odkręciła się śrubka napinacza rozrządu

Awatar użytkownika
Kris_Poland
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Kris_Poland »

slyszalem tez historie o urwanej srubie na wale, gdzie jest na tym kolo zebate lancuszka z klinem i pozniej na koncu pasek... ponoc te sruby sidkrecaja, albo urywaja, gdzie lezy przyczyna?
Awatar użytkownika
tomuo
Początkujący

Post autor: tomuo »

po 30 dniach autko dziś odebrałem, w trakcie wyszło że do wymiany było 5 krzywek z 16 po 180 zł/ szt. , na razie zrobiłem 100 km - stuka, puka, jeździ. po reklamacji części sklep uznał reklamację za zasadną, wydaje mi się że mechanik podszedł profesjonalnie do sprawy, zapłaciłem za krzywki, nową uszczelkę pod głowicę i holowanie 1300 zł w sumie. w weekend zrobię dłuższą trasę i będę w stanie powiedzieć więcej jak autko się sprawuje.
TomTDI
Użytkownik
Auto:: Touran 1.9TDI AVQ 2003MY
Imię:: Tomek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 83 razy

Post autor: TomTDI »

Jak to mechanik podszedł profesjonalnie :?: Masz fakturę za wymianę rozrządu? Najlepiej żeby od mechanika była faktura a na niej robocizna i materiały. Wtedy masz gwarancję na usługę i części. Jakbym miał taką fakturę to ani złotówki bym nie zapłacił.
Awatar użytkownika
Kris_Poland
Przeglądacz

Post autor: Kris_Poland »

tomuo pisze:po 30 dniach autko dziś odebrałem, w trakcie wyszło że do wymiany było 5 krzywek z 16 po 180 zł/ szt. , na razie zrobiłem 100 km - stuka, puka, jeździ. po reklamacji części sklep uznał reklamację za zasadną, wydaje mi się że mechanik podszedł profesjonalnie do sprawy, zapłaciłem za krzywki, nową uszczelkę pod głowicę i holowanie 1300 zł w sumie. w weekend zrobię dłuższą trasę i będę w stanie powiedzieć więcej jak autko się sprawuje.
po stukniecy zaworami w cylinder sprawdzilbym dokladnie ustawienie rozrzadu, zeby sie nie okazalo sie, ze cos jest minimalnie przeciagniete, i wykonuje sie kombinacje z ustawieniem rozrzadu
borowik18
Początkujący

Re: odkręciła się śrubka napinacza rozrządu

Post autor: borowik18 »

tomuo pisze:raczej nie ma się czym pochwalić :( jak w temacie touran nagle zgasł podczas jazdy i już nie odpalił. po oględzinach mechanika stwierdził że pasek rozrządu jest luźny i doszedł do wniosku że śrubka która przykręca napinacz rozrządu się poluzowała (rozrząd wymieniony był jakieś 12 tyś temu). widok tourana na holowniku :omatko: jakie mogą być koszty naprawy??
Witam jakby odkręcić tak Jak potrzeba 20 nm i 1/4 obrotu to by się nic pewnie nie stało i kleju nie trzeba,na tyle rozrzadow jeszcze żaden się nie odkrecil,a Jak przekreć za mocno to szpilke wyciąga z gwintem i pozamiatane
ODPOWIEDZ