Ja stosowałem wcześniej oryginalne belki na bagażnik i tu wiadomo że wszystko powinno być spoko.
Belki takie przechodzą wszystkie testy i na pewno przy jakimś wypadku powinny być bezpieczniejsze od tych tanich, przy wyższych prędkościach też nie powinno być problemu. Słyszałem również że te tańsze mogą mieć kłopot z utrzymaniem większej wagi ładunku (jak więcej naładujesz do box-a). Na pewno przy oryginalnych belkach i markowym box-e prędkości powyżej 110 km/h nie będą ryzykowane, ja sam jeździłem 140 km/h i więcej już się nie odważyłem, ale widziałem jak co niektórzy jeździli z większymi prędkościami. Oczywiście odradzam bo grozi to wypadkiem jak by nam rozwaliło box, czy belki by szlak trafił.
Oczywiście są wyjątki od reguły i tak jak pisał kowet można coś kupić dobrego, a w mniejszych pieniążkach.
Można również poszukać coś z używanych belek np. oryginalnych czy z dobrej firmy np. Thule itp.
Ja ostatnio zakupiłem nowe oryginalne belki na relingi i jak widać można coś znaleźć w dobrej cenie. Pochwale się jak przyjdą (w czwartek),
Tu jest aukcja z oryginalnymi belkami, mają tylko jeden mały minus, przerwana jest jedna z tasiemek bocznego plastiku, ale nic to nie przeszkadza, plastik jest wsuwany i będzie się trzymać nawet jak by dwa były zerwane, cena myślę że bardzo bobra, sam miałem je kupić, sprzedający przysłał mi kilka zdjęć z których wynika że naprawdę są w dość dobrym stanie.
Nie kupiłem bo znalazłem nowe w niezłej cenie.
Link do aukcji:
http://allegro.pl/show_item.php?item=3309478404
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa