Kąt wtrysku

lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

lsz11, przeciez po zmienie Ci sie parametry zmieniły,i na ustawieniu 0 , 1 jest gorszy u Ciebie, ale w normie
Awatar użytkownika
lsz11
Użytkownik
Auto:: Touran 1.9 BLS DSG 2007r
Imię:: Leszek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: lsz11 »

A tak zapytam, którym kanałem należy się sugerować? 023 czy 013 :?: Bo sugerując się kanałem 013 rzeczywiście 1 jest lepszy od 4 ale sytuacja zmienia się w przypadku kanału 023
VW Touran 1.9 TDI, BLS, DSG, 2007
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

w tej sytuacji interesuje Cię 13
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
collega
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: collega »

JacaTouran pisze:jak widzisz szału nie ma, szczególnie na 1 cylindrze pompka mało wydajna.
Puki co mozna jezdzić, ale sytuacja będzie się na pewno pogarszać.
0.78 to duzo ?
Awatar użytkownika
lsz11
Użytkownik

Już sam nic nie rozumiem :roll:
Przecież na kanale 013 norma wynosi od -2,8 do +2,8 - to jeszcze daleko.
Macie jakiś poradnik jak czytać wskazania VCDS?
VW Touran 1.9 TDI, BLS, DSG, 2007
lock00
Władca postów

lsz11, posluchaj bo kombinujesz w caly swiat :> ,norma... w normie to masz, tyle że jeżeli wcześniej miałeś świetny stan , a po Twoich zmianach te parametry pogorszyły sie, to chyba byłoby najlepiej dla Ciebie uzyskać najlepsze parametry, czyż nie tak? wszystkie grupy są ważne , lecz tak jak Jacek Ci napisał, w tej sytuacji interesuje sie 013, a przy granicy normy, lepiej abyś nie miał...
lsz11 pisze:Przecież na kanale 013 norma wynosi od -2,8 do +2,8 - to jeszcze daleko.
Macie jakiś poradnik jak czytać wskazania VCDS?
przecież manual wszystko opisuje, wraz z komentarzami do niego... :roll:
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

lsz11 pisze:Macie jakiś poradnik jak czytać wskazania VCDS?

poradnik to doświadczenie, na jednym aucie zębów nie zjesz. Jak chcesz to posłuchaj, a jak nie to walcz dalej tylko Twoja walka dla mnie jest bez sensu. Rozrząd synchronizujemy najbliżej 0 w przypadku 1.9tdi z lekka tendencją na minus i jezdzimy. Jak spalanie jest za duze to naprawiamy usterkę, a nie przestawiamy synchro tak, żeby było jak naj mniej.
wymiana ringów uszczelniających i naprawa koncówek załątwi sprawę.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
rob555
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: rob555 »

JacaTouran pisze: poradnik to doświadczenie, na jednym aucie zębów nie zjesz. Jak chcesz to posłuchaj, a jak nie to walcz dalej tylko Twoja walka dla mnie jest bez sensu..
:piwo:
Wracajac do tematu:
jesli -2.9 chodzi Ci najlepiej to zostaw. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawie o jakim przesunieciu mowa. Bo to nie sa prawdziwe stopnie a jednostki bezmianowe.
Realnie min cykasz walkiem a synchro skacze ogromnie.
Dla mnie nie realnym jest fakt ze spalanie na baku zmienia sie o 3 litry ! jak dygniesz min rozrzad...moze ruszasz za duzo duzo ponad +6 i wtedy ECU nie widzi synchro (ew wywali blad czujnika walka).

Moze jak nabijali Ci uszczelniacz na wal moze jest przesuniety ciutek i stad synchro najlepiej w miniusie ustawic. Przeciez to naprawde wystarczy grubosc wlosa by wartosci o jednostki skakaly.

Co do wtrysku to Jacek ma racje. Nr 1 jest slabszy od reszty. Fakt ze minimalnie ale zawsze.
Awatar użytkownika
lsz11
Użytkownik

Zostawię już to ustawienie jak było (-2,9°), z takim ustawieniem mi, powiedzmy, pasuje. Oczywiście chciało by się więcej mocy ale i tak w porównaniu do mojego poprzedniego auta (136 PS; 185 Nm; Pb) Touran to, może nie rakieta, no ale niezły spodek :lol:
W końcu z takim ustawieniem Touran przyjechał z Niemiec a tam auto było serwisowane.

