W ramach odświeżenia tematu, mam pytanie do ludzi zorientowanych w tematyce oporów toczenia.
W ostatnim czasie problem ściągania uległ zmniejszeniu, ale byłem wczoraj w Aso i okazało się, że koła przednie mają różne opory toczenia (różnica 12% - lewe koło 104N, a prawe 92N).
I teraz pytanie - czy Waszym zdaniem taka różnica może wpływać na tor jazdy samochodu? Wyższy opór w lewym kole może zmniejszać problem ściągania w prawo, ale nie wiem czy taka różnica jak u mnie może realnie taki wpływ mieć.
Co sądzicie?
Ściąganie - w 10 sekund auto samo zmienia dwa pasy
- piotrek_jetta
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- piotrek_jetta
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
Właśnie rzecz w tym, że problem się zmniejszył, ale całkowicie nie zniknął. Natomiast tak jak napisałem - podczas badania oporów toczenia okazało się, że lewe przednie koło ma o 13% większe opory co teoretycznie może powodować wrażenie, że problem ściągania zniknął.
KriSSo masz racje, nie każdy dealer jest zły. Obecnie serwisuje Jette w Magro w Tychach i złego słowa nie moge powiedzieć - obsługa miła, a jakość wysoka. Szkoda, że nie wszyscy tak działają.
KriSSo masz racje, nie każdy dealer jest zły. Obecnie serwisuje Jette w Magro w Tychach i złego słowa nie moge powiedzieć - obsługa miła, a jakość wysoka. Szkoda, że nie wszyscy tak działają.
-
- Kandydat
- Auto:: Touran 1.9 TDI AVQ 2004
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 4 razy
Re: Ściąganie - w 10 sekund auto samo zmienia dwa pasy
Witam
Mam podobne objawy. Czy ktoś robił tę kalibrację? To działa? Można tak ustawić, żeby nie ściagało? Czy może ktoś wie gdzie w Wawie można to zrobić porządnie?
Mam podobne objawy. Czy ktoś robił tę kalibrację? To działa? Można tak ustawić, żeby nie ściagało? Czy może ktoś wie gdzie w Wawie można to zrobić porządnie?
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Re: Ściąganie - w 10 sekund auto samo zmienia dwa pasy
Dobrze ustawiona zbierzność z luzowaniem napięć na kołach po regulacji i jeszcze raz sprawdzenie+ odłączenie aku i kalibracja G85 załatwiają sprawę.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy