Turbina a spadek mocy

Problemy ogólne, które nie pasują do innych tematów.
xmen168
Auto:: Touran
Imię::

Turbina a spadek mocy

Post autor: xmen168 »

Mam problem z moim touranem tdi 1.9 wymieniłem turbine na nową bo mi bardzo kopcił po dodaniu gazu ,po wymianie było wszystko ok ale podczas jazdy po około 20 kilometrach traci moc nie ma przyspieszenia , po zatrzymaniu motoru i wygaszeniu znów mogę jechac bez problemów ale jak przejade około 20 kilometrów znów traci moc co jest grane ???
XMEN168
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

Może źle wyregulowana sztanga przy gruszce turbiny. Wszystko wskazuje na tkz notlauf...
xmen168

jeżu pisze:Może źle wyregulowana sztanga przy gruszce turbiny. Wszystko wskazuje na tkz notlauf...
a co to znaczy notlauf...
XMEN168
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

jaką turbinę założyłeś ? robiłeś jakieś podłączenie do kompa? są jakieś błędy - podłącz kabel i spisz jakie.
Notlauf to przeładowanie turbiny - zawieszenie zmiennej geometrii powoduje że doładowanie turbiny nie maleje wraz ze spadkiem obciążenia i nadmierne ciśnienie odpina turbinę ( stąd brak mocy) i generuje błąd silnika.
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
xmen168

turbina nowa firmy niemieckiej co dla vw robią /badanie turbiny wykazało ze jest w swoich parametrach .....turbina na pewno jest ok to cos innego musi być przypuszczenia ze moze katalizator byc przypchany i to powoduje wejscie w system awaryjny
XMEN168
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

robiłeś diagnostykę?
na chwilę obecną to podstawa. Może być zła długość popychacza ( sztangi od zaworu) może błąd jest dzieś w samym zaworze sterującym.
Podłącz auto do kabla - bez tego raczej gotowej odpowiedzi nie dostaniesz.
Sprawdź kto z kolegów klubowiczów w okolicy ma kabel lub zna kogoś z kablem żeby obadać autko. W grupie wielkopolskiej na pewno ktoś taki jest. Popatrz w spotach regionalnych - chyba coś się szykuje w okolicy poznania to może przy okazji....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
ODPOWIEDZ