Silniki Diesla i ich kody - jakie polecacie?

Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

magic pisze:Z tymi milisekundami to taki mały żarcik tak naprawdę to przegrałem o długość auta i tu zachodzi pytanie czy można w warunkach domowych można sprawdzić czy nie jest zainstalowany jakiś wirus?(wykluczając hamownie) bo mój touran ma naprawdę kopa, poprzednio miałem audi a6 2.5 TDI 150 KM i osiagami mogło się schować .
Mam ten sam silnik i jestem bardzo zadowolony z dynamiki. Wymień filtr powietrza na lepszy np Knechta to zobaczysz różnice.

Podejmując decyzję o kupnie Tourana - choć kupowałem od wuja to przede wszystkim brałem pod uwagę to że jest to 1.9 TDI. Kod silnik wtedy ni miał dla mnie znaczenia a mam AVQ. Po wymianie rozrządu i dwumasy obecnie 234 kk na budziku.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

To ja też polecę BKD. Przejechałem około 45 kkm (obecny przebieg około 215 kkm), zrobiłem program na 180KM, 388Nm, leję tylko vervę i jak na razie wszystko jest ok.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
Marko_77_
Przeglądacz
Auto:: Touran, 1.9 TDI BXE, 2007
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz

Post autor: Marko_77_ »

Ja mam BXE z 2007 roku. Przebieg obecnie 263 tys. Przy 225 przywieziony z Niemiec. Posiadam pełen wydruk z serwisu ze wszystkimi napraawami. Z poważnych spraw przy to przy 151 tys wymiana kompletu sprzęgła z dwumasowe. Ja już tez po raz kolejny wymienilem przy 250. Czytałem zeczywiscie o skodach z tym silnikiem ale nie znalazłem informacji o vw z taka usterka.
Tak więc polecam silnik BXE! :) :)
Pozdrawiam Piórek
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

Nie słyszałeś, ponieważ problem dotyczy BXE z 2008 roku wzwyż. Ty masz samochód starszy. Ponadto, VW w 2008r wprowadziło CR. BXE w skodzie był dostępny znacznie dłużej, stąd problem notowano częściej w skodzie.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Łukaszz
Zaawansowany
Auto:: BLS 1.9 tdi
Imię:: Łukasz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Łukaszz »

1.9 BLS 2008 rok 185 tyś wydruk pełnej historii z vw żadnych poważnych napraw drobiazki typu jakiś czujnik dwa razy itp. DPF był już trup więc decyzja i poleciał.112 ps w serii i jeździło się ok,ale przy okazji dpf-a dostał pare koni więcej i teraz jest ok a spalanie na poziomie 6 litrów,żadnej lewizny za 3 złote tylko markowa ropa.
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
Awatar użytkownika
Groul
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Groul »

I ja mam 1.9 BLS 2008 i jak na razie - odpukać w niemalowane, splunąć dwa razy przez lewe ramię, nic się nie dzieje. przebieg prawie 200k. Serwisowany do 180k i w książce brak wpisów o usterkach. Pomału zaczynam myśleć o DPF bo VCDS pokazuje, że się kończy - 66 mg. Polecam
Awatar użytkownika
wojtek66
Przeglądacz
Auto:: highline avq 2003/04r
Imię:: wojtek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: wojtek66 »

Ja w swoim Touranie mam 1.9 TDI AVQ z PDF-em.. Szczerze go polecam,chyba najlepszy silnik wg mnie,spokojnie daje rade jak na ta masę,dynamiczny i zarazem oszczędny i nic sie nie psuje do tej pory..Przejechane mam 172 kk na dzień dzisiejszy,a kupiłem go w Niemczech od prywatnej osoby właściwie rodzinki bo jezdziła nim kobieta ,z przebiegiem 167 tys( pełna dokumentacja,naprawy robione na bieżąco + faktury.Ostatni servis w ksiażce przy 163 tys.) wiec zrobiłem tylko 5 tys ze wzgledu na to ze naprawde mało jezdze .Narazie jest ok.Samochód w bardzo dobrym stanie wizualnym jak i mechanicznym naprawde,Przebieg mówi o sobie.Polecam AVQ .Pozdro
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Ja w swoim Touranie mam 1.9 TDI AVQ z PDF-em..
kolego po pierwsze to nie z PDF-em tylko z DPF-em

podrugie to AVQ nigdy nie występował z DPF-em, no chyba ze ktos sobie sam go założył...

a tak wogóle AVQ to bardzo dobry silnik...
Awatar użytkownika
wojtek66
Przeglądacz

Sory za pomyłke,rozpędziłem sie.Ktos mnie wtu prowadza w bład bo posidam Tourana 1.9 TDI AVQ z końca 2003 r z filtrem cząsteczek stałych DPF,mam wbite to w kodzie drogi forumowiczu :?

[ Dodano: Pią Maj 10, 2013 13:07 ]
Sory za pomyłke,rozpędziłem sie.Ktos mnie tu prowadza w bład bo posidam Tourana 1.9 TDI AVQ z końca 2003 r z filtrem cząsteczek stałych DPF,mam wbite to w kodzie drogi forumowiczu :? a po drugie lepiej wiem co mam zamontowane w aucie..
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

wojtek66 pisze:posidam Tourana 1.9 TDI AVQ z końca 2003 r z filtrem cząsteczek stałych DPF,mam wbite to w kodzie drogi forumowiczu
proszę pokaż mi ten wbity kod...
wojtek66 pisze: a po drugie lepiej wiem co mam zamontowane w aucie..
przecież ja wcale tego nie neguje, napisałem tylko, że orginalnie AVQ nie występowało z DPF-em...
Awatar użytkownika
wojtek66
Przeglądacz

A gdzie jest napisane ze nie ma filtra AVQ? znam pare przypadków touranów t tym silnikiem z fabrycznym filtrem. Moze należało to od wersji wyposażenia,moze od roku modelowego,może od którego niesiąca...nie bede sie kłócił.Ale jestem pewny ze ze miały AVQ ten filtr i ja jestem posaidaczem tourana który ma wbudowany, chociaż bardzo rzadko wystepujący to prawda. P.S na obrotomierzu świeci mi sie lampka.Ze AVQ to starsz konstrukcja od tych innych BLS itp to nie powiedziane ze nie ma mieć DPF
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

wojtek66 pisze:znam pare przypadków touranów t tym silnikiem z fabrycznym filtrem. Moze należało to od wersji wyposażenia,moze od roku modelowego,może od którego niesiąca...
bzdura...
wojtek66 pisze:mam wbite to w kodzie drogi forumowiczu
pokaż nam ten kod, bo zapewne wszyscy są ciekawi...

wojtek66 pisze:nie bede sie kłócił.
masz racje... lepiej udowodnij.. raz piszesz, że masz to wbite w kodzie, raz że Ci sie jakaś lampka świeci... motasz sie sam... udowodni i bedzie po sprawie albo nie wprowadzaj innych w błąd...
Awatar użytkownika
wojtek66
Przeglądacz

ja nikogo w błąd nie wprowadzam,poważnie mówie ze mam filtr nawet sprawdzałem w warsztacie u mechnika, na paru forach czytałem ze oznaczenie filtra musi być w kodzie wyposazenia ale pod jakimi cyframi,liczbaki i w którym miejscu to nie wiem.Gdy załaczam zapłon świeci mi sie kwadratowa kontrolka tak gdzie zegar obrotomierza...
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

wojtek66 pisze: na paru forach czytałem ze oznaczenie filtra musi być w kodzie wyposazenia ale pod jakimi cyframi,liczbaki i w którym miejscu to nie wiem
zrób zdjęcie wklejki w bagażniku lub w książce serwisowej...
Awatar użytkownika
wojtek66
Przeglądacz

zdj.
Załączniki
zdj.
zdj.