:arrow: Robert, w lipcu zamierzam pokręcić się po trójmieście z rodziną w ramach zasłużonego urlopu :brawa: kto wie, może trzeba będzie zakładzik odwiedzić.

[ Dodano: Pią Cze 07, 2013 09:00 ]
:!: :!: :!: Poza tym, 3 śruby, które należy poluzować celem ruszenia koła zębatego na wałku rozrządu, przy moim ustawieniu tj. -2,9° są, na oko, idealnie na środku otworu, w którym się przemieszczają. - to teraz chyba już nikt mnie nie zrozumie :omatko:
Zastanawiające, prawda ?
Awatar użytkownika
rob555
Przeglądacz
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: rob555 »

lsz11 pisze: przy moim ustawieniu tj. -2,9° są, na oko, idealnie na środku otworu, w którym się przemieszczają. - to teraz chyba już nikt mnie nie zrozumie :omatko:
Zastanawiające, prawda ?
To tylko znaczy tyle ze osoba skladajaca rozrzad miala pojecie co robi i nie ustawila na blokady w skrajnym polozeniu regulacji tylko na srodku by mozna bylo latac prawo - lewo.

Fabryka dopuszcza -3 +3 jednostki. Znaczy sie tyle moze byc przestawiony rozrzad ew. tyle wynosi blad pomiarowy spowodowany np min przesunieciem dolnego czujnika po zmianie uszczelniacza na wale.
Zazwyczaj przesuniecie blizej 0 powoduje polepszenie sie parametrow pracy praktycznie bez
zwiekszenia sie REALNEGO spalania (co innego FIS).
Ale moze u Ciebie realnie rozrzad lezy na srodku przy odczycie -2.9 ?
Rozumiesz teraz?
Awatar użytkownika
lsz11
Użytkownik

rob555 pisze:To tylko znaczy tyle ze osoba skladajaca rozrzad miala pojecie co robi i nie ustawila na blokady w skrajnym polozeniu regulacji tylko na srodku by mozna bylo latac prawo - lewo.
Znajomy mechanik (pełne zaufanie do niego w sprawach zwłaszcza silnikowych - zawsze on mi grzebie w silniku ;) ) po wymianie rozrządu ustawił mi idealnie tak jak było przed wymianą. myślę, że sugerował się też śladem śrub na kole zębatym (a ślad jest ewidentny).
rob555 pisze:Ale moze u Ciebie realnie rozrzad lezy na srodku przy odczycie -2.9 ?
Rozumiesz teraz?
Chyba rozumiem :brawa:
Też tak pomyślałem z tym przesunięciem, to dlatego może gdy ustawię -3,9° VCDS pokazuje jeszcze mniejsze spalanie.

Address 01: Engine (03G 906 021 RN)

09:14:36 Group 004
819 /min RPM
1.2 °BTDC Ign. Timing
7.7°KW Idle Stabilization
-3.9°KW Idle Stabilization

09:14:36 Group 015
819 /min RPM
31.7 Nm Torque
0.40 l/h Fuel Consump.
0.0 Nm Torque

:arrow: acha, pamiętam, że tylko w takiej kombinacji wartość ta na jałowym się nie zmieniała, w innych przypadkach skacze: 7,7-8,2 Ma to jakieś znaczenie?
Awatar użytkownika
Kris_Poland
Przeglądacz

Post autor: Kris_Poland »

borykam sie z problemem wlasciwego ustawienia rozrzadu w 1.6 fsi
mimo blokad auto nie jezdzi wlasciwie i czujnik walka wykazuje blad przesuniecia..

czy to kwestia zlego lancucha blokady? a moze paramtery dla tego silnika nalezy ustawic w vcds inaczej? jakie wartosci powinny byc dla 1.6 fsi 115km ?
Awatar użytkownika
kristouran
Użytkownik
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: kristouran »

koledzy może ktoś podesłać link , jak wykonac korektę rozrządu ? u mnie na kompie wskazuje -2.5 . chciałym poprawić na 0 i zobaczyc jaka bedzie reakcja
lock00
Władca postów

kristouran, uzupełnij dane w profilu , silnik rok... itd
Awatar użytkownika
kristouran
Użytkownik
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: kristouran »

dane uzupełnione, podesle ktos link z instrukcją ? znalazłem gdzies po angielsku, ale wolałbym po polsku, żeby przypadkiem czegoś źle nie zrobic
ODPOWIEDZ