TOURAN 2015 (5T1)

Nowości ze świata motoryzacji
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
Imię:: Jarek
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Re: TOURAN 2015

Post autor: Gandalf »

PiotrJot pisze: Dogrzewanie wnętrza ciepłem resztkowym po wyłączeniu silnika.
Czyli: silnik off, naciskasz przycisk, i sam zobaczysz :)
Dzisiaj przy (-) 9 st. C sprawdziłem w realu jak to działa. Niestety to spora ściema - powietrze ciepłe leciało ok. 30 sekund. Potem już zimne. Czyli działa do momentu wychłodzenia nagrzewnicy i nie korzysta z ciepła w układzie chłodzenia, niestety.

-- Śr lut 08, 2017 21:21 --
DonCarlos pisze: ewentualnie jakieś dane z homologacji o dopuszczalnych rozmiarach felg 17" to będę happy
Pozdrowienia
Fajna konfiguracja.

A poniżej masz info z homologacji dot. kół rozmiar 17 i 18 cali.
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

Gandalf pisze:Niestety mało ergonomicznie i niepraktycznie.
Nie ma odrębnego przycisku na konsoli.
Trzeba wejść do menu klimatyzacji i tam na dotykowym ekranie włączyć podgrzewanie.
Czyli w tym układzie opcja dla mnie zbędna, zwłaszcza gdy parkuję w garażu na noc.

-- 8 lut 2017, o 22:14 --
peterb pisze:Maszyna ma 1.8 TSI a filut 190KM. Trzeba by ich podpytać o wrażenia.
Piotruś, mi głównie chodzi o ten 1.8 TSI. 200 KM w TDI mam obecnie, więc jak jeździ diesel z 400 Nm, to wiem.

Problem tylko w tym, że w obecnie jeżdżę znacznie mniej, niż wcześniej. Dlatego zakup TDI, którym będę jeździł głównie w mieście chyba mija się z celem. 15-18 kkm rocznie planuję, no może 20kkm jeśli zaliczę ze dwa wyjazdy w Europę. Reszta to miasto. Przy założeniu, że auto planuję trzymać przez około 5-6 lat, to ten DPF z badziewnym adblue szlag pewnie trafi.

Chociaż z drugiej strony, teraz też mam DPF przecież i jakoś Crossik żyje i jeździ bez problemu, a 100 kkm natłukłem już przez te niemal 5 lat.

Natomiast 1.8 TSI ma gównianą DSG7, której też się obawiam. Mieliśmy ten szmelc w rodzinie (mama jeździła Yeti TSI z DSG7) i po 18 kkm przebiegu już były sprzęgła do wymiany !!!!. Całe szczęście, że na gwarancji wymieniono.

Czyli w obu przypadkach jest kłopot. Jak nie z dieslem i warunkami jego eksploatacji, to z badziewną skrzynią w benzynie.

Dlatego się miotam i rozmyślam, w którym kierunku podążać. :super: Wiem, zaraz posypią się komentarze: "chłopie, ale ty masz problemy :omatko: "

No właśnie, a daliby w ofercie R-Line z 2.0 TSI 220 KM + DSG6 i problemu nie byłoby ŻADNEGO !! :oki:
Obrazek
Obrazek
Kwiatek1
Auto:: Highline ,1,4 tsi 2017
Imię:: Jacek
Podziękował: 1 raz

Post autor: Kwiatek1 »

Po 10 latach jeżdżenia SUV- ami miał być następny- Tiguan ale jest za drogi i wcale nie taki ładny. W tej sytuacji wybór padł na TOURANA 1,4 TSI 150 KM (9-ty tydzień produkcja) wersja HL +pakiety ,skóra i 5 os., ponieważ z doświadczenia z poprzednich aut w moim przypadku dwa dodatkowe siedzenia przydały się dosłownie KILKA razy . Touran wygrał z wieloma markami i modelami. Najdłużej zastanawiałem się nad wyborem silnika .Słowo się rzekło będzie benzyna i mam nadzieję pojemności i koni dość. Tak jak ludzie piszą chyba będzie ok. Dodam ,że to mój pierwszy VV nie licząc żony upa. Tak czy siak nie mogę się doczekać :)
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik

KriSSo pisze:
Dlatego się miotam i rozmyślam, w którym kierunku podążać. :super: Wiem, zaraz posypią się komentarze: "chłopie, ale ty masz problemy :omatko: "

No właśnie, a daliby w ofercie R-Line z 2.0 TSI 220 KM + DSG6 i problemu nie byłoby ŻADNEGO !! :oki:
Mam podobne przemyślenia - jeśli chodzi o 2.0 TSI w Touranie. Ale nie ma takiej wersji i chyba będzie najwcześniej jak wprowadzą nowego Tourana, który ma być wersją pomiędzy obecnym a Sharanem (a Sharana wycofają).

