poduszki pod silnikiem

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
Awatar użytkownika
ozjusz
Początkujący
Auto:: VW Touran,1.9 TDI 2005
Imię:: Marcin

poduszki pod silnikiem

Post autor: ozjusz »

hej,
czy moze wymienial ktos z Was wszystkie poduchy pod silnikiem? jakiej firmy byscie polecali? duzo zabawy z tym jest? tak mniej wiecej ile taka zabawa kosztuje?
najprawdopodobniej musze wymienic bo telepie mi buda a dwumasa juz po wymienia i na pewno nie przez to. najlepiej wymieniac wszystkie od razu, nie? jest ich 3, tak?
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Poduszki są w różnych cenach zależy jakiej firmy chcesz, napisz do jeża, on Ci prawdę powie. Dostaniesz na pewno najlepsza ofertę.

Telepani budy to niekoniecznie musza być poduszki, choć to jest najbardziej prawdopodobne, pompki masz sprawdzone ?
Awatar użytkownika
mk
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: mk »

To ze Ci buda klepie to wcale nie musi być wina poduszek, a np pompek.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

mk pisze:To ze Ci buda klepie to wcale nie musi być wina poduszek, a np pompek.
Warto czytać co piszą poprzednicy :!:
Awatar użytkownika
ozjusz
Początkujący

pompki mam sprawdzone VCDS-em i jest ok. poza tym nie wiem jak to jest u Was, ale z kolegą sprawdzałem jak się silnik zachowuję na ręcznym i na jedynce jakbym chciał ruszyć i z mojej oceny ma zbyt duży luz tzn. staję dęba i jeszcze jedno podczas jazdy jak puszczam i szybko wciskam gaz to słychać stuknięcie tak jakby poducha między skrzynią a silnikiem była wyrobiona.
Macie jakieś inne pomysły na sprawdzenie poduszek??? Ktoś jeszcze mi mówił że dobrze by było wejść pod auto i podczas chodzenia silnika stetoskopem sprawdzić wszystkie poduszki powinno być słychać stuki
Awatar użytkownika
JakubSwierczek
Przeglądacz
Auto:: Sharan, Caddy 2K
Imię:: Jakub
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: JakubSwierczek »

Czołem Kolego :)
Ja właśnie jestem po wymianie wszystkich poduszek w Caddyku, ale to bliźniak Tourana. U mnie łącznie 4 poduchy- prawa i lewa dórna, i dwie takie okrągłe na dole. Kolega wymienił w około 2 godziny wszystko. Autko mi telepało przy odpalaniu, kolega to sprawdzał dosyć łopatologicznie- łomem. Wkładał go w odpowiednie miejsce i ruszał, co jemu dało obraz w jakim są stanie. A w dobrym nie były... Jutro odbiorę autko to mogę CI powiedzieć czy jest poprawa czy ja też muszę szukać problemu dalej.
Co do firm- ja wolę zapłacić więcej i mieć spokój więc Lemforder + jedna poducha Febi bo lemforder nie miał. Łączny koszt do caddyka to około 500-600zł plus robota.
Chcesz zmienić podświetlenie licznika, climatronic czy przycisków? Pisz na priv :)
popis11
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: popis11 »

Mam pytanie do speców moja stara poduszka pod silnikiem od strony rozrządu ma oznaczenie IKO 199 262 AE. Interesują mnie te ostatnie 2 literki. Czy jak ma oznaczenie AT, AB, BA itp to są to te same poduszki? Czy nie? Mam buczenie w kabinie przy obrotach powyżej 2000 obr. strasznie irytujące opisywałem je w innych tematach http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5631
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5236
gdyż moje podejżenia były związane z zaworem egr i innymi.
Dzisiaj bylem u Mechanika. Stwierdził, że silnik chodzi super, a buczenie wg. niego spowodowane jest wibracjami, które przenoszone jest na karoserię. Powiem szczerze, że wymieniałem 2 poduszki pod silnikiem okolo 1,5 roku temu (były to zamienniki - nie pamiętam jakich firm ale cenowo to kosztowały razem coś około 300 zl.). Mechanik stwierdził że są za sztywne i to jest na 90% przyczyną mojego nieszczęśliwego buczenia. Powiedzial lepiej kupić używane oryginalne niż nowki podróby. CO WY NA TO?
Awatar użytkownika
ozjusz
Początkujący

dzięki jakub za odpowiedź, tak właśnie podliczając myślałem o 500 - 600 zł, no nic trzeba będzie zrobić. I jak po wymianie??? Zmieniło się coś???
ODPOWIEDZ