Prusiak pisze:Cesarz pisze:
KriSSo w moim przypadku 7 miejsc było podyktowanych... przez moją żonę... i nie drążyłem, lubie mieć spokój w domu...

U mnie podobnie, wymóg drugiej połówki. Czasami się przydaje jest się w posiadaniu dzieciaków, teściowej, szwagierki itp. itp. Dojazdy i powroty z imprez też weselsze w 3 pary

Ciekawe jest podejście VW do różnicowania wersji Tourana (model 09'2015-) 5 i 7 os.
Wygląda na to, że samochód projektowano jako 7 os. i dopiero potem wprowadzono modyfikacje zmniejszające liczbę miejsc do 5. Wskazuje na to:
- praktycznie identyczna pojemność bagażnika od podłogi do rolety i sufitu (bo podłoga jest standardowo na tym samym poziomie w wersji 5 i 7 os.)
- praktycznie brak możliwości obniżenia podłogi w wersji 5 os. (bo pod spodem jest koło zapasowe i styropian z narzędziami - trzeba je usunąć aby przestawić podłogę niżej).
- w wersji 5 os. wprowadzenie do bagażnika plastikowego stelaża, na którym jest umieszczona podłoga.
Oczywiście w wersji 5 os. można wyrzucić styropian i wokół koła zapasowego umieścić sporo rzeczy ale najpierw trzeba tam dać maty na gołą blachę.
Mam wrażenie, że do bagażnika wersji 5 os. projektanci się niezbyt przyłożyli.
Z miejscem w wersji 7 os. w ostatnim rzędzie nie jest źle z uwagi na możliwość przesuwania foteli 2 rzędu. Nie mam takiej wersji ale testowałem ją w salonie - da się w 3 rzędzie jeździć.