Jak wyjac tylne klocki?
-
rossi2106
- Przeglądacz
- Auto:: 1,9 TDI AVQ
- Imię:: Marek
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Jak wyjac tylne klocki?
Poniewaz grzeje mi sie troche tylne prawe kolo postanowilem zobaczyc co tam slychac.zdjalem zacisk i poleglem przy wyjmowaniu klockow.sa tam takie blaszki zabezpieczajace-jak je zdemontowac aby klocki wyszly?
Przy okazji okazalo sie ze po wyjeciu zacisku klocki nadal ocieraly o tarcze-dopiero ostukanie klockow uwolnilo tarcze.po parokrotnym ostukaniu klockow na razie jest dobrze ale wiem ze to chwilowe i trzeba cos z tym zrobic.co moze blokowac klocki ? reczny nie blokuje na 100%.
Przy okazji okazalo sie ze po wyjeciu zacisku klocki nadal ocieraly o tarcze-dopiero ostukanie klockow uwolnilo tarcze.po parokrotnym ostukaniu klockow na razie jest dobrze ale wiem ze to chwilowe i trzeba cos z tym zrobic.co moze blokowac klocki ? reczny nie blokuje na 100%.
- GASIOR997
- Specjalista
- Auto:: SHARAN 7N2
- Imię:: GASIOR
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 61 razy
opis
Wymontowanie i zamontowanie klocków
według numerów czyli od 1 do 4 od dołu do góry .
Wymontowanie i zamontowanie klocków
według numerów czyli od 1 do 4 od dołu do góry .
- Załączniki
-
- – Odkręcić śruby -strzałki- z zacisku hamulcowego -1-, przytrzymując przy tym za sworzeń centrujący.
– Zdjąć zacisk hamulcowy i zamocować za pomocą drutu w taki sposób, aby masa zacisku hamulcowego nie obciążała lub nie uszkodziła przewodu - 1.JPG (54.62 KiB) Przejrzano 600 razy
-
- Wymontować klocki hamulcowe i blaszki mocujące klocki -strzałki-.
- 2.jpg (43.11 KiB) Przejrzano 600 razy
-
- UWAGA!
Nie należy przedmuchiwać układu hamulcowego sprężonym powietrzem, powstający przy tym pył jest szkodliwy dla zdrowia!
– Oczyścić dokładnie powierzchnie przylegania blaszek mocujących klocki hamulcowe do jarzma hamulca i usunąć rdzę.
– - 2,5.jpg (26.58 KiB) Przejrzano 600 razy
-
- – Włożyć blaszki mocujące klocki -1- i -2- w jarzmo hamulca.
Wskazówka
Blaszki mocujące klocki -1- i -2- różnią się od siebie. Można je montować tylko po przekątnej w stosunku do siebie.
– Włożyć blaszki mocujące klocki -1- i -2- w taki - 3.jpg (43.82 KiB) Przejrzano 600 razy
-
- – Zwrócić uwagę, aby klocki hamulcowe znajdowały się w blaszkach mocujących klocki -strzałki-.
– Zamocować zacisk hamulcowy za pomocą nowych śrub samozabezpieczających.
– Zamontować i dokręcić koła → Podwozie, układy osi i ki - 4.jpg (38.75 KiB) Przejrzano 600 razy
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam