Klimatyzacja nie działa

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

Panowie, a gdzie szukać tego zaworu o którym pisze admin? U mnie klima od soboty nie działa, a chciałbym zdiagnozować czy to przypadkiem nie są powodem przegryzione kabelki przez "zaprzyjaźnioną" kunę :/
Dodam, że przeskanowałem auto w poszukiwaniu błędów - wynik pozytywny (w sensie 0 błędów).
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 675 razy

Post autor: jeżu »

Zawór ciśnieniowy jest w sprężarce przykręcony lub zabezpieczony.... można go znaleźć po wymontowaniu pokrywy dolnej lub zlokalizować przy pomocy lustereczka inspekcyjnego patrząc od strony silnika. Widać go....w sprężarce....klimy...
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

Tak na sprężarce od strony wentylatorów, idą kable do niego. W poliftach są nieprzykręcane tylko na tą magiczną zapinkę o której pisał jeżu.

Postaram się później wrzucić foto.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

rock4,
To po takim czasie powinienes trzymac kune juz w domu.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

prędzej kupię sobie wiatrówkę... :)

czy wspomniany wyżej zawór jeśli jest uszkodzony będzie zgłaszał błąd w komputerze?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Otrzymał podziękowań: 675 razy

Post autor: jeżu »

rock4, Niekoniecznie..... ale to największy winowajca późnego startu klimy lub nie działania w ogóle....
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Kontakt:

Nie będzie zgłaszał błędu. U mnie z reguły klima się włączała zbyt późno i nie działała z pełną mocą. Warto sprawdzić w VCDS jak wiatraki startują, jakie ciśnienie ma kompresor i jaką osiąga temperaturę na parowniku.
Awatar użytkownika
malcolm
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz

Post autor: malcolm »

admin pisze:Jak się klima nie załącza (lub włącza się z opóźnieniem) to na 90% do wymiany jest zawór sprężarki SANDEN PXE16 (wymieniałem w kilku poliftach i był dokładnie taki jak na foto).

Obrazek

W przedlifcie może być trochę inny, trzeba wyjąć i zobaczyć. Do wymiany trzeba spuszczać czynnik z układu.

Nie jest dostępny jako oddzielna część w ASO.
Opowiem swoją historię :lol:
Otóż niedługo po zakupie Tourka stwierdziłem poźne właczanie się klimy, zbiegało sie w czasie ze złpaniem 90 stopniu przez silnik. Wyczytałem na forum ze to ten zawór ale jakoś koszty odstraszały mnie od naprawy. Klima jakoś chodziła az do tej wiosny kiedy to wogle przestała startować. Jako laik stwierdziłem ze pewnie skonczył sie czynnik chłodzący i pojechałem uzupełnić. Niestety okazało sie ze problem lezy w spręzarce. Zdiagnozowano ten zawór. Łacznie naprawa kosztowała mnie 350 pln (200 pln za wymiane zaworu w trybie ekspresowym, tj. 20 min w zakładzie specjalizującym sie w naprawach spręzarek + 150 za demontaż i ponowny montaż spręzarki). Łącznie z nabiciem do pełna, ozonowaniem i wymianą oleju zostawiłem 450 pln. Miałem dwie mozliwosci - kisić sie w aucie bez klimy albo opróżnić nieco portfel. Plus jest taki ze klima teraz chłodzi jak talala i uruchamia sie od razu po odpaleniu silnika :ok:
Awatar użytkownika
aprinsr
Przeglądacz
Imię::
Podziękował: 7 razy

Post autor: aprinsr »

mam to samo. mój klimatolog powiedział że jeśli elektrozawór jest Sprawny elektrycznie (brak błędów) oznacza to że dostał się do niego jakiś syf (np opiłek) powiedział ze tak uszkodzony zawór jest następstwem kończącej się sprężarki :( ma ktoś z was jakieś doswiadczenia w tym temacie? ile już jezdzicie po wymianie samego zaworu?
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

Dzięki admin, za odpowiedź na pytanie, które zadałem w innym temacie odnośnie tego zaworu zastanawiałem się właśnie czy będą błędy a o tym zaworze słyszałem kilka razy od znajomych, że to może być to niestety większość pseudo fachowców zaraz chce wymieniać całą sprężarkę
Jak zmienię to poinformuję czy mi pomogło :D
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

admin pisze:Nie będzie zgłaszał błędu. U mnie z reguły klima się włączała zbyt późno i nie działała z pełną mocą. Warto sprawdzić w VCDS jak wiatraki startują, jakie ciśnienie ma kompresor i jaką osiąga temperaturę na parowniku.
Maciek, jakieś wskazówki jak to sprawdzić, co poklikać w VCDSie by to sprawdzić ? :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Kontakt:

U mnie to tak wygląda:

Auto zimne, dopiero odpalone.

Nawiew OFF:

Wentylatory jak nie pracują to pokazują 9,6% i 0,0%
Temperatura na parowniku = ~temperatura na zewnątrz

Obrazek

AC na szybę pełna prędkość po ok 1 minucie:

Temperatura na parowniku spada, wentylatory śmigają (jak zawór szwankuje to późno się włączają po naciśnięciu AC lub w ogóle nie startują)

Obrazek

AC na szybę pełna prędkość po ok 5 minutach:

Obrazek

Temperatura na parowniku najlepiej jak spadnie do 0 wtedy klima jest super skuteczna.
U mnie po nabiciu zeszło do 4*, teraz mi się czekać nie chciało.
Przyczyną może być zasyfiona chłodnica od klimy lub nie pełna wydajność kompresora.

Pomiary robione na jałowym, podczas jazdy (wyższe obroty silnika) kompresor daje większe ciśnienie, a przepływ powietrza pomaga uzyskać niższe temperatury.

W drugim aucie (nowy czujnik) temperatura bez problemu schodzi mi do 2* na parowniku, a ciśnienie kompresora pokazuje ok 14-15bar.

Czujnik:

Obrazek

i zbliżenie:

Obrazek
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert

U mnie to tak wygląda:
Auto zimne, dopiero odpalone.
Nawiew OFF:
Wentylatory jak nie pracują to pokazują 9,6% i 0,0%
Temperatura na parowniku = ~temperatura na zewnątrz
AC na szybę pełna prędkość po ok 1 minucie: bez zmian wentylator się nie włącza a na teście wyjść śmiga ostro więc chyba jednak może ten zawór ciśnienie się nie zmienia pokazuje ok 5,4 -5,2 bar
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Kontakt:

JEDARO, jak nie startują wentylatory to zawór do wymiany. Miałem tak nie raz i pomogło ;)
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert

admin, mam jeszcze pytanko a jak wykluczyć, że to nie sprzęgiełko bo czasem mam wrażenie, że trochę coś szumi jakby jakieś łożysko zastanawiam się czy jak zdejmę pasek to uda się spr.
niestety w większości autek jakie sprowadziłem do Polski trzeba było wymieniać sprężarkę ponieważ są one nieźle wyeksploatowane na zachodzie :D
ODPOWIEDZ