Buczenie na 6 biegu
- kurik
- Zaawansowany
- Auto:: VW Touran 1,9 TDI 2004
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Buczenie na 6 biegu
Witam,
dzisiaj podczas dłuższej trasy zauważyłem że na 6 biegu podczas dodawania gazu słychać buczenie. Na pozostałych biegach zjawisko to nie występuje. Wie ktoś może co to za usterka?
dzisiaj podczas dłuższej trasy zauważyłem że na 6 biegu podczas dodawania gazu słychać buczenie. Na pozostałych biegach zjawisko to nie występuje. Wie ktoś może co to za usterka?
-
- Użytkownik
- Auto:: touran '05 bkc
- Imię:: Krzysiek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- arczitu
- Przeglądacz
- Auto:: 2,0 BKD
- Imię:: Artur
Jestem w szoku, że jeszcze nikt Ci nie napisał że to "dwumas", czyli koło dwumasowe PANOWIE MECHANICY
Sorry za tą reprymendę ale nie mogłem się powstrzymać.
Kolego, nikt ci tu trafnie nie odpowie na twoje pytanie, bo temat trzeba ogarnąć poprzez diagnozę.
Moja rada.
Auto na podnośnik, jeden ludek w środku, szósty bieg i gaz.
Druga osoba, pod autem, stetoskop do uszu i osłuchiwać pacjenta.
Następnie jazda próbna w zakrętach, aby dodatkowo zdiagnozować łożyska.
Odnośnie niskiego stanu oleju, to moim skromnym zdaniem, gdybyś nie miał oleju lub miał go za mało to raczej już by było po skrzyni (ale to tez nie reguła).
To buczenie występuje "zawsze" na 6-biegu, nie ważne czy puszczasz sprzęgło, rozpędzasz auto czy hamujesz silnikiem ?

Kolego, nikt ci tu trafnie nie odpowie na twoje pytanie, bo temat trzeba ogarnąć poprzez diagnozę.
Moja rada.
Odnośnie niskiego stanu oleju, to moim skromnym zdaniem, gdybyś nie miał oleju lub miał go za mało to raczej już by było po skrzyni (ale to tez nie reguła).
To buczenie występuje "zawsze" na 6-biegu, nie ważne czy puszczasz sprzęgło, rozpędzasz auto czy hamujesz silnikiem ?
let's DO IT 170 ps
- Łukaszz
- Zaawansowany
- Auto:: BLS 1.9 tdi
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Nikt nie napiasał bo kolega kurik niedawno sprzęgło robił.arczitu pisze:Jestem w szoku, że jeszcze nikt Ci nie napisał że to "dwumas", czyli koło dwumasowe PANOWIE MECHANICY![]()
Moja rada.
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
Nie mogę znaleźć postu o niskim stanie oleju w skrzyni i objawach po dłuższej jeździe ale poczytaj te dwa posty, piszą o luzującej się śrubie,która prowadzi do braku 6-biegu. Może to będzie to, ale nie musi oczywiście, przeczytać warto
http://volkswagen.auto.com.pl/forum/vie ... p?t=112317
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... 18f9e731ea
P.S. w razie czego jak zdjąć dekielek od skrzyni, znajdziesz w moim manualu
http://volkswagen.auto.com.pl/forum/vie ... p?t=112317
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... 18f9e731ea
P.S. w razie czego jak zdjąć dekielek od skrzyni, znajdziesz w moim manualu
Ostatnio zmieniony ndz cze 23, 2013 14:50 przez andrz3j, łącznie zmieniany 1 raz.
- kurik
- Zaawansowany
- Auto:: VW Touran 1,9 TDI 2004
- Imię:: Paweł
arczitu, dwumas wymieniony nówka sztuka raczej to nie jego wina bo przed wymianą też tak było tylko że teraz postanowiłem sie tym zająć
Co do dźwięku wydobywa się tylko na 6 biegu przy dodawaniu gazu, przy puszczeniu cisza. Dźwięk pojawia się nie zawsze. Lokalizacja to na bank gdzieś z przodu w komorze silnika. Ciężko mi to będzie zdiagnozować ale dzisiaj ustaliłem że przy 90 km/h jak wbije 6 dźwięk się pojawia (czyli przy większym obciążeniu) . Jak zredukuje do 5 przygazuję i zaraz wrzucę 6 cisza nawet przy dodawaniu gazu. Bardzo dziwne. Biegi wchodzą dobrze nic nie zgrzyta. Dźwięk można by porównać do tego który się pokazuje jak wjedziemy na boczny pas ostrzegający o zjechaniu z drogi z tym że trochę ciszej.
Udało mi się to nagrać. Jakość niezbyt zadowalająca ale może ktoś cos wysłucha (słuchawki wskazane)
G_os_008_.mp3

Udało mi się to nagrać. Jakość niezbyt zadowalająca ale może ktoś cos wysłucha (słuchawki wskazane)
G_os_008_.mp3
-
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
Witam, jestem tu nowy jednak posiadam trochę wiedzy praktycznej z zakresu VW. W skrzyniach 6 biegowych VW zdarzały się problemy z obudową skrzyni biegów. Wyrabia się gniazdo łożyska na wałku głównym w obudowie, powodując przesuwanie się wałka.
Dźwięk ujawnia się podczas jazdy na głównie 6 biegu pod obciążeniem.
Dźwięk ujawnia się podczas jazdy na głównie 6 biegu pod obciążeniem.