Nieotwierający się EGR

Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Gregor pisze:czym czyścić EGR
najpierw oskrobałem z "głównego" nagaru a potem ładnie benzynką ekstrakcyjną wszystko sie doczyściło...
Awatar użytkownika
Gregor
Zaawansowany
Auto:: 1T1 AVQ 1.9 tdi
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Gregor »

Paweł ale jak go wyjąć z samochodu
Touran Gregora

COGITO ERGO SUM
kontakt tel 697669476
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Gregor pisze:Paweł ale jak go wyjąć z samochodu
a z czym masz problem? w 2.0 robiłem to ostatnio i "bułka z masłem", wiem że w 1.9 jest troche gorszy dostęp ale chyba tragedii nie ma...
popis11
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: popis11 »

Panowie mam buczenie w silnika przy obrotach od około 2000 (2200) do około 3000 obrot./min. Czy to buczenie może być spowodowane brudnym lub uszkodzonym zaworem EGR. Chciałbym powiedzieć, że podejżenia moje związane są ze złym ustawieniem kąta wyprzedzenia wałka rozrządu tzw TORSION VALUE który ustawiłem w końcu na - 0,5. Ale czytając o zaworach EGR objawy mogą być różne. Nieukrywam, że dzisiaj z mechanikiem czyściliśmy ten zawór, ale tylko tą pierwszą część (która mocowana jest na trzech śróbach torx - to ta część, na której mocowany jest zaworek podciśnieniowy) oraz bez demontażu pozostałej drugiej części ta co jest wkręconu do kolektora.
Ponadto powiem jak się zachowywała przepustnica zaworu EGR. Na wyłączonym silniku była otwarta po włączeniu zapłonu zamykała się na chwilę i znowu otwierała. Po uruchomieniu silnika była nadal otwarta i po dodawaniu gazu powoli do 3500 obr/min nic nie reagowała (byla nadal otwarta). Dopiero po zgaszeniu silnika po chwili przepustnica zamknęła się i znów otwarła. To sprawdzenie działania robione było przy b. brudnym zaworze. Nie ukrywam, że po jego wyczyszczeniu nie sprawdzaliśmy jak działa, a możliwości sprawdzenia czy silnik dalej buczy nie miałem, gdyż już był koniec pracy i samochód został w robocie do jutra.
CO WY O TYM SĄDZICIE?
części Koledzy czy brudny egr
Awatar użytkownika
Gregor
Zaawansowany
Auto:: 1T1 AVQ 1.9 tdi
Imię:: Grzegorz

Post autor: Gregor »

z tego co się orientuje to służy do gaszenia silnika czyli w twoim przypadku działa prawidłowo
Touran Gregora

COGITO ERGO SUM
kontakt tel 697669476
popis11
Początkujący

Gregor pisze:z tego co się orientuje to służy do gaszenia silnika czyli w twoim przypadku działa prawidłowo
No tak, ale zachowanie samego EGR-a, nie powinno być takie, że na biegu jałowym no i oczywiście przyjmijmy jakiś tam obrotach (powiedzmy do 2000 obr.) zawór jest otwarty - silnik dostaje jakiś tam % spalin do zasysanego powietrza, który wpędzany jest do komory spalania, ALE gdy chcę, aby silnik wskoczył na większe obroty powiedzmy 2500 (3000) zawór się powinien domykać (ewentualnie zamknąć), aby do komory spalania weszło więcej powietrza (bez udziału spalin), między innymi więcej powietrza wpycha do komory spalania turbosprężarka zgodnie z zasadą więcej powietrza więcej tlenu lepsze spalanie większa moc silnika.
Dalej dedukując jeśli zawór EGR jest non stop otwarty niezależnie czy podaję mu większą dawkę paliwa (wciskając gaz) pompo-wtryski leją paliwem , a silnik do mocniejszej pracy ma za mało powietrza, a więc nie spala się odpowiedni do końca i przez to też głośniej pracuje, czyli w moim przypadku buczy.
CZY DOBRZE ROZUMUJÊ?, ŻE JEDNAK MOŻNA SIÊ DOSZUKIWAÆ GŁOŚNEJ PRACY SILNIKA PRZY OBROTACH 2500 3000 I WIÊCEJ gdy zawór EGR jest przez cały czas otwarty mimo wciskania pedału gazu?
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Tomas pisze:Śruby są trzy, ale trzyma coś jeszcze bo po dokręceniu śrub mi nie udało się wyciągnąć EGR..
Na dole są jeszcze dwie, polecam wymienić uszczelki.
popis11
Początkujący

SEBA tu popis11. Przeanalizuj to co napisałem powyżej. Proszę o jakąś podpowiedź.
Awatar użytkownika
Rafik
Użytkownik
Auto:: Passat 2007 2.0 140KM DSG
Imię:: Rafał

Post autor: Rafik »

popis11, Jeśli chodzi o buczenie to miałem też tak przy 2000 a okazało się ,że drżała "pucha" przy grilu gdzie zasysane jest powietrze to filtra :) pierwsze wrażenie było że to silnik :) może żle kombinuje ale to zawsze jakiś trop :) :)
TDI To Doch Idze
popis11
Początkujący

Rafik pisze:popis11, Jeśli chodzi o buczenie to miałem też tak przy 2000 a okazało się ,że drżała "pucha" przy grilu gdzie zasysane jest powietrze to filtra :) pierwsze wrażenie było że to silnik :) może żle kombinuje ale to zawsze jakiś trop :) :)
Rafik, pytanie to co wyeliminowałwyś w moim przypadku ten EGR? Wiesz ja to nazywam buczeniem, ale porównując inną pracę tego silnika (sprawdzone organoleptycznie - Znajomy ma ten sam silnik AVQ 1,9 TDI) u Niego kultura pracy jest inna (tzn. cichsza) i mnie by zadowalała.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Rafik pisze:popis11, Jeśli chodzi o buczenie to miałem też tak przy 2000 a okazało się ,że drżała "pucha" przy grilu gdzie zasysane jest powietrze to filtra :) pierwsze wrażenie było że to silnik :) może żle kombinuje ale to zawsze jakiś trop :) :)
mi tez ta pucha wchodzi w wibracje, na zimnym szczególnie
Awatar użytkownika
Rafik
Użytkownik
Auto:: Passat 2007 2.0 140KM DSG
Imię:: Rafał

Post autor: Rafik »

popis11, kurde mechanikiem nie jestem :) więc wiedza też ograniczona , ale też na początku myślałem ,że to silnik, a okazało się ,że mała pierdołka :) a nóż,widelec to może to :) :)

[ Dodano: Wto Cze 25, 2013 22:35 ]
Tomas, ja użyłem kilka kropek silikonu i już błoga cisza :)
TDI To Doch Idze
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Rozwiązanie odwiecznego problemu z EGR = zaślepienie blachą z kwasu, wypięcie wtyczki, odczytanie błędów, wysyłka np. do mnie ECU :mrgreen: , wywale dziada z programu i więcej Tyłka owe ustrojstwo zawracać nie będzie :P

Pozdrowionka :piwo:
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
ODPOWIEDZ