TOURAN 2015 (5T1)

Nowości ze świata motoryzacji
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Re: TOURAN 2015

Post autor: Maciej_F »

KriSSo pisze:.... Rozumiałem ideę 3 rzędu foteli np w S-Maxie czy w Galaxy, czy w Sharanie, bo tam te fotele to porządne miejsca siedzące i jeszcze zostaje sporo bagażnika. Ale w Touranie?
No i jak priorytetem jest posiadanie 7 miejsc . A potrzeby ich wykorzystania zawsze się znajdą . To trzeba brać nowy samochód :hahaha:
I dopiero w Alhambrze /Sharanie 7N 3ci rząd jest pełnowartościowy :ok:
I Alhambra robi za dzieciobus dzieci cudzych i powierzonych .
hipos
Początkujący
Auto:: VW touran 2016 2.0TDI 150
Imię:: Michał
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: hipos »

hipos pisze:Tu możecie więcej poczytać o Ledach.

Od strony formalnej nie muszą mieć spryskiwaczy, stąd opłaca się dokupić pakiet zimowy
Przepraszam nie dałem linku
http://www.strefatestow.pl/lampy-typu-f ... -techniki/
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
Imię:: Jarek
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Post autor: Gandalf »

Prusiak pisze:
Cesarz pisze: KriSSo w moim przypadku 7 miejsc było podyktowanych... przez moją żonę... i nie drążyłem, lubie mieć spokój w domu... :piwo:
U mnie podobnie, wymóg drugiej połówki. Czasami się przydaje jest się w posiadaniu dzieciaków, teściowej, szwagierki itp. itp. Dojazdy i powroty z imprez też weselsze w 3 pary ;)
Ciekawe jest podejście VW do różnicowania wersji Tourana (model 09'2015-) 5 i 7 os.

Wygląda na to, że samochód projektowano jako 7 os. i dopiero potem wprowadzono modyfikacje zmniejszające liczbę miejsc do 5. Wskazuje na to:
- praktycznie identyczna pojemność bagażnika od podłogi do rolety i sufitu (bo podłoga jest standardowo na tym samym poziomie w wersji 5 i 7 os.)
- praktycznie brak możliwości obniżenia podłogi w wersji 5 os. (bo pod spodem jest koło zapasowe i styropian z narzędziami - trzeba je usunąć aby przestawić podłogę niżej).
- w wersji 5 os. wprowadzenie do bagażnika plastikowego stelaża, na którym jest umieszczona podłoga.

Oczywiście w wersji 5 os. można wyrzucić styropian i wokół koła zapasowego umieścić sporo rzeczy ale najpierw trzeba tam dać maty na gołą blachę.

Mam wrażenie, że do bagażnika wersji 5 os. projektanci się niezbyt przyłożyli.

Z miejscem w wersji 7 os. w ostatnim rzędzie nie jest źle z uwagi na możliwość przesuwania foteli 2 rzędu. Nie mam takiej wersji ale testowałem ją w salonie - da się w 3 rzędzie jeździć.
qrczak
Przeglądacz
Auto:: 2.0 150KM '16
Imię:: Wojtek
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: qrczak »

Gandalf pisze: - praktycznie brak możliwości obniżenia podłogi w wersji 5 os. (bo pod spodem jest koło zapasowe i styropian z narzędziami - trzeba je usunąć aby przestawić podłogę niżej).
...no właśnie.
Wyciągasz styropian, wyciągasz koło, wstawiasz dojazdówkę z narzędziami w piance w środku, przesuwasz podłogę i masz niżej.

BTW - sprzedam styropian z narzędziami :D
Awatar użytkownika
Johny7205
Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
Imię:: Janek
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Post autor: Johny7205 »

W Passacie B8 miałem dokładnie tak samo. Ponieważ obok koła zapasowego pełnowymiarowego były styropiany z narzędziami, nie dawało się obniżyć podłogi.
Nie wiem po co tak robią fabrycznie. Bez sensu kiedy są prowadnice do obniżania podłogi bagażnika.

Dokupiłem wkład styropianowy w koło zapasowe od skody oktavii (najtaniej, ok. 80 zł za nowy w ASO Skody) i wywaliłem styropiany boczne.

Teraz mam podłogę obniżoną, mogę sobie regulować wysokość pomimo pełnowymiarowego koła zapasowego.

Do kół dojazdowych również można dokupić wkład styropianowy. Tak mam zrobione w Touranie 1T2, ponieważ mam na stałe niską podłogę.
Obrazek
Awatar użytkownika
Prusiak
Początkujący
Auto:: Nowy TOURAN 2.0 TDI 150KM
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Prusiak »

Takie pytanko... pożera wam touranek adblue teraz w zimę? trochę przewaga krótkich odcinków, raczej miasto. Ale traska raz na tankowanie jest. Ostatnio tak zauważyłem że ciągle tyle samo zasiegu na nim mi komputer pokazuje.
Nowy TOURAN 2,0 TDI BMT Highline 7-osobowy
terex
Auto:: Touran 2016 1,4 TSI DSG
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: terex »

Panowie mam pytanie. Na panelu klimy jest przycisk_Rest_do czego on sluży i kiedy sie go uzywa? (odrazu uprzedze, instrukcje obsługi mam, czytanie z zrozumieniem też z ogarniam ale imstrukcja jest 1000km od miejsca gdzie teraz jestem)
Dzieki
PiotrJot
Początkujący
Auto:: Touran '16 2.0TDI 150KM
Imię:: Piotr
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: PiotrJot »

terex pisze:Panowie mam pytanie. Na panelu klimy jest przycisk_Rest_do czego on sluży i kiedy sie go uzywa? (odrazu uprzedze, instrukcje obsługi mam, czytanie z zrozumieniem też z ogarniam ale imstrukcja jest 1000km od miejsca gdzie teraz jestem)
Dzieki
Dogrzewanie wnętrza ciepłem resztkowym po wyłączeniu silnika.
Czyli: silnik off, naciskasz przycisk, i sam zobaczysz :)

Sent from my SM-G903F using Tapatalk
DonCarlos
Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2017
Imię:: Karol

Post autor: DonCarlos »

Witam wszystkich.
Przede wszystkim dzięki za Wasze posty. Na pewno pomogły mi zamówić optymalny dla mnie model:
Touran 1.4 TSI HL , 6 biegów, biały Pure, oraz
Pakiet Business + LED Top
Poduszki boczne dla zewnętrznych siedzeń z tyłu
Car-Net: App Connect
System Park Pilot
Pakiet Cargo
Produkcja ma być na 17 tydzień, a termin odbioru na zamówieniu do 16 czerwca. Z poprzednich aut, które miałem będzie to pierwszy VW.
Do auta będę szukał jeszcze czarne lub grafitowe alufelgi 17", ale z tego co już przejrzałem w internecie koła w Touranie mają nietypowy rozmiar 6,5Jx17 ET52 i ciężko znaleźć coś nie w oryginale VW.
Jeżeli ktoś może podesłać info gdzie coś fajnego poszukać lub ewentualnie jakieś dane z homologacji o dopuszczalnych rozmiarach felg 17" to będę happy
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

peterb pisze:Cesarz proszę :)

Obrazek

Obrazek
peterb no i jak wrazenia po pierwszym miesiacu?
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

Jestem mega zadowolony i jak na razie nie żałuję zakupu. Nawet moja żona, która była przeciwna kupowaniu nowego auta wykorzystuje każdą sytuację aby gdzieś pojechać nowym tourasem. Do jazdy starym touranem chętnych brak.
PPD
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

Cesarz pisze:Ja mam takie pytanko do kolegów o eksploatację aut. Czy ktoś tu jeździ Touranem w układzie 1.8TSI + DSG i 2.0TDI (190KM) + DSG? I jak wrażenia co do zapasu mocy i tak dalej?
No właśnie, czy są już 1.8 TSI z DSG jeżdżące w klubie? Powoli trzeba się będzie na coś zdecydować. Misiek, kurczę no jest dylemat. Ty szarpnąłeś się na TDI, ale ja akurat będę robił maks 15 do 18 000 km rocznie, z czego 80% miasto, więc nie wiem .... Ewentualnie 1.8 TSI, no ale chyba nie mamy jeżdżących w klubie i brakuje opinii.

Rozważam jeszcze porzucenie Tourana i zakup Golfa varianta R. 4 buty, 310KM i wreszcie jakaś frajda :).

I pytanie do posiadaczy 5T1 - w jaki sposób uruchamia się elektryczne ogrzewanie przedniej szyby?
Obrazek
Obrazek
Zdunio
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.4TSI DSG 2016
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Zdunio »

Ja wciskam Menu na środkowym kólku klimatronika i następnie zdejmując rękawiczkę na ekranie dotykowym symbol przedniej szyby.Trochę to niefortunnie rozwiązali, wolałbym zwykły przycisk na panelu - nie trzeba by zdejmować rękawic.

Pozdr
P.
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
Imię:: Jarek
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Post autor: Gandalf »

KriSSo pisze:
I pytanie do posiadaczy 5T1 - w jaki sposób uruchamia się elektryczne ogrzewanie przedniej szyby?
Niestety mało ergonomicznie i niepraktycznie.
Nie ma odrębnego przycisku na konsoli.
Trzeba wejść do menu klimatyzacji i tam na dotykowym ekranie włączyć podgrzewanie.
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

Maszyna ma 1.8 TSI a filut 190KM. Trzeba by ich podpytać o wrażenia.
PPD
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