o radę co może być przyczyną kłopotów z uruchomieniem gorącego silnika (1,6l/102Km/MPI/ Pb+LPG ), zachowuje się jak rozkapryszona panienka. Postaram się w miarę jasno przedstawić temat. Zimny silnik odpala na dotyk,kłopoty pojawiają się jak silnik porządnie się rozgrzeje. W zależności od kaprysu odpala na kilka sposobów:
1.odpala tak jak zimny na "pół obrotu"
2.odpala po ok.2-3 sek.na samej końcówce kręcenie(rzutem na taśmę)
3.odpala z lekko wciśniętym pedałem gazu po ok.2 sek. kręcenia
4.odpala z mocno wciśniętym pedałem gazu po ok.5 sek kręcenia
W związku z tym, że silnik odpalany jest kilkadziesiąt razy dziennie nigdy nie wiadomo który z w/w sposobów zastosować,żeby go uruchomić. Nie będę ukrywał że zaczyna mnie to irytować i dobrze by było zlokalizować przyczynę.
Dodam że nie ma znaczenia czy uruchamiam silnik na Pb czy LPG,po odpaleniu na wolnych obrotach chodzi całkiem przyzwoicie (czasami lekko go pobuja ale podobno ten typ tak ma),dobrze wkręca się na obroty i prawidłowo z nich schodzi,zużycie paliwa w normie(11-12l LPG) w cyklu miejskim a jednak "COŚ" mu przeszkadza w prawidłowym rozruchu.
Żadna kontrolka nie zapala się ,pod komputer podłączany nie był.
Za wszelkie rzeczowe porady z góry dziękuję.Pozdrawiam.Marq
1.odpala tak jak zimny na "pół obrotu"
2.odpala po ok.2-3 sek.na samej końcówce kręcenie(rzutem na taśmę)
3.odpala z lekko wciśniętym pedałem gazu po ok.2 sek. kręcenia
4.odpala z mocno wciśniętym pedałem gazu po ok.5 sek kręcenia
W związku z tym, że silnik odpalany jest kilkadziesiąt razy dziennie nigdy nie wiadomo który z w/w sposobów zastosować,żeby go uruchomić. Nie będę ukrywał że zaczyna mnie to irytować i dobrze by było zlokalizować przyczynę.
Dodam że nie ma znaczenia czy uruchamiam silnik na Pb czy LPG,po odpaleniu na wolnych obrotach chodzi całkiem przyzwoicie (czasami lekko go pobuja ale podobno ten typ tak ma),dobrze wkręca się na obroty i prawidłowo z nich schodzi,zużycie paliwa w normie(11-12l LPG) w cyklu miejskim a jednak "COŚ" mu przeszkadza w prawidłowym rozruchu.
Żadna kontrolka nie zapala się ,pod komputer podłączany nie był.
Za wszelkie rzeczowe porady z góry dziękuję.Pozdrawiam.Marq
Marq / Jeżdżę tylko benzynami i mam spokój /
- Marq
- Użytkownik
Może to subiektywne odczucie ale mam wrażenie, że "COŚ" w momencie rozruchu zakłóca właściwy stosunek paliwa do powietrza
- Marq
- Użytkownik
Pod kompa podepnę się jak "Polska" wróci z wolnego
. Oczywiście "wróżenie z fusów" nic nie da. Dla mnie zastanawiające jest tylko to, że problem dotyczy tylko rozruchu,reszta furczy aż miło. A temat zapodałem bo może ktoś już go przerabiał a nie chcę do celu dochodzić metodą prób i błędów.

- marnon
- Zaawansowany
- Auto:: Golf V variant
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
dość często ta usterka występuje w tych silnikach, ale to by też auto gasło na wolnych obrotach jak się nagrzeje, stoisz na światłach i silnik gaśnie... nie da się go odpalić, po jakimś czasie pali od strzału...luigisq16 pisze:A może standardowo czujnik położenia wałka rozrządu do wymiany. Komp ci powie.
może lpg też ma coś do rzeczy, nigdy nie jeździłem na lpg także nie wypowiadam się, ale komputer pomoże.
-
- Specjalista
- Auto:: 1.6 TDI 2016r
- Imię:: Ludwik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
Przy uszkodzonym czujniku walka rozrzadu masz problem tylko przy uruchomieniu rozgrzanego silnika. Temat opisywany na forum bardzo wnikliwie.marnon pisze:dość często ta usterka występuje w tych silnikach, ale to by też auto gasło na wolnych obrotach jak się nagrzeje, stoisz na światłach i silnik gaśnie... nie da się go odpalić, po jakimś czasie pali od strzału...
Miałem ten problem i objawy identyczne jak w temacie.
Zimny pali na dotyk, a ciepły ciężko. Po dodaniu gazu odpala. Po za tym żadnych objawów.
Podłączyć pod kompa i wszystko będzie jasne. Stawiam na czujnik.

luigi sq16 - ZWzPD
- Marq
- Użytkownik
Bardzo dziękuję za wszystkie rady.Opcja uszkodzonego czujnika położenia wałka rozrządu wydaje się wielce prawdopodobna, właśnie skojarzyłem jednorazową sytuację kiedy podczas rozruchu "kichnął" w kolektor ssący(na pewno ssący) co mogłoby świadczyć o niewłaściwym momencie zapłonu. Czy może być tak że ten czujnik raz pracuje "normalnie" a innym razem "nie" i fałszuje odczyty?Czy jest tak, że albo pracuje prawidłowo albo w ogóle?
Nie jestem pewien czy ten czujnik to Halla G-40 zamontowany w głowicy na wysokości przepustnicy od strony ścianki działowej?, czy można wymienić go we własnym zakresie czy też to skomplikowana operacja i lepiej zlecić wymianę fachowcowi. Gdzie mógłbym poszukać jaki jest nr.katalogowy tego czujnika (nie posiadam literatury)
Idąc dalej tym tropem pojawia się kolejne pytanie: czy uwalony czujnik wałka rozrządu może mieć wpływ na działanie tempomatu? Pytam dlatego, że pomimo wymienionego czujnika położenia pedału sprzęgła (był wypalony) i przeczyszczenia styków włącznika tempomat raz działa a innym razem nie. Nie wykluczam że jak silnik uruchomi się"normalnie" to i tempomat działa
Nie jestem pewien czy ten czujnik to Halla G-40 zamontowany w głowicy na wysokości przepustnicy od strony ścianki działowej?, czy można wymienić go we własnym zakresie czy też to skomplikowana operacja i lepiej zlecić wymianę fachowcowi. Gdzie mógłbym poszukać jaki jest nr.katalogowy tego czujnika (nie posiadam literatury)
Idąc dalej tym tropem pojawia się kolejne pytanie: czy uwalony czujnik wałka rozrządu może mieć wpływ na działanie tempomatu? Pytam dlatego, że pomimo wymienionego czujnika położenia pedału sprzęgła (był wypalony) i przeczyszczenia styków włącznika tempomat raz działa a innym razem nie. Nie wykluczam że jak silnik uruchomi się"normalnie" to i tempomat działa
- Marq
- Użytkownik
Witam.Pozwolicie koledzy,że zdam relację z prób rozwiązania mojego problemu.Trwa dłuuuuugiii.... weekend,próba podłączenia pod kompa = 0 (wszyscy robią łaskę). Polacy świętują aaa... Niemcy pracują, pojechałem do servisu BOSCH w miejscowości Heringsdorf (Niemcy) do przejechania ok.8km i tu dopiero zaskoczenie: mili ludzie z uśmiechem na twarzy, zapraszają, bez kolejki podłączają auto do kompa, podwójne skanowanie porządnym sprzętem, wydruk. Koszt 15 euro i zaproszenie na darmowe powtórne skanowanie po usunięciu usterki. Jeśli ktoś z kolegów ma taką potrzebę i możliwość to POLECAM.
Przechodząc do sedna sprawy to prawdopodobną przyczyną dolegliwości mojego autka jest :sonda lambda, wykazane błędy to:
1. P0171 - Kraftstoffsystem Bank 1 Gemisch zu mager (Korekcja mieszanki FT, Bank 1 > Uboga mieszanka (system too lean)
2. P1103 - Lambdasonden-Heizkreis (Bank 1, Sensor 1) Wenig Leistung (Sonda Lambda 1, bank 1 - obieg elementu grzejącego, - zwarcie do plusa
Niby wszystko jasne ale jak interpretować to : zwarcie do plusa (uszkodzenie sondy czy
jakiś przewód przetarty?(nie znam się na tym)
Z tego co udało mi się zorientować takie sondy produkuje tylko : NGK ( LZA 07-V2) -
5 przewodów,pozostali producenci oferują uniwersalne zamienniki. Niestety taka sonda ma dość wysoką cenę 500-600zł i w związku z tym pytanie:czy mógłbym prosić o namiary na solidnych sprzedawców części za rozsądna cenę?pozdrawiam
Przechodząc do sedna sprawy to prawdopodobną przyczyną dolegliwości mojego autka jest :sonda lambda, wykazane błędy to:
1. P0171 - Kraftstoffsystem Bank 1 Gemisch zu mager (Korekcja mieszanki FT, Bank 1 > Uboga mieszanka (system too lean)
2. P1103 - Lambdasonden-Heizkreis (Bank 1, Sensor 1) Wenig Leistung (Sonda Lambda 1, bank 1 - obieg elementu grzejącego, - zwarcie do plusa
Niby wszystko jasne ale jak interpretować to : zwarcie do plusa (uszkodzenie sondy czy
jakiś przewód przetarty?(nie znam się na tym)
Z tego co udało mi się zorientować takie sondy produkuje tylko : NGK ( LZA 07-V2) -
5 przewodów,pozostali producenci oferują uniwersalne zamienniki. Niestety taka sonda ma dość wysoką cenę 500-600zł i w związku z tym pytanie:czy mógłbym prosić o namiary na solidnych sprzedawców części za rozsądna cenę?pozdrawiam