czujnik abs

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
wins28ton
Przeglądacz
Auto:: Trendline 1.9tdi bkc 2004
Imię:: Wojtek
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

czujnik abs

Post autor: wins28ton »

Witam,
parę dni temu wracając z pracy zaświeciła mi się kontrolka abs esp po diagnstyce vcds wywaliło mi błąd tylnego lewego czujnika abs

00290 - ABS Wheel Speed Sensor; Rear Left (G46)
008 - Implausible Signal - Intermittent

zdjąłem koło sprawdziłem wtyczkę wygląda oki skasowałem błąd no i znów wywaliło :evil: panowie powiedzcie czy można jakoś sprawdzić ten czujnik wyczyścić czy nowy kupować jeśli tak to jaki koszt jeśli się orientujecie
pozdrawiam wojtek
Awatar użytkownika
artblue
Auto:: 1T 2.0 BMM DSG 2006
Imię:: Rafał
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: artblue »

Niektórzy twierdzą, że wystarczy wyjąć (delikatnie), oczyścić i czasem działa. Może się błotem zapaćkał. Nie wiem jak jest w Touranie ale czasem czujniki są na wcisk i może się wysunał. Obejrzyj, przeczyść i jak dalej będzie błąd to po nowy. Przeczyść tez kostkę i sprawdź czy oby nie dostała się wilgoć i nie zeżarła styków lub ich nie zazieleniłe. Popsikaj "kontaktem". Nowy to koszt kilkudziesięciu złotych.
Awatar użytkownika
wins28ton
Przeglądacz

Wielkie dzięki kolego za odpowiedź trochę mnie uspokoiłeś bo czasem te czujniki majątek potrafią kosztować :piwo: browarek poleciał.
Jutro zdejmę koło i wykręcę tego dziada oczyszczę i zobaczymy.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
dziadol
Początkujący
Auto:: Golf V 1.9 TDI BKC
Imię:: Daras

Post autor: dziadol »

U mnie kiedyś także zapalała sie lampka ABS/ ESP. Po kilku miesiącach zapaliła się na dobre. Okazało sie po rozebraniu, że na piaście obręcz magnetyczna była tak skorodowana i wytarła czujnik ABS. Pomogła wymianacałej piasty i nowy czujnik.
Człowiek jest wielki,nie przez to co ma,nie przez to kim jest,
nie przez to co posiada, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.

Jan Paweł II
Awatar użytkownika
wins28ton
Przeglądacz

Jestem po wymianie piasty(tu faktycznie brakowało całego pierścienia magnetycznego, a swoją drogą szkoda że, nie można samego takiego pierścienia dokupić...) i czujnika moja radość nie trwała długo wywaliło mi to samo po prawej stronie kolejny wydatek :evil: do tego nie mogę zakodować czujnika kąta skrętu kierownicy g85 wykonałem całą procedurę jak to było opisywane i nic. Może macie jakiś pomysł co jest grane...

Address 44: Steering Assist Labels: 1Kx-909-14x-44.clb
Part No: 1K1 909 144 G
Component: EPS_ZFLS Kl.6 1401
Shop #: WSC 00000 000 00000
VCID: 2F670D65BE066D1

1 Fault Found:
00778 - Steering Angle Sensor (G85)
000 - -
wchodziłem nawet w bloki pomiarowe bodajże 7 i tam można zobaczyć czy jakieś napięcie kąt a tam czujnik zero ruchu.
Mam nadzieję, że nie padł
Dzięki za podpowiedzi pozdrawiam

[ Dodano: Sro Sie 21, 2013 18:08 ]
Podpowiedzi się nie doczekałem ale nie szkodzi wymieniłem prawą piastę kontrolki abs esp zgasły dla potomnych wniosek nie zakodujecie g85 przy uwalonym abs pozdrawiam. :hahaha:
ODPOWIEDZ