Pokręć delikatnie kierownicą i pójdziemarekhd pisze:Mam problem ze stacyjką, mianowicie przekręca się tylko do momentu otwarcia blokady kierownicy i to wszystko, co może być przyczyną?
1.Uszkodzona stacyjka czy może blokada kierownicy?
2.Czy przy braku możliwości przekręcenia kluczyka istnieje możliwość wyciągnięcia stacyjki(drucik w dziurkę)?
Za podpowiedzi serdecznie dziękuję.
Touran 1.9 tdi 2003 r.
Nie można przekręcić zamka stacyjki
- QQRYDZA
- Expert
- Auto:: 1,9tdi
- Imię:: dar
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Panowie blokada puszcza i kierownicą można kręcić, jak wyciągnę kluczyk to się kiera blokuje to oczywiste.
Problem jest z przekręceniem kluczyka do pozycji włączenia kontrolek a następnie startu.
Mam drugą stacyjkę ale w związku że się kluczyk nie przekręca to nie mogę skorzystać z drucika, i nie wiem czy mam wszystko rozkręcać czy nie.
Problem jest z przekręceniem kluczyka do pozycji włączenia kontrolek a następnie startu.
Mam drugą stacyjkę ale w związku że się kluczyk nie przekręca to nie mogę skorzystać z drucika, i nie wiem czy mam wszystko rozkręcać czy nie.
- GASIOR997
- Specjalista
- Auto:: SHARAN 7N2
- Imię:: GASIOR
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 61 razy
Masz na pewno uwalone nastawniki kluczyka w bębenku stacyjki. Musisz rozkręcić bo inaczej sie nieda wyciadnać bebenka z kopyta kierownicy. i na siłe nie przekręcaj bo bedzie bebenek do wymiany a to wtedy tylko serwis po vinie i drogo. Ja bym na twoim miejscu tak zrobił wsadził drucikiem i wyciagnał bebenek i go zobaczył jak działa.
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
- marcin975
- Zaawansowany
- Auto:: VW PASSAT B7 2.0 TDI
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 47 razy
Dzisiaj dopadła mnie awaria stacyjki
nie można było wyjąć kluczyka, a auto trzeba było zgasić na biegu.
główną przyczyną był ten mały plastik, bynajmniej od niego się zaczęło, bębenek był sprawny
po demontażu stacyjki okazało się ,że jest coś w niej uszkodzone w środku,a koszty naprawy nieopłacalne w stosunku do dobrej używki

całkowite koszta jakie poniosłem to 280zł(z 2X dojazdem)
główną przyczyną był ten mały plastik, bynajmniej od niego się zaczęło, bębenek był sprawny
po demontażu stacyjki okazało się ,że jest coś w niej uszkodzone w środku,a koszty naprawy nieopłacalne w stosunku do dobrej używki

całkowite koszta jakie poniosłem to 280zł(z 2X dojazdem)
Touran był i się zmył 
-
banan323
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Re: Nie można przekręcić zamka stacyjki
Witam panowie ostatnio trochę namieszałem vcds w autku no i problem z kierownicą brak blokady no i ciężko jest przekręcić stacyjkę ,pomocy .
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
-
sosikinside
- Początkujący
- Auto:: vw touran 1.6 FSI 2003r
- Imię:: Maciej
Mnie też to dopadło po 10latach użytkowania, ale rozebrałem i od znajomego dostałem inną stacyjkę i zrobiłem z dwóch jedną!!! Ale z kim nie gadałem podobno to wada stacyjek VW
VW Touran 1.6 FSI
-
banan323
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Ok dziękuję napisałem do Jerrego,najgorsze że autkiem jeździ moja żona i wozi dzieci do żłobka i szkoły dzisiaj dzwoniła że chyba złamie kluczyk 
- qoocam
- Użytkownik
- Auto:: 1,9 TDI AVQ
- Imię:: Kamil
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
odświeżam temat...
Padłem "ofiarą" nagłej śmierci stacyjki. Objawy: po włożeniu kluczyka i próbie odpalenia auta przekręca się max 45 stopni. Blokada kierownicy nie działa. Po próbie czyszczenia, smarowania i przedmuchiwania stacyjki uznałem, że pozostaje demontaż. I tu pojawił się problem... Co za tęgi, niemiecki łeb wymyślił śruby, których nie można odkręcić?!?!?!
Wygląda na to, że 2 śruby mocujące stacyjkę do kolumny kierowniczej będzie trzeba rozwiercić! Macie może jakiś sprawdzony patent na to cudo?
Udało się. Przystawka kątowa do wiertarki, wykrętaki + cały dzisiejszy poranek i stacyjka zdemontowana. Problem jednak pozostał, kluczyk nie przekręca się. Wygląda na to, że coś w bebechach się posypało i blokuje obrót mechanizmu. Moje pytanie:
Czy jest sposób na demontaż stacyjki (wyjęcie wkładki) bez uszkadzania pętli immobilajzera? (patent z drucikiem nie sprawdza się z uwagi na niemożność obrotu kluczyka)
Czy można ewentualnie wymienić cały mechanizm na nowy (używany), z nowymi (używanymi) kluczkami? Czy będzie to wymagało dokodowywania, adaptacji immo?
Naturalnie, zdaję sobie sprawę, że nowy kluczyk wykluczy mi z użytku zamki w drzwiach... ale przeboleję...
Problem rozwiązany. Oddałem stacyjkę fachowcowi (AUTO Kluczyk - Warszawa, al. Wilanowska). 1,5 h i naprawione. Nawet nie pytałem jak dostał się do środka....
Prawdopodobnie "tajemnica zawodowa"
Okazało się, że pękł element blokady kierownicy, który zakleszczył cały mechanizm stacyjki. Majster znał problem z innych aut VAG, więc wiedział co i jak trzeba zrobić. Dorobił uszkodzony element z kawałka stali (oryginalnie jest zastosowany kruchy i mało wytrzymały ZnAl, który lubi sobie trzasnąć szczególnie przy niedoborze smarowania, niskiej temperaturze itp)
Dopiero gdy pogadałem sobie z majstrem na temat odkręcania śrub zrywalnych.... dotarło do mnie to czego w pierwszej chwili nie zrozumiałem, a było napisane powyżej - "punktakiem i młotkiem"... A ja rozbebeszyłem całe śruby!!!
Zatem, dla potomnych: Chcąc odkręcić (zdemontować) stacyjkę, wystarczy ostukiwać łepek śruby punktakiem w kierunku przeciwnym do zakręcania...
Trochę to mozolne, ale lepsze od rozwiercania.
Koszt naprawy na zdemontowanej stacyjce - 200 PLN.
Satysfakcja z "truncania motura" - bezcenne
Padłem "ofiarą" nagłej śmierci stacyjki. Objawy: po włożeniu kluczyka i próbie odpalenia auta przekręca się max 45 stopni. Blokada kierownicy nie działa. Po próbie czyszczenia, smarowania i przedmuchiwania stacyjki uznałem, że pozostaje demontaż. I tu pojawił się problem... Co za tęgi, niemiecki łeb wymyślił śruby, których nie można odkręcić?!?!?!
Wygląda na to, że 2 śruby mocujące stacyjkę do kolumny kierowniczej będzie trzeba rozwiercić! Macie może jakiś sprawdzony patent na to cudo?
Udało się. Przystawka kątowa do wiertarki, wykrętaki + cały dzisiejszy poranek i stacyjka zdemontowana. Problem jednak pozostał, kluczyk nie przekręca się. Wygląda na to, że coś w bebechach się posypało i blokuje obrót mechanizmu. Moje pytanie:
Czy jest sposób na demontaż stacyjki (wyjęcie wkładki) bez uszkadzania pętli immobilajzera? (patent z drucikiem nie sprawdza się z uwagi na niemożność obrotu kluczyka)
Czy można ewentualnie wymienić cały mechanizm na nowy (używany), z nowymi (używanymi) kluczkami? Czy będzie to wymagało dokodowywania, adaptacji immo?
Naturalnie, zdaję sobie sprawę, że nowy kluczyk wykluczy mi z użytku zamki w drzwiach... ale przeboleję...
Problem rozwiązany. Oddałem stacyjkę fachowcowi (AUTO Kluczyk - Warszawa, al. Wilanowska). 1,5 h i naprawione. Nawet nie pytałem jak dostał się do środka....
Dopiero gdy pogadałem sobie z majstrem na temat odkręcania śrub zrywalnych.... dotarło do mnie to czego w pierwszej chwili nie zrozumiałem, a było napisane powyżej - "punktakiem i młotkiem"... A ja rozbebeszyłem całe śruby!!!
Zatem, dla potomnych: Chcąc odkręcić (zdemontować) stacyjkę, wystarczy ostukiwać łepek śruby punktakiem w kierunku przeciwnym do zakręcania...
Koszt naprawy na zdemontowanej stacyjce - 200 PLN.
Satysfakcja z "truncania motura" - bezcenne
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Witam
No i mnie dopadła ta przypadłość.
Wczoraj wkładam kluczyk a tam po lekkim przekręceniu kluczyka (tak na ok 1-2 mm) pusciła blokada kierownicy ale dalej kluczyk już nie chciał iść.
Rozebrałwm plastiki kolumny kierownicy a następnie powalczyłem z tymi świetnymi śrubami co trzymają całą stacyjkę. Zeszło mi z 3 godziny ale udało mi się je odkręcić.
I tu mam pytanko czy stacyjkę da się wypiąć bez rozpinania wszystkiego z kolumny kierowniczej, czyli kierownicy, ślizgu, manetek tej całej ramki.
Tak jak jest pokazane na ostatnim zdjęciu kilka postów wyżej u Marcina ?
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
No i mnie dopadła ta przypadłość.
Wczoraj wkładam kluczyk a tam po lekkim przekręceniu kluczyka (tak na ok 1-2 mm) pusciła blokada kierownicy ale dalej kluczyk już nie chciał iść.
Rozebrałwm plastiki kolumny kierownicy a następnie powalczyłem z tymi świetnymi śrubami co trzymają całą stacyjkę. Zeszło mi z 3 godziny ale udało mi się je odkręcić.
I tu mam pytanko czy stacyjkę da się wypiąć bez rozpinania wszystkiego z kolumny kierowniczej, czyli kierownicy, ślizgu, manetek tej całej ramki.
Tak jak jest pokazane na ostatnim zdjęciu kilka postów wyżej u Marcina ?
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 700 razy
wkładkę stacyjki zdejmuje się bez odkręcana całości od kolumny kierownicy ...w końcu siedzi to na wylocieTomasz_W-wa pisze:.....