Touran 2.0 Tdi AZV 136km - wysokie spalanie.

inginio
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Touran 2.0 Tdi AZV 136km - wysokie spalanie.

Post autor: inginio »

Witam. Auto jak w temacie u góry. Ostatnio zauważyłem że spalanie wzrosło i zdaje sobie sprawe że jest to spowodowane dłuższym rozgrzewaniem się silnika. Jadąc w trasie na tempomacie 120km/h auto spaliło średnio 7,3l/100km a to wg mnie za dużo.Wcześniej mniej palił. Po nocy jak odpalam zimnego to lekko go szarpie i póki się nie rozgrzeje to dymi i czuć spaliny. Podejrzewam że do wyminay są uszczelnienia na pompkach. Mam takie u siebie na półce tylko że od 1,9 ASZ ale z tego co wiem powinny pasować. Jednak nie sądze aby to byłol powodem zwiększonego spalania. Mogę zrobić logi jeśli to coś pomoże.Błędów brak.Z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

inginio pisze:Jadąc w trasie na tempomacie 120km/h auto spaliło średnio 7,3l/100km a to wg mnie za dużo.
Jeśli mowa o trasie jako całej przebytej drodze, a nie spalanie w danym momencie pokazywane na komputerze to jak jechałeś głównie 120 km/h to nie jest, aż tak bardzo dużo wg. mnie. Chyba wiele mniej Ci wcześniej nie palił.
Mi w trasie przy średniej prędkości 100 km/h komputer średnie pokazuje ~ 6L/100km, później spalanie już tylko rośnie.
pozdr
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Gregor
Zaawansowany
Auto:: 1T1 AVQ 1.9 tdi
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Gregor »

ludzie jacyś przewrażliwieni jesteście 7,3 to dużo?
inginio
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: inginio »

Jak na ponad 1600kg wagi to nie jest jakoś szczególnie dużo jednak jak wiadomo każdy chciałby aby jego auto mniej paliło.
ODPOWIEDZ