Nowy Touran - 2.0 TDI 170KM DSG czy 1.4 TSI 170KM DSG

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
Marco_Polo
Specjalista
Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
Imię:: Marek
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: Marco_Polo »

A pytałeś u Gajosa i Groblewskiego jak za analogiczną konfigurację wychodziłoby cenowo.
Zobacz jakiego Tourana mają prezentacyjnego bo ja właśnie miałem kupić taką wersję. Można wyrwać przktycznie nowe auto dużo taniej. Wtedy mieli 1.4 TSI 140KM Highline z DSG.
Co do silników to przy tych cenach paliwa i oleju napędowego wybrałbym tańszą w zakupie wersje benzynową. W zimę i tak pewnie On bedzie droższy od benzyny.
Jak nie robisz dużych przebiegów w trasie to przy dieslu problematyczny jest DPF, jego zapychanie, pamiętanie o wypalaniu czy robienie sztucznych tras żeby go wypalić. Jak będziesz miał nowe auto to raczej go za szybko nie wyrzucisz bo stracisz gwarancję.
Przy problemach które miałem wcześniej z 2.0 TDI 170KM nie wybrałbym już tego silnika lecz teraz nowe 170KM/177KM jest już CR więc pewnie jest lepiej.
Co do tego silnika 1.4 170KM zastanawiam się czy nie jest za bardzo wyżyłowany jak na taką pojemność.
Diesel według mnie rogrzewa się dłużej od benzyny. Ma to znaczenie szczególnie zimą.
Miłe doświadczenia mam z silnikiem 2.0 TDI 140KM.
Oczywiście wybór należy do Ciebie. Mimo, że do tej pory miałem same diesle kolejne auto raczej będzie z silnikiem benzynowym. Na pewno polecam skrzynię DSG :)

Pozdrawiam
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

Oba silniki są w porządku, skoro wiesz, który silnik jest Tobie bliski, wiesz ile km robisz rocznie, to nie rozumiem w czym dylemat.

Ewentualnym problemem może okazać się DSG7 w 1.4 TSI. Zawodne bywają te skrzynie niestety i mniej pewne, od DSG6 w TDI.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
mauy
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: mauy »

KriSSo,
dylemat jest ogromny - silnikami TDI nigdy nie jeździłem, co nie oznacza, że ich nie lubię lub nie mam przekonania - po prostu tak wychodziło. Może trochę podchodzę z niechęcią do TDI, bo kojarzą mi się z kopcącymi i warczącymi po pewnym czasie ;)
-- tylko czasy się zmieniły i silniki również

Najbardziej zależy mi na bezawaryjności (oczywiście wiadomo, że nie ma idealnych konstrukcji). Ilość przejeżdżanych km nie ma tu większego znaczenia - jest to ok 25k/rok, ale pewnie będzie mniej, bo będzie to drugi samochód i część się rozłoży.
Awatar użytkownika
Marco_Polo
Specjalista

Mauy co do bezawaryjności to ciężko określić bo nawet teoretycznie takie same samochody z tymi samymi silnikami i wyposazeniem mogą się różnie zachowywać. Podobno nie kupuje się aut składanych w poniedziałki lecz Ty kupując nowy razcej nie będziesz miał na to w ogóle wpływu :)
Z tego co piszesz to robisz spore przebiegi więc może w Twoim przypadku warto zastanowić się nad dieslem. DPF niweluje kopcenie. Nowsze diesle sa też cichsze niż starsze wersje. Podzwoń po dielerach może ktoś ma takiego mocniejszego diesla i benzynę, jeżeli nie to może innym modelem auta np. Skoda Superb czy Seat z takim silnikiem diesla i benzyny. Zawsze jakaś skala porównawcza będzie.
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

mauy pisze:Najbardziej zależy mi na bezawaryjności (oczywiście wiadomo, że nie ma idealnych konstrukcji).
Dokładnie, pecha możesz mieć zawsze. Bliski jest Ci TSI, więc podtrzymuję pytanie - w czym dylemat?
Ilość przejeżdżanych km nie ma tu większego znaczenia
.
Dziwne, bo to kryterium powinno mieć kluczowe znaczenie. Ponadto, gdzie samochód będzie głównie użytkowany? Miasto? Przy podanym przez Ciebie rocznym przebiegu, jako drugie sito, opłaca się bardziej TSI. Znasz ten motor, jest tańszy i mniej problematyczne w jeździe miejskiej - brak dpf.
Obrazek
Obrazek
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Marco_Polo pisze: Diesel według mnie rogrzewa się dłużej od benzyny.
Jest to spowodowane tym że silniki diesla mają większą sprawność , stąd większa trwałośc , mniejsze spalanie itp...ale dłuższe rozgrzewanie wcale nie jest wadą..
Awatar użytkownika
Marco_Polo
Specjalista

Seba244 wadą nie jest ale przy krótkich odcinkach jakie się robi szczególnie zimą bez ogrzewania postojowego jest to według mnie odczuwalne w środku auta.

Pozdrawiam
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Marco_Polo, tak oczywiście masz racje, więc podstawą jest przebieg. ;)
Awatar użytkownika
mauy
Początkujący
Imię::

Post autor: mauy »

Marco_Polo pisze:Jak nie robisz dużych przebiegów w trasie to przy dieslu problematyczny jest DPF, jego zapychanie, pamiętanie o wypalaniu czy robienie sztucznych tras żeby go wypalić.
No właśnie generalnie nie robię, więc nie wiem, czy to nie przeważy nad wyborem silnika benzynowego ;)
Marco_Polo pisze:Z tego co piszesz to robisz spore przebiegi więc może w Twoim przypadku warto zastanowić się nad dieslem.
czy ja wiem, czy to są takie spore przebiegi? z punktu oszczędnościowego to się i tak nie kalkuluje. Przyjmując, że cena benzyny i ropy jest identyczna to wygląda to następująco:
silnik TDI pali wg producenta 7/100km, benzyna 8,9/100km. W ciągu roku przy moich przebiegach na ropę wydam 9275zl, a na benzynę 11792zł - różnica ok 2500zł w skali roku. Biorąc pod uwagę różnicę w cenie obu modeli, zacznę teoretycznie oszczędzać po 4 latach. Teoretycznie, bo jeszcze dochodzi różnica w ubezpieczeniu na korzyść benzyny, a biorąc pod uwagę, że będzie to mój drugi samochód w rodzinie, to przebiegi roczne pewnie się rozłożą na dwa auta - zatem oszczędności pewnie się pojawią po ok 5-6 latach, a tyle to raczej nie zamierzam jeździć jednym autem ;)
KriSSo pisze: Ponadto, gdzie samochód będzie głównie użytkowany? Miasto? Przy podanym przez Ciebie rocznym przebiegu, jako drugie sito, opłaca się bardziej TSI
głównie jest to miasto - trasy są raz/dwa razy w roku
Marco_Polo pisze:Seba244 wadą nie jest ale przy krótkich odcinkach jakie się robi szczególnie zimą bez ogrzewania postojowego jest to według mnie odczuwalne w środku auta.
i tu jest plus na korzyść benzyny

Czyli mamy 2+ za benzyną :D

[ Dodano: Wto Wrz 17, 2013 23:37 ]
Witam ponownie - Touranek już jest ze mną - tak jak wyszło z powyższej dyskusji wybór padł na Crossa w benzynie - i jak na razie jestem zadowolony ;)
ODPOWIEDZ