U mnie 1.8 TSI odpadł z uwagi właśnie na DSG - z manualem bym go zamówił.

Jeśli będziesz głównie jeździł po mieście to może jednak 1.4 TSI 150KM?

-- Cz lut 09, 2017 08:42 --
Kwiatek1 pisze:Słowo się rzekło będzie benzyna i mam nadzieję pojemności i koni dość. Tak jak ludzie piszą chyba będzie ok. Dodam ,że to mój pierwszy VV nie licząc żony upa. Tak czy siak nie mogę się doczekać :)
Będzie Pan zadowolony :)

Auto jest ładne, pojemne, ciche i jak na rodzinny samochód wystarczająco dynamiczne. A jak będzie za słabe to po gwarancji można silnik 1.4 podkręcić do około 180 KM.
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Kontakt:

TOURAN 2015

Gandalfie, niestety DSG to absolutny must have. Poza tym, trudno przeskoczyć z 200 KM na 150. Na 1.8 180 jeszcze bym przeżył :). Dla porównania - spojrzałem jeszcze na golfa varianta alltrack i w cenie Tourana mamy w Golfie 4motion, 1.8 TSI DSG6!!!, wyższe o 3 cm zawieszenie i przez to pozycję niż w zwykłym Golfie. Kurczę temat do rozważenia. I w tej wersji mamy już 280 Nm, na hamowni więcej i mokrą DQ250 i 1.8 :ok:. Hmmmm

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik

KriSSo pisze:Gandalfie, niestety DSG to absolutny must have. Poza tym, trudno przeskoczyć z 200 KM na 150. Na 1.8 180 jeszcze bym przeżył :). Dla porównania - spojrzałem jeszcze na golfa varianta alltrack i w cenie Tourana mamy w Golfie 4motion, 1.8 TSI DSG6!!!, wyższe o 3 cm zawieszenie i przez to pozycję niż w zwykłym Golfie. Kurczę temat do rozważenia. I w tej wersji mamy już 280 Nm, na hamowni więcej i mokrą DQ250 i 1.8 :ok:. Hmmmm

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tak sobie myślę, że wszystko zależy od priorytetów - co jest ważniejsze dla Ciebie: osiągi czy reszta?

Jeśli osiągi, solidne DSG i minimum 200KM to Touran po prostu odpada a w to miejsce wchodzi Golf ew. Octavia (podobna cenowo).

Jeśli reszta to weź Tourana 1.8 z DSG i kup wydłużony okres gwarancyjny. Jak się skrzynia posypie to będziesz naprawiał/wymieniał w ramach gwarancji.

Mam jednak wątpliwości czy po jeżdżeniu samochodem z 200KM i 400Nm wystarczy Ci 180KM i 250Nm... a ta skrzynia w Touranie chyba nie wytrzyma więcej skoro wykastrowali moment obrotowy w silniku.

U mnie zdecydował pragmatyzm. Też chciałem samochód z mocą co najmniej 200KM (bo poprzedni miał 150KM) ale zwyciężyły kwestie praktyczne:
- wygoda i komfort dla 5 osób
- duży bagażnik
- stosunkowo małe gabaryty samochodu (dlatego odpadł Superb, Passat, Alhambra, S-Max)

W pieniądzach, które wydałem na Tourana mogłem mieć 220-konną Octavię RS Combi. Ale trójka dzieci dalej by miała ciasno z tyłu.

Masz o czym myśleć :)
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Kontakt:

Gandalf pisze:Jeśli reszta to weź Tourana 1.8 z DSG i kup wydłużony okres gwarancyjny. Jak się skrzynia posypie to będziesz naprawiał/wymieniał w ramach gwarancji.
Tak, to jest rozwiązanie, jakkolwiek o chiptuningu trzeba będzie zapomnieć (z uwagi na skrzynię).
Gandalf pisze:Tak sobie myślę, że wszystko zależy od priorytetów - co jest ważniejsze dla Ciebie: osiągi czy reszta?
Masz rację, trzeba będzie po prostu usiąść i przewartościować pewne kwestie. Szkoda, ale nic się na to nie poradzi.
Gandalf pisze: - stosunkowo małe gabaryty samochodu (dlatego odpadł Superb, Passat, Alhambra, S-Max)
Tu masz absolutną rację - Touran bije wszystko na głowę w kwestii miejsca w garażu czy parkowania w krótkich przestrzeniach. Dużo miejsca i krótkie auto, super sprