najpierw oskrobałem z "głównego" nagaru a potem ładnie benzynką ekstrakcyjną wszystko sie doczyściło...Gregor pisze:czym czyścić EGR
Nieotwierający się EGR
-
popis11
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Panowie mam buczenie w silnika przy obrotach od około 2000 (2200) do około 3000 obrot./min. Czy to buczenie może być spowodowane brudnym lub uszkodzonym zaworem EGR. Chciałbym powiedzieć, że podejżenia moje związane są ze złym ustawieniem kąta wyprzedzenia wałka rozrządu tzw TORSION VALUE który ustawiłem w końcu na - 0,5. Ale czytając o zaworach EGR objawy mogą być różne. Nieukrywam, że dzisiaj z mechanikiem czyściliśmy ten zawór, ale tylko tą pierwszą część (która mocowana jest na trzech śróbach torx - to ta część, na której mocowany jest zaworek podciśnieniowy) oraz bez demontażu pozostałej drugiej części ta co jest wkręconu do kolektora.
Ponadto powiem jak się zachowywała przepustnica zaworu EGR. Na wyłączonym silniku była otwarta po włączeniu zapłonu zamykała się na chwilę i znowu otwierała. Po uruchomieniu silnika była nadal otwarta i po dodawaniu gazu powoli do 3500 obr/min nic nie reagowała (byla nadal otwarta). Dopiero po zgaszeniu silnika po chwili przepustnica zamknęła się i znów otwarła. To sprawdzenie działania robione było przy b. brudnym zaworze. Nie ukrywam, że po jego wyczyszczeniu nie sprawdzaliśmy jak działa, a możliwości sprawdzenia czy silnik dalej buczy nie miałem, gdyż już był koniec pracy i samochód został w robocie do jutra.
CO WY O TYM SĄDZICIE?
części Koledzy czy brudny egr
Ponadto powiem jak się zachowywała przepustnica zaworu EGR. Na wyłączonym silniku była otwarta po włączeniu zapłonu zamykała się na chwilę i znowu otwierała. Po uruchomieniu silnika była nadal otwarta i po dodawaniu gazu powoli do 3500 obr/min nic nie reagowała (byla nadal otwarta). Dopiero po zgaszeniu silnika po chwili przepustnica zamknęła się i znów otwarła. To sprawdzenie działania robione było przy b. brudnym zaworze. Nie ukrywam, że po jego wyczyszczeniu nie sprawdzaliśmy jak działa, a możliwości sprawdzenia czy silnik dalej buczy nie miałem, gdyż już był koniec pracy i samochód został w robocie do jutra.
CO WY O TYM SĄDZICIE?
części Koledzy czy brudny egr
-
popis11
- Początkujący
No tak, ale zachowanie samego EGR-a, nie powinno być takie, że na biegu jałowym no i oczywiście przyjmijmy jakiś tam obrotach (powiedzmy do 2000 obr.) zawór jest otwarty - silnik dostaje jakiś tam % spalin do zasysanego powietrza, który wpędzany jest do komory spalania, ALE gdy chcę, aby silnik wskoczył na większe obroty powiedzmy 2500 (3000) zawór się powinien domykać (ewentualnie zamknąć), aby do komory spalania weszło więcej powietrza (bez udziału spalin), między innymi więcej powietrza wpycha do komory spalania turbosprężarka zgodnie z zasadą więcej powietrza więcej tlenu lepsze spalanie większa moc silnika.Gregor pisze:z tego co się orientuje to służy do gaszenia silnika czyli w twoim przypadku działa prawidłowo
Dalej dedukując jeśli zawór EGR jest non stop otwarty niezależnie czy podaję mu większą dawkę paliwa (wciskając gaz) pompo-wtryski leją paliwem , a silnik do mocniejszej pracy ma za mało powietrza, a więc nie spala się odpowiedni do końca i przez to też głośniej pracuje, czyli w moim przypadku buczy.
CZY DOBRZE ROZUMUJĂ?, ŻE JEDNAK MOŻNA SIĂ DOSZUKIWAĂ GŁOŚNEJ PRACY SILNIKA PRZY OBROTACH 2500 3000 I WIĂCEJ gdy zawór EGR jest przez cały czas otwarty mimo wciskania pedału gazu?
-
popis11
- Początkujący
Rafik, pytanie to co wyeliminowałwyś w moim przypadku ten EGR? Wiesz ja to nazywam buczeniem, ale porównując inną pracę tego silnika (sprawdzone organoleptycznie - Znajomy ma ten sam silnik AVQ 1,9 TDI) u Niego kultura pracy jest inna (tzn. cichsza) i mnie by zadowalała.Rafik pisze:popis11, Jeśli chodzi o buczenie to miałem też tak przy 2000 a okazało się ,że drżała "pucha" przy grilu gdzie zasysane jest powietrze to filtrapierwsze wrażenie było że to silnik
może żle kombinuje ale to zawsze jakiś trop
![]()
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Rozwiązanie odwiecznego problemu z EGR = zaślepienie blachą z kwasu, wypięcie wtyczki, odczytanie błędów, wysyłka np. do mnie ECU
, wywale dziada z programu i więcej Tyłka owe ustrojstwo zawracać nie będzie
Pozdrowionka
Pozdrowionka
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz