Dymienie.. 1.9 tdi 77kw ?
-
ptomek2
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
Dymienie.. 1.9 tdi 77kw ?
Witam, zauważyłem ze od czasu do czasu przy odpalaniu samochód zadymi na szaro, niekiedy wogóle innym razem troszkę a kiedyś dość sporo tego dymu wyszło. Nie ma na to reguły chyba... Dodam, że przy agresywnym przyśpieszaniu troszkę też dymi chodź nie zawsze. Na VCDS błędów nie ma, silnik odpala bardzo dobrze. Pracuje cicho i równo. Co może być przyczyną takiego zachowania?
Ostatnio zmieniony pt cze 14, 2013 08:08 przez ptomek2, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Highline
- Użytkownik
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
U mnie tak samo...
Przy odpaleniu buchnie szarym dymem i przy gwałtownym przyspieszaniu/ruszaniu też lekko przykopci.
Jaki masz kod silnika? Może one tak po prostu mają....
Przy odpaleniu buchnie szarym dymem i przy gwałtownym przyspieszaniu/ruszaniu też lekko przykopci.
Jaki masz kod silnika? Może one tak po prostu mają....
VW Touran 1.9TDI '08 KLIKNIJ
-
ptomek2
- Przeglądacz
Silnik bjb.
Robiłem test turbiny programem VCDS podczas przyśpieszania. Wartość wymagana była niższa od aktualnej dość znacznie, sytuacja zmieniła się od 3400 obrotów gdzie więcej było zapotrzebowania niż aktualnej, linie się wyrównywały przy 4000 tysiącach. Dodam ze silnik jest podkręcony czipem. Jakie macie zdanie na ten temat?
Robiłem test turbiny programem VCDS podczas przyśpieszania. Wartość wymagana była niższa od aktualnej dość znacznie, sytuacja zmieniła się od 3400 obrotów gdzie więcej było zapotrzebowania niż aktualnej, linie się wyrównywały przy 4000 tysiącach. Dodam ze silnik jest podkręcony czipem. Jakie macie zdanie na ten temat?
- sianko86
- Specjalista
- Auto:: 2.0tdi CFHC 140km 2011rok
- Imię:: Damian
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
kolego jaki masz chip?? ja tez mam 77kw i robilem chipa i u mnie jest tez tak samo. moze to dlatego ze zwiekszona jest dawka paliwaptomek2 pisze:Silnik bjb.
-
ptomek2
- Przeglądacz
Wymieniłem turbo (nowe od KKK) ponieważ stare przy wysprzeglaniu wydawało szmer. Zaufany mechanik mówił że w kolektorze wydechowych jest minimalna ilość oleju (auto stało około tygodnia przed naprawą i olej wąskim paskiem od góry płynął). Turbio było czyste czyli wypalał ten olej na bierząco, diagnoza była taka, że uszczelnienia zaworów puszczaja. I faktycznie jak autko odpalane jest na zimno wypluje dym (efekt jak dym z papierosa) później czysto. Żeby to zobaczyć druga osoba musi mi odpalic samochod ponieważ efekt jest krótkotrwały.
Chce to wymienić lecz mam jeszcze z 40,000 do zmiany rozrządu więc chciałbym poczekać chwilę że zdzieraniem głowicy..
Mam wielką prośbę do osób z silnikiem 1.9 105km żeby sprawdzili jak to jest u Was. Podobno te silniki tak mają, podobno... Dziękuję.
Chce to wymienić lecz mam jeszcze z 40,000 do zmiany rozrządu więc chciałbym poczekać chwilę że zdzieraniem głowicy..
Mam wielką prośbę do osób z silnikiem 1.9 105km żeby sprawdzili jak to jest u Was. Podobno te silniki tak mają, podobno... Dziękuję.
Fotografia Ślubna i Wideofilmowanie HDSLR
-
ptomek2
- Przeglądacz
Perpetuum mobile z 2004 roku? ;-) ...lukasz22i pisze:Mój 1.9 nie puszcza dymka, czy to po dłuższym postoju czy rozgrzany pod obciążeniem, nie leci kpl. nic z ruryDamian15 pisze:A tak przypadkiem 1,9 przy odpalaniu na zimnym nie ma tak że zawsze kichnie dymkiem ?
Btw. Dzięki za info, proszę o więcej.
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Zwróccie uwagę czy dymek przy odpaleniu pojawia się po agresywniejszej jeździe i postoju, czy występuje zawsze . Czyli bez względu na styl jazdy.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
- lukasz22i
- Użytkownik
- Podziękował: 3 razy
No takie perpetuum mobileptomek2 pisze:Perpetuum mobile z 2004 roku? ;-) ...lukasz22i pisze:Mój 1.9 nie puszcza dymka, czy to po dłuższym postoju czy rozgrzany pod obciążeniem, nie leci kpl. nic z ruryDamian15 pisze:A tak przypadkiem 1,9 przy odpalaniu na zimnym nie ma tak że zawsze kichnie dymkiem ?
Btw. Dzięki za info, proszę o więcej.
-
ptomek2
- Przeglądacz
Sprawdziłem teraz i bezpośrednio po jeździe nie ma nic.. Ale samemu tego nie da się sprawdzić muszą być 2 osoby. A nie zawsze są. Ponieważ efekt trwa sekundę po odpaleniu, więc nie wiem jak długo musi stać aby dym się pojawił - czy całą noc czy 4 godz... Jaca opisz szerzej swój post, ponieważ nie wiem czy trzeba to już ruszać czy poczekać i zrobić to później. Dodam, że silnik pracuje perfekcyjnie.
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
KriSSo pisze:A jeśli przy odpaleniu po agresywnej jeździ, to co oznacza? A jeśli zawsze to co?
Jak po agresywnej jeździe i postoju auto przy odpaleniu zadymia to oznacza, że pierscień uszczelniający po stronie gorącej Turbinki zaczyna popuszczać olej w wydech i należałoby się tym zająć.
Jak problem powstaje zawsze , niezależnie od stylu jazdy to może być to za sprawą dawki (tu dym czarny), lub nie działają wszystkie swiece żarowe.
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064