Problem z odpaleniem
-
- Auto:: Touran
- Imię::
Problem z odpaleniem
Witam mam problem z odpaleniem tourana 2005r ,2.0 TDI automatyk .Gdy przekręcam kluczyk nic praktycznie sie nie dzieje.Prosze pomóżcie
-
- Auto:: Touran
- Imię::
-
- Użytkownik
- Auto:: 5T 1,6 CRKB 2016
- Imię:: Staniaław
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Witam
pozwólcie że się podłączę
mam podobny problem
pomimo innych problemów o których innym razem i w innym miejscu
nie odpala tzn nawet nie zamierza kręcić kontrolki są kluczyk na zegarze gaśnie a on nic nawet się nie zająknie ani nawet kontrolki nie przygasają (dlatego wykluczam aku)
mechanik telefonicznie stwierdził że rozrusznik
jednak nie wiem czy ma racje bo za parę godzin wyjechałem i auto stoi pod domem
wiem że to trochę wróżenie z fusów ale jak wrócę i się za niego wezmę chciałbym chociaż znać opcje
pozwólcie że się podłączę
mam podobny problem
pomimo innych problemów o których innym razem i w innym miejscu
nie odpala tzn nawet nie zamierza kręcić kontrolki są kluczyk na zegarze gaśnie a on nic nawet się nie zająknie ani nawet kontrolki nie przygasają (dlatego wykluczam aku)
mechanik telefonicznie stwierdził że rozrusznik
jednak nie wiem czy ma racje bo za parę godzin wyjechałem i auto stoi pod domem
wiem że to trochę wróżenie z fusów ale jak wrócę i się za niego wezmę chciałbym chociaż znać opcje
-
- Specjalista
- Auto:: Touran Higline 2.0 BKD
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 66 razy
- kowet
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
- Imię:: Tomek
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
Zacznij od akumulatora i rozrusznika - do sprawdzenia tez czy nie ma gdzieś zwary i nie rozładowuje aku albo gdzieś się masa obluzowała rozruchnik (szzczotki) mogą się zawieszać tak miałem kiedyś w manualu - wrzucałem 5 bieg lekko pchnąłem i już kręcił normalnie- od tego bym zaczął jeśli w ogóle nie kręci.
Już nie Touran
ale Sharan...

-
- Użytkownik
- Auto:: 5T 1,6 CRKB 2016
- Imię:: Staniaław
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
akumulator fakt nie jest idealny ale go jednak wykluczam jako przyczynę braku reakcji rozrusznika bo zdarzyło mi się już podpinać drugi aku kablami jednak tym razem to nic nie dało totalny brak reakcji poza tym nawet przy słabym aku kreci słabo lub prawie wcale ale jest reakcja a w skrajnym wyczerpaniu aku przygasają kontrolki jednak tym razem nic totalny brak reakcji mogą oczywiście to być szczotki w rozruszniku i oczywiście zregeneruje rozrusznik po powrocie a bujanie autem na biegu jest ok tyle że przy DSG niewykonalne
zastanawia mnie jednak ten totalny brak reakcji bo nawet jak to szczotki no to raczej po holowaniu po wertepach powinny raczej odbić a tu nic
może jest jeszcze jakaś opcja nie wiem może jakiś bezpiecznik może przekaźnik
oczekuję tych prostych podpowiedzi bo na rozwiązania w stylu czujnik położenia wałka rozrządu to może potem jak odświeżony rozrusznik nie zareaguje i nie będzie prostego rozwiązania w stylu wymień bezpiecznik
mój problem się już rozwiązał
reanimacja rozrusznika wskrzesiła auto do tego dostał turanik nowy akumulator
i kreci teraz tak żwawo jak to już dawno mu nie wychodziło
dodatkowym pozytywnym efektem jest poprawa odpalania na ciepłym silniku ale to jeszcze się okaże bo jedno popołudnie to za krótka obserwacja
zastanawia mnie jednak ten totalny brak reakcji bo nawet jak to szczotki no to raczej po holowaniu po wertepach powinny raczej odbić a tu nic
może jest jeszcze jakaś opcja nie wiem może jakiś bezpiecznik może przekaźnik
oczekuję tych prostych podpowiedzi bo na rozwiązania w stylu czujnik położenia wałka rozrządu to może potem jak odświeżony rozrusznik nie zareaguje i nie będzie prostego rozwiązania w stylu wymień bezpiecznik
mój problem się już rozwiązał
reanimacja rozrusznika wskrzesiła auto do tego dostał turanik nowy akumulator
i kreci teraz tak żwawo jak to już dawno mu nie wychodziło
dodatkowym pozytywnym efektem jest poprawa odpalania na ciepłym silniku ale to jeszcze się okaże bo jedno popołudnie to za krótka obserwacja