Przeciwmgielne przód instalacja

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
gmlody88
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Przeciwmgielne przód instalacja

Post autor: gmlody88 »

Witam!

Zastanawiam się czy posiadam instalację pod światła przeciwmgielne przednie. Włącznik światła ma taką opcję i zapala kontrolkę na liczniku, ale halogenów nie mam więc nie świeci :P Czy w Torankach jest przygotowana instalacja i jak jest zakończona (końcówki). Wyciągnąłem z zderzaka zaślepki to z lewej strony jest kabel tak jakby na złączce a z prawej przypięty do zderzaka czy to może być to czy może jakiś czujnik zderzeniowy z tej prawej strony a z lewej całkiem coś innego ?? hehe ale zamotałem :P

Jak będę miał chwilkę to podeśle fotki.
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Bardzo możliwe że masz instalację, może były właściciel wymontował halogeny z kratkami a wstawił pełne, różne cuda ludzie robią.
Cyknij zdjęcie tych kabli, jaką masz wersję samochodu i jak byś miał dostęp do VCDS to można sprawdzić jaki masz Bordnetz (czytaj czy z funkcją na przednie przeciwmgielne).
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Zastanawiam się czy posiadam instalację pod światła przeciwmgielne przednie. Włącznik światła ma taką opcję i zapala kontrolkę na liczniku, ale halogenów nie mam więc nie świeci :P Czy w Torankach jest przygotowana instalacja i jak jest zakończona (końcówki).
jeżeli nie miałeś orginalnie halogenów to nie ma instalacji... na forum jest gdzieś opis jak puścić instalację...
gmlody88 pisze:a z prawej przypięty do zderzaka czy to może być to czy może jakiś czujnik zderzeniowy z tej prawej strony
to jest czujnik temperatury...
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: GASIOR997 »

Dodi ma racje morze ci sie pomyliło ze jest opcja z przeciwmgielnymi tylnymi światłami . Bo te zawsze są . A przednie nie. jak na przełączniku nie ma 2 znaków zobacz na zdjęcie co ci wysyłam .
Załączniki
przełącznik.JPG
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
stach
Użytkownik
Auto:: 5T 1,6 CRKB 2016
Imię:: Staniaław
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: stach »

gdyby było tak jak piszesz
tzn że instalacja jest, przełącznik jest, kontrolka się załącza tylko ich fizycznie nie ma
to by ci zgłaszało błąd spalonych żarówek na wyświetlaczu
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

stach pisze:to by ci zgłaszało błąd spalonych żarówek na wyświetlaczu
chyba, że masz wyłączoną "zimną diagnozę"... ktoś może troche kumaty wywalił halogeny i wyłączył sprawdzanie żarówek...
gmlody88
Początkujący

Mam dokładnie taki włącznik jaki jest na zdjęciu od GASIOR997 po włączeniu świateł przednich nie zapala się podświetlenie na przycisku i na tablicy zapala się pomarańczowa kontrolka przednich przeciwmgielnych jakby przepalone żarówki chyba że przy włączonych normalnie zapala się kontrolka na desce. Postaram sie jutro zdemontować kratki z zderzaka i wrzucić zdjęcia.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

gmlody88 pisze:i na tablicy zapala się pomarańczowa kontrolka przednich przeciwmgielnych
na tablicy rozdzielczej zapala się kontrolka tylko od tylnych przeciwmgielnych... od przednich halogenów kontrolka jest tylko na włączniku... nie ma jej na desce rozdzielczej...
gmlody88
Początkujący

Dodi pisze: na tablicy rozdzielczej zapala się kontrolka tylko od tylnych przeciwmgielnych... od przednich halogenów kontrolka jest tylko na włączniku... nie ma jej na desce rozdzielczej...
Jak włączam tylko tył to zapala się na włączniku a jak włączę przód to na desce. Przesyłam zdjęcia poglądowe

deska kontrolki
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

gmlody88 pisze:
Dodi pisze: na tablicy rozdzielczej zapala się kontrolka tylko od tylnych przeciwmgielnych... od przednich halogenów kontrolka jest tylko na włączniku... nie ma jej na desce rozdzielczej...
Jak włączam tylko tył to zapala się na włączniku a jak włączę przód to na desce. Przesyłam zdjęcia poglądowe

deska kontrolki
pierwszy pozim i zapalenie się zielonej kontrolki na wyłączniku świateł oznacza zawsze włączenie halogenów z przodu... pomimo, ze może ich fizycznie nie być to i tak kontrolka sie zapali, bo może być zmieniony włącznik lub zdemontowane halogeny...kontrolka na desce oznacza włączone tylne przeciwmgielne...
ODPOWIEDZ