Zobacz jakiego Tourana mają prezentacyjnego bo ja właśnie miałem kupić taką wersję. Można wyrwać przktycznie nowe auto dużo taniej. Wtedy mieli 1.4 TSI 140KM Highline z DSG.
Co do silników to przy tych cenach paliwa i oleju napędowego wybrałbym tańszą w zakupie wersje benzynową. W zimę i tak pewnie On bedzie droższy od benzyny.
Jak nie robisz dużych przebiegów w trasie to przy dieslu problematyczny jest DPF, jego zapychanie, pamiętanie o wypalaniu czy robienie sztucznych tras żeby go wypalić. Jak będziesz miał nowe auto to raczej go za szybko nie wyrzucisz bo stracisz gwarancję.
Przy problemach które miałem wcześniej z 2.0 TDI 170KM nie wybrałbym już tego silnika lecz teraz nowe 170KM/177KM jest już CR więc pewnie jest lepiej.
Co do tego silnika 1.4 170KM zastanawiam się czy nie jest za bardzo wyżyłowany jak na taką pojemność.
Diesel według mnie rogrzewa się dłużej od benzyny. Ma to znaczenie szczególnie zimą.
Miłe doświadczenia mam z silnikiem 2.0 TDI 140KM.
Oczywiście wybór należy do Ciebie. Mimo, że do tej pory miałem same diesle kolejne auto raczej będzie z silnikiem benzynowym. Na pewno polecam skrzynię DSG
Pozdrawiam