Buczenie na 6 biegu

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
BODZIO1975
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 6 razy

Post autor: BODZIO1975 »

Witam
u mnie sprawa wygląda następująco
Touranka kupiłem rok temu w lipcu z przebiegiem 200000 tkm (skrzynia GQN)
obecnie mam 20 tys więcej,około lutego pojawiło się u mnie buczenie na 6 podczas dodawania gazu a do tego gdy puszczę gaz na 6 i autko zwolni do około 80 i po ponownym dodaniu gazu to potrafi mi wyskoczyć 6.( raz wyskoczył po najechaniu na nierówność w asfalcie).
W maju mechanik sprawdzał poziom oleju w skrzyni i okazało się że olej jest,lecz ja chciałbym i tak wymienić olej na nowy oraz chciałbym sprawdzić jak wygląda sprawa pod tym deklem od 5 i 6 biegu.Wycieków oleju ze skrzyni nie zauważyłem.
Moje pytania to:
1. Jaki olej kupić do tej skrzyni
2. Którędy go wlać
Oczywiście :piwo: dla jeżu za opis(pdf) skrzyni który tak długo szukałem oraz dla andrz3j za świetny manual.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Post autor: jeżu »

BODZIO1975 pisze:Moje pytania to:
2. Którędy go wlać
1. G052171A2 (może być np Febi 21829 lub oryginał lub inny spełniający tę normę vw)
2. Myślę ,że przez wyciągniecie zaślepki od góry. Nie mam takiej skrzyni, ale tak bym pewnie zrobił... (może koledzy zweryfikują odp)

Obrazek
Awatar użytkownika
krankor
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T1, 1.9 AVQ 2004
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Post autor: krankor »

Mam naprawioną skrzynię. Po przeglądzie okazało sie, że jest dobrze. Tylko uzupełnić braki i wymienić olej. Kapa zespawana, brakującą śrubę, tulejkę i łożysko wzięliśmy z innej skrzyni u mechanika. Całość kosztowała mnie 300 zł z czego połowa to robocizna.
pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

:brawa:
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
kristouran
Użytkownik
Imię::
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: kristouran »

BODZIO1975 pisze:Witam
u mnie sprawa wygląda następująco
Touranka kupiłem rok temu w lipcu z przebiegiem 200000 tkm (skrzynia GQN)
obecnie mam 20 tys więcej,około lutego pojawiło się u mnie buczenie na 6 podczas dodawania gazu a do tego gdy puszczę gaz na 6 i autko zwolni do około 80 i po ponownym dodaniu gazu to potrafi mi wyskoczyć 6.( raz wyskoczył po najechaniu na nierówność w asfalcie).
W maju mechanik sprawdzał poziom oleju w skrzyni i okazało się że olej jest,lecz ja chciałbym i tak wymienić olej na nowy oraz chciałbym sprawdzić jak wygląda sprawa pod tym deklem od 5 i 6 biegu.Wycieków oleju ze skrzyni nie zauważyłem.
Moje pytania to:
2. Którędy go wlać
Oczywiście :piwo: dla jeżu za opis(pdf) skrzyni który tak długo szukałem oraz dla andrz3j za świetny manual.
miałem też buczenie podczas dodawania gazu. najpierw wymieniłem olej i tylko kase straciłem. W końcu oddałem skrzynie do naprawy.okazało sie że 6 łozysk i jeden wałek były do wymiany.Podobno standard w tej skrzyni . Z tego co pamietam mechanik wlewał przez wybierak.na suchą skrzynie weszło 2,5 L
Awatar użytkownika
kurik
Zaawansowany
Auto:: VW Touran 1,9 TDI 2004
Imię:: Paweł
Podziękował: 2 razy

Post autor: kurik »

Ciekawe co jest u mnie. Wycieków nie ma podejrzewam że to może być coś z elementami zębatymi szóstego biegu. Czy jest możliwość sprawdzenia stanu oleju w skrzyni? Jest tam jakiś bagnet pomiarowy?
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

W skrzyni GQG masz śrubę do wlewania oleju na imbus 17 od strony silnika/sprzęgła nad rurą od tłumika i półosią od prawego koła(po przeciwnej stronie niż od spustu tylko wyżej, sprawdź u mnie w manualu) u Ciebie powinno być podobnie. Poziom oleju powinien być do "rantu otworu od śruby". Oleju lejesz tyle aż się zacznie wylewać przez otwór wlewowy. Odkręć śrubę, włóż palec i sprawdź.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Chester
Przeglądacz
Auto:: Touran, 1.9 TDI BKC, 2006
Imię:: Mariusz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Chester »

Mam takie małe pytanie: Jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni? Czy muszę rozebrać tyle samochodu co pokazane jest w tym wątku -> http://www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4872 ? Czy tylko to jest potrzebne do spuszczenia oleju?
Gdzie mogę sprawdzić jeszcze jaką mam skrzynię biegów?
Tak czytam Wasze posty i nie chciałbym zajechać skrzyni chociaż jakich niepokojących odgłosów nie słyszę ale warto sprawdzić :)
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

Chester link który podałeś jest o uszczelnieniu pokrywy skrzyni biegów. Są w nim zdjęcia pomocne przy wymianie oleju, ale sam link i opis dotyczy uszczelnienia pokrywy od skrzyni biegów.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
kurik
Zaawansowany
Auto:: VW Touran 1,9 TDI 2004
Imię:: Paweł
Podziękował: 2 razy

Post autor: kurik »

andrz3j, dzięki :piwo:
chajbol
Początkujący
Auto:: TOURAN 1.9TDI 101KM
Imię:: BOLEK

Post autor: chajbol »

koledzy dołączę się do tematu gdyż na każdym biegu i od czterdziestki zaczynało strasznie wyć i szumieć było tak mocne że czułem to na kierownicy mechanik stwierdził że to ze skrzyni biegów bo łożyska wymienił w czerwcu więc pojechałem zmienić i sprawdzić skrzynię do Wrocka tam sprawdzili skrzynia OK tylko łożyska poleciały w piastach. Skrzynia GQN krótka bo 3000 obr. 140km/h dowiedziałem się że mechanicy od skrzyń to wolą wymienić całą a zabrać uszkodzoną niż wymienić uszkodzony element .W skrzyni można zmienić szósty bieg na wyższy lecz nie każdy chce się tego podjąć bo drogo za zęby sobie życzą i zanim zaczniecie coś wymieniać to lepiej skonsultować z kilkoma mechanikami a skrzynię to uważam ze lepiej kupić używkę niż regenerowane bo oprócz rębów i synchronizatorów to wszystko inne nowe pozdrawiam
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

chajbol jak dołożysz tryby od innej skrzyni lub nawet nowe może wówczas skrzynia "huczeć, delikatnie wyć" ponieważ zęby sasiadujacych trybów nie są do siebie spasowane. Także takie rozwiązanie nie jest do końca idealne z tego względu.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Bar88
Początkujący
Auto:: 1,9TDI AVQ, 2003
Imię:: Bartek

Re: Buczenie na 6 biegu

Post autor: Bar88 »

Dołączam sie do tematu silnik AVQ skrzynia (6) przebieg 220tys. Na 6 biegu przy predkości około 120 km/h wyrzuca bieg:/ nie darady go nawet reką zaczymac, do 120km/h jest spokoj i nic sie nie dzieje...

Przyczyna tego moze byc wałek?
Czy moze samo łożysko?zna ktoś może wymiary łozyska?numer?(przed wymiana bym owe zakupił):)
Czy coś jeszcze innego może byc?
"Bo diesel płynie w naszych żyłach..."
daniel.wu
Początkujący
Auto:: 1.9 TDI, 2007
Imię:: Daniel

Post autor: daniel.wu »

Nie chcąc zakładać nowego tematu, podepnę się tutaj, bowiem również mam niepokojące buczenie po zmianie biegów. 6 biegowa skrzynia, 1.9 TDI, 2007 rocznik. Po zmianie biegu (w sumie każdego), przez pewną chwile słychać buczenie, które wraz ze wzrostem prędkości cichnie. Podczas hamowania silnika nic nie słychać, jest tak jak być powinno. Sprzęgło także bez zarzutu. Auto poza tym jest jak najbardziej w porządku. Jakieś sugestie, czym to może być spowodowane i jakie mogą być ewentualne dalsze konsekwencje?
moto-zakup
Przeglądacz
Imię:: Jaś
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: moto-zakup »

daniel - zaczynaj od tego co jest najtańsze, jedź do mechanika i sprawdźcie poziom oleju w skrzyni, później to już mechanik oceni bo mogą być różne przyczyny, bo przez internet nikt Ci nie da złotej rady na ten temat :ok:
ODPOWIEDZ