błąd 18051 - gdzie masa ???

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
MACIEK87
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

błąd 18051 - gdzie masa ???

Post autor: MACIEK87 »

witam jak w temacie mam blad 18051 i czasem auto chodzi na 1008 obr/min + dmuchawy wentylatora, wyczytalem ze nie ma dobrej masy miedzy silnikiem a karoseria czy ktos wie gdzie sa te uzieminia chcialbym je poczyscic, ale nie wiem gdzie szukac moze ma ktos schematy albo fotki i czym czyscic ??? ( preparat , papier scierny, czy cos innego )
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

MACIEK87
Przeglądacz

dzis wyczyscilem klemy na aku delikatnie papierkiem i preparatem antykorozyjnym oraz natluscilem delikatnie tawotem... dopatrzylem sie ze sa 4 kable brazowe (MASA) przykrecone do podluznicy patrzac od gory miedzy lampa a filtrem powietrza w 3 miejscach rowniez je potraktowalem papierkiem i antykorozyjnym + natluszczenie tawotem zobaczymy czy to pomoglo....

jesli ktos dopatrzyl sie gdzie moze byc jeszcze jakis kabel przykrecony do karoserii to prosze pisac...

[ Komentarz dodany przez: jeżu: Wto Kwi 09, 2013 22:28 ]
Nie krzycz... popraw posta....
mario75

Post autor: mario75 »

Miałem taki sam problem tylko że u mnie jeszcze spadała temp.na zegarach i po wymianie czujnika cieczy wszystko wróciło do normy.
Awatar użytkownika
rufusw
Przeglądacz
Auto:: 1,9 TDI (AVQ)/2003/BASIC
Imię:: Rafał
Podziękował: 1 raz

Post autor: rufusw »

U mnie czyszczenie połączeń masy do nadwozia nie przyniosło efektów.
Winny był duży wentylator chłodnicy, które podobno były wadliwe w pierwszych rocznikach.
MACIEK87
Przeglądacz

siema
odkąd wyczyściłem masy w aucie śmigam 4 miesiące bez problemu chyba taki zabieg się opłacił
pozdro
ODPOWIEDZ