Fotografia moja pasja...

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
GUCIO
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Kontakt:

Fotografia moja pasja...

Post autor: GUCIO »

Fotografia jest moją pasja od ponad 40 lat i może pokaże reportaż z miłego festynu.

"Landshuter Hochzeit 1475" (landshuckie wesele 1475)

30 czerwca 2013 roku trudno nie być w Landshucie. Tu odbywa się rekonstrukcja najsłynniejszego ślubu i wesela w Europie z 14 listopada 1475 roku, księcia Jerzego Bogatego z królewną Jadwigę Jagiellonką, córkę polskiego króla Kazimierza Jagiellończyka.
Niezliczone ilości osób /ponad 100 tyś./ ze wszystkich stron świata obejrzało w tym dniu landshuckie wesele 1475 (Landshuter Hochzeit 1475). Landshuckie wesele 1475 organizowane jest co kilka lat, pierwsi widzowie już przybywają o 5 rano, aby oczekiwać na przyjazd polskiej królewny Jadwigi Jagiellonki i zająć dobre miejsca.
Ponad 2500 uczestników w średniowiecznych kostiumach przywołuje znowu do życia pełną świetności uroczystość późnego średniowiecza.
Oglądaliśmy coś, co doprowadza do zawrotu głowy, jak ludzie potrafią się bawić pełni radości i cieszyć się radością młodej pary z przed tylu lat.
Czuć było minioną epokę i iście rodzinną atmosferę gościnnego Landshutu. Pierwszy raz coś tak pięknego mogliśmy zobaczyć na własne oczy.
Na pamiątkę tego wydarzenia w roku 1902, Rada Miejska w Landshucie tzw. Wesele w Landshut (niem. Landshuter Hochzeit) w 400-lecie śmierci księżnej Jadwigi postanowiła uczcić parę książęcą i odtwarzać ich ślub w bajecznym nastroju, początkowo organizowane co roku, po II wojnie światowej co 4 lata .
To było weselisko na 10 tyś. Gości z austriackim cesarzem Fryderykiem III na czele. Jadło przygotowywało 146 kucharzy z 323 wołów, 685 prosiaków, 1758 baranów, 285 wieprzów i dziesiątki innych przysmaków. Jako ciekawostkę można dodać, że koni na których przybyli zaproszenie goście było 8863! Sama żywność opiewała na kwotę 60 766 ówczesnych guldenów.
A potem żyli szczęśliwie ale krótko, księżniczka Jadwiga zmarła 1502 roku przeżywszy 45 lat. Para książęca miała dwie córki.
I niebywałe, bo przez 300 lat co roku odprawiano uroczystą mszę św. żałobną w intencji księżnej Jadwigi do XVIII wieku.
Jak dobrze być w Landshucie i być dumnym, że jest się Polakiem, gdzie tyle polskich orłów, flag i symboli jest w mieście. Autobusy komunikacji miejskiej wożą polskie flagi a i taksówki są przyozdobione biało-czerwonymi tasiemkami…
To wesele jest dowodem w jakiej przyjaźni żyły dwa narody Polski i Bawarski a ta przyjaźń trwała ponad 900 lat!
Zawsze będziemy wracać do Landshut na tak wspaniałe wesele, które będzie zapamiętane przez wieki…
1.
Obrazek
2.
Obrazek
Więcej zdjęć:
"Landshuter Hochzeit 1475" (landshuckie wesele 1475)
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

a co było teraz w menu :) Musisz pogadać z kolegą Tomas - macie wspólną pasję.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Prawda :) zdjęcia są na fotoblogu, ale mam straszne zaległości bo teraz większość idzie na Facebooka :)

http://kanaha.flog.pl/
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

Gucio i Thomas zobaczcie moją galerię

https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
GUCIO
Użytkownik
Kontakt:

cheles, A inni nie mogą? :)
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

Mogą dostępna przecież jest. Chodziło mi o to, że na razie tylko Ty i Thomas napisaliście w temacie.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
GUCIO
Użytkownik
Kontakt:

cheles, Ok, zrozumiałem... ;) Fajna sceneria, fotki ok, tylko z kadrowaniem masz mały problem, nie ma co się śpieszyć. :super:
Ostatnio zmieniony wt sie 13, 2013 14:31 przez GUCIO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

GUCIO,
Pierwsza sesja z okazji, że pierwszy VW Touran na Stadionie Narodowym, a później zlocik tam urządziliśmy
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
GUCIO
Użytkownik
Kontakt:

Za stadion i zlocik :piwo:
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

2 miesiące załatwiania zgód itp, ale się udało. CNK jak napisałem do nich, czy mógłbym zrobić zdjęcia na SN to mi odpisali za pierwszym razem, że najlepszy widok jest z mostu Poniatowskiego :hahaha: Formalnie myślałem, że po kolei powystrzelam, ale bez ich łaski się udało, dotrzeć innymi kanałami.

BMW fajnie wygląda.

Co do kadrowania miałem tylko 2 godziny, żeby obskoczyć całość i jak na złość jeden aparat zdech po 15 minutach i lecieliśmy tylko z jednym. Później zaczęło padać a moja żona marudzić, że jest jej zimno.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
hbr
Początkujący
Kontakt:

Post autor: hbr »

Ja również interesuję się fotografią, więc również się pochwalę :)

W skrócie interesuję się szeroko pojętą fotografią motoryzacyjną w komercyjnym wydaniu. Lubię czytać i zdobywać informację na temat jak to robią zawodowcy dla koncernów, ale też od czasu do czasu sam staram się robić takie zdjęcia. Niestety jest to pracochłonne, więc też z takiej kilkugodzinnej sesji efektem są 4-5 zdjęć, no ale coś za coś ;)

Jak ktoś ma ochotę to zapraszam do mojego małego portfolio -> http://hbrografia.carbonmade.com/, lub na mojego fejsbukowego 'bloga' -> http://www.facebook.com/hbrografia
Kto ma ochotę - może kliknąć Like, co jakiś czas wrzucam tam właśnie ciekawostki, które udaję mi się znaleźć ;)

A poniżej kilka zdjęć wykonanych przeze mnie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cheles, jestem pod wrażeniem, że udało Ci się tam wjechać swoim autem :super:
Jakiś czas temu kolega z Warszawy robił dla Fiata zdjęcia nowej Pandy, właśnie w tym samym miejscu :D
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

hbr, piękne fotki :super: , :brawa: miło by było kiedyś mieć taka fotkę mojego touranka :roll:
Awatar użytkownika
GUCIO
Użytkownik
Kontakt:

hbr pisze:Niestety jest to pracochłonne, więc też z takiej kilkugodzinnej sesji efektem są 4-5 zdjęć, no ale coś za coś
Tak to jest, fotki ciekawe... :brawa:
lock00 pisze: miło by było kiedyś mieć taka fotkę mojego touranka
Tylko złożyć zamówienie i będą... ;)
Awatar użytkownika
Icemen181
Użytkownik

Post autor: Icemen181 »

hbr, zdjęcia rewelacyjne :brawa:
Obrazek
Awatar użytkownika
hbr
Początkujący
Kontakt:

Post autor: hbr »

Dzięki serdeczne za uznanie, Panowie! :)
Pod koniec tego tygodnia planuję wyciągnąć Touranka i popełnić kilka zdjęć - na pewno się nimi pochwalę tutaj :)
ODPOWIEDZ