Błąd P1672 i problem z wentylatorem

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
JakubSwierczek
Przeglądacz
Auto:: Sharan, Caddy 2K
Imię:: Jakub
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Błąd P1672 i problem z wentylatorem

Post autor: JakubSwierczek »

Czołem :piwo:
Mam od pewnego czasu problem, zaczęło się od uszkodzonej chłodnicy klimatyzacji, sprawa naprawiona, lecz po naprawie wyskoczył błąd P1672 "Wysterowanie wentylatora chłodnicy". Klima działała, silnik się nie grzał, wentylatory stały. Dzisiaj natomiast, klima załączona, wracałem ze Stolnicy i troszkę korkowałem, przy dojechaniu do domu już na blacie około 100 stopni było, wentylatory cały czas stoją.
I teraz moje pytanie- czy to jest to co ja myślę i co już wyczytałem- konieczna wymiana wentylatorów?
Pozdrawiam :bry:
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

sprawdź połączenia czyli wszystkie kostki czy nie ma przerwy i czy dochodzi prąd bo to nie koniecznie muszą być wentylatory w moim przypadku wystarczyło wyczyszczenie i przesmarowanie styków ;)
Awatar użytkownika
JakubSwierczek
Przeglądacz

I miałeś Kolego rację, a ja tylko niepotrzebnie temat założyłem, aczkolwiek jako nauczka dla innych.
Zacznę od początku :) Byłem na wymianie chłodnicy klimatyzacji blisko miesiąc temu. Po tym mechanik powiedział, że nie działają wentylatory i że sprawdzenie połączeń itp 100zł. No to pełen strachu (z powodu ceny nowego wentylatora) tak się zbierałem i zebrać do niego nie mogłem. Dziś, z racji że potrzebowałem numerów poduszek silnika i skrzyni, wziąłem autko na kanał i... była wypięta kostka od wentylatorów. I zastanawiam się- zapomniał wpiąć po montażu chłodnicy, czy celowo zapomniał, abym zapłacił kolejne 100zł...
Chcesz zmienić podświetlenie licznika, climatronic czy przycisków? Pisz na priv :)
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

cieszę się że pomogłem ale przed jaką kolwiek wymianą sprawdzam wszystkie inne sposoby bo jak widać mechanikom nie ma co ufać tak na 100% zawsze kontrolnie trzeba ich sprawdzić
JakubSwierczek pisze: I zastanawiam się- zapomniał wpiąć po montażu chłodnicy, czy celowo zapomniał, abym zapłacił kolejne 100zł...
Wiesz naciągaczy jest dużo jak wyczują że się klient nie zna to mogą robić takie rzeczy ale wcale nie mówie że tak było w twoim przypadku wiesz oskarżyć łatwo po prostu trzeba gościa wyczuć ;)
Awatar użytkownika
JakubSwierczek
Przeglądacz

Mnie się wydaje, że zapomniał bo trochę już go znam i do niego jeżdżę, a on z kolei wie że ja też się znam :) A że mieli kilka problemów i przez to opóźnienie czasowe to pewnie zapomnieli :) Jeszcze raz dzięki za pomoc :piwo:
Chcesz zmienić podświetlenie licznika, climatronic czy przycisków? Pisz na priv :)
ODPOWIEDZ