Wyjazd na wakacje - co zabrać?
- Blupol
- Przeglądacz
- Auto:: '12 1.6 TDI Bluemotion
- Imię:: Tom
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Wyjazd na wakacje - co zabrać?
cześć,
jadę w trasę i oprócz kamizelek, zestawu żarówek i bezpieczników wożę 1l płynu chłodzącego, porządną taśmę "scotch", kleszcze i zestaw śrubokrętów (bity itp.)
Co Wy zabieracie tak "na wszelki wypadek"?
Wiem że jak coś walnie to kaplica, ale niekiedy litr oleju/płynu czy kawałek drutu pozwoli dojechać te paręnaście km do najbliższego mechanika.
jadę w trasę i oprócz kamizelek, zestawu żarówek i bezpieczników wożę 1l płynu chłodzącego, porządną taśmę "scotch", kleszcze i zestaw śrubokrętów (bity itp.)
Co Wy zabieracie tak "na wszelki wypadek"?
Wiem że jak coś walnie to kaplica, ale niekiedy litr oleju/płynu czy kawałek drutu pozwoli dojechać te paręnaście km do najbliższego mechanika.
-
Piotr1979
- Specjalista
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Oprócz jak powyżej: assistance, latarkę czołówkę, polar, ortalion, przewody do aku, linka holownicza, tzw tool'a w moim przypadku Leatherman, wodę do picia, kasa w kieszeni, srajtaśma, mokre chusteczki do wycierania rąk, paliwa w dalsze wojaże nigdy mniej niż 1/5 baku i zapasowy kluczyk.

Szukajcie a znajdziecie.
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Blupol,
Telefony do pomocy drogowej szczególnie jak masz assistance, żeby w razie czego zadzwonić. Po drugie sprawdziłbym także przepisy w krajach przez które będziesz jechał, a one się róźnią w jednych wymagają kamizelki u innych trójkąta.
A jeżeli jedziesz w PL, to wysłałbym info do kolegów po trasie, że w tych dniach będziesz w okolicach i czy w razie awarii możesz liczyć na pomoc (wymienić się tel) i gdyby coś się stało kolega forumowicz pomoże.
edit:
a i sprawdź czy gaśnica jest i termin ważności.
Telefony do pomocy drogowej szczególnie jak masz assistance, żeby w razie czego zadzwonić. Po drugie sprawdziłbym także przepisy w krajach przez które będziesz jechał, a one się róźnią w jednych wymagają kamizelki u innych trójkąta.
A jeżeli jedziesz w PL, to wysłałbym info do kolegów po trasie, że w tych dniach będziesz w okolicach i czy w razie awarii możesz liczyć na pomoc (wymienić się tel) i gdyby coś się stało kolega forumowicz pomoże.
edit:
a i sprawdź czy gaśnica jest i termin ważności.
- Blupol
- Przeglądacz
Taak, wiem - w Słowacji przepisowo trzeba mieć komplet bezpiecznikówcheles pisze:Blupol,
Jadę do Włoch kolejny raz, ale nie szkodzi zapytać co Wy proponujecie.
PS. Hehe - o "srajtaśmie" zapomniałem na śmierć
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Nie wszystkie - tam gdzie będziesz miał stację benzynową i knajpę/restaruację/sklep są bezpłatne. A i się nie zdziw, jak zobaczysz włocha, który tankując auto będzie palił przy dystrybutorze.Maciej_F pisze:Blupol pisze:cheles pisze:Blupol,
Jadę do Włoch kolejny raz, ale nie szkodzi zapytać co Wy proponujecie.A ja z ziemi Polskiej do Włoskiej pierwszy raz .
Gdzie zgrubsza jedziesz ?
No paczaj a z tymi płatnymi kiblami to się zmarwiłemdruga Polandia
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
A propos co jeszcze warto zabrać .
Jak nie wierzycie w niezawodność Touranów .
Ubezpieczenie podróżne w Generali ( nie jest to reklama ) .
Stówa na 2 tygodnie podróży .
Ale sprawdzone : samochód się rozkraczył znajomym . Bez problemów naprawili za granicą , dali hotel itp .
Jak nie wierzycie w niezawodność Touranów .
Ubezpieczenie podróżne w Generali ( nie jest to reklama ) .
Stówa na 2 tygodnie podróży .
Ale sprawdzone : samochód się rozkraczył znajomym . Bez problemów naprawili za granicą , dali hotel itp .
Ostatnio zmieniony pt sie 09, 2013 11:31 przez Maciej_F, łącznie zmieniany 1 raz.
- Blupol
- Przeglądacz
Od kilku lat jeżdżę nad płn. Adriatyk (Bibione, Caorle) - 950-1000km 11-12 godzin jazdy.
Płatnych WC nie spotkałem - przynajmniej na parkingach i stacjach free.
Ubezpieczam sie z reguły w warcie, ale tam NIE UBEZPIECZAJĄ AUTA!
A ta stówa w generalli to tylko samochód czy również NW na rodzinę ?
PS. przed wyjazdem zawsze mechanik - podnośnik - komputer. Jakieś ew. wycieki czy obluzowane zawieszenie można wykryć.
Płatnych WC nie spotkałem - przynajmniej na parkingach i stacjach free.
Ubezpieczam sie z reguły w warcie, ale tam NIE UBEZPIECZAJĄ AUTA!
A ta stówa w generalli to tylko samochód czy również NW na rodzinę ?
PS. przed wyjazdem zawsze mechanik - podnośnik - komputer. Jakieś ew. wycieki czy obluzowane zawieszenie można wykryć.
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Nie . Za samochód . NNW zostawiłem sobie z dotychczasowego AC/OC , ale można było też dokupić .Blupol pisze: A ta stówa w generalli to tylko samochód czy również NW na rodzinę ?
Blupol pisze: PS. przed wyjazdem zawsze mechanik - podnośnik - komputer. Jakieś ew. wycieki czy obluzowane zawieszenie można wykryć.