ABS i ESP - zapalają się przy odpalaniu i piszczy komputer
-
marcelomattsoy1
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
ABS i ESP - zapalają się przy odpalaniu i piszczy komputer
Witam,
jak w temacie. Szukam po różnych forach, na szukajkach i nic nie udało mi się znaleźć. Książka samochodu także milczy. Zrobiłem diagnostykę z menu, ale nic nie wykazało.
Wygląda to tak. Przekręcam kluczyk do poz 1, zapalają się ikonki, potem do poz 2 gasną. Jak zapalam silnik zaczyna piszczeć i zapalają się ABS i ESP i do tego w ESP zapala się "off" na konsoli środkowej.
Nie mam pojęcia co to jest. Wczoraj jechałem Poznań-Berlin i nic, przy zapalaniu, na trasie. Dziś popołudniu odpaliłem i się 1 raz pojawiły te sygnały. Teraz za każdym razem tak się dzieje. Siedziałem godzinę w aucie, majstrowałem w menu i nic. Może zrobię jeszcze restart i odłączę akumulator? Ostatnio wymieniali mi łączniki stabilizatora i końcówki drążków. Może zna ktoś kogoś dobrego w Pozaniu, bo trafiam na samych oszustów. Pod domem mam ASO, ale oni wcale nie są lepsi a drożsi.
MOje auto wymaga doinwestowania - spryskiwacze reflektorów, dogrzewacz padł, klakson, ale to dzieje się 1 raz. Klocki i tarcze rok temu wymienione. Ale pytanie, czy wymienione rzetelnie.
Będę wdzięczny za każde info.
Pozdrawiam
Maciej
jak w temacie. Szukam po różnych forach, na szukajkach i nic nie udało mi się znaleźć. Książka samochodu także milczy. Zrobiłem diagnostykę z menu, ale nic nie wykazało.
Wygląda to tak. Przekręcam kluczyk do poz 1, zapalają się ikonki, potem do poz 2 gasną. Jak zapalam silnik zaczyna piszczeć i zapalają się ABS i ESP i do tego w ESP zapala się "off" na konsoli środkowej.
Nie mam pojęcia co to jest. Wczoraj jechałem Poznań-Berlin i nic, przy zapalaniu, na trasie. Dziś popołudniu odpaliłem i się 1 raz pojawiły te sygnały. Teraz za każdym razem tak się dzieje. Siedziałem godzinę w aucie, majstrowałem w menu i nic. Może zrobię jeszcze restart i odłączę akumulator? Ostatnio wymieniali mi łączniki stabilizatora i końcówki drążków. Może zna ktoś kogoś dobrego w Pozaniu, bo trafiam na samych oszustów. Pod domem mam ASO, ale oni wcale nie są lepsi a drożsi.
MOje auto wymaga doinwestowania - spryskiwacze reflektorów, dogrzewacz padł, klakson, ale to dzieje się 1 raz. Klocki i tarcze rok temu wymienione. Ale pytanie, czy wymienione rzetelnie.
Będę wdzięczny za każde info.
Pozdrawiam
Maciej
-
marcelomattsoy1
- Kandydat
no właśnie. aku dość stary to po pierwsze. Nie wiem ile dokładnie ma lat, ale auto 1 hand i ten Pan 1 hand mówił mi w 2011, że aku ma od nowości. Tej zimy akumulator już pokazywał brak chęci współpracy przy -20.
Wrócę dopiero w przyszłym tygodniu i będzie komp i nowy aku. Do tego przydałoby się poprawić dawkę rozruchową...eehhh. Czas na Tourana po FL
Wrócę dopiero w przyszłym tygodniu i będzie komp i nowy aku. Do tego przydałoby się poprawić dawkę rozruchową...eehhh. Czas na Tourana po FL
-
marcelomattsoy1
- Kandydat
-
marcelomattsoy1
- Kandydat
Problem w tym, ze te dzwieki zniknely jak podladowalem akumulator prostownikiem, o potwierdzilo koniecznosc wymiany. Jednak nie zdazylem wymienic cholera jasna. Takie dobre auto, wszystkie bajki o 2.0 tdi moge negowac, jezdzil wspaniale, polecam Bkd, ale zadbany. Ja mialem tylko 140 tys km, serwisowany od 1 wlascicela z niemiec, w Polsce dbalem jak o jajko. Eech, szkoda bardzo. Teraz sie zastanawiam nad kolejnym Touranem, bo boje sie kradziezy ponownej. Pewnie skoncze na Zafirze B, Fordzie,albo innym wynalazku.
- qoocam
- Użytkownik
- Auto:: 1,9 TDI AVQ
- Imię:: Kamil
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Re: ABS i ESP - zapalają się przy odpalaniu i piszczy komput
u mnie zapalają się od wczoraj co chwilę kontrolki abs i esp (po czym gasną)
Vcds pokazał
Address 03: ABS Brakes Labels: 1K0-907-379-MK60-F.lbl
Control Module Part Number: 1K0 907 379 K
Component and/or Version: ESP FRONT MK60 0103
Software Coding: 0021190
Work Shop Code: WSC 01324 785 00200
VCID: 3A7F36DB0E9F
2 Faults Found:
00287 - ABS Wheel Speed Sensor; Rear Right (G44)
008 - Implausible Signal - Intermittent
003 - Mechanical Failure - Intermittent
czujnik, czy jakaś inna cholera?

Vcds pokazał
Address 03: ABS Brakes Labels: 1K0-907-379-MK60-F.lbl
Control Module Part Number: 1K0 907 379 K
Component and/or Version: ESP FRONT MK60 0103
Software Coding: 0021190
Work Shop Code: WSC 01324 785 00200
VCID: 3A7F36DB0E9F
2 Faults Found:
008 - Implausible Signal - Intermittent
003 - Mechanical Failure - Intermittent
czujnik, czy jakaś inna cholera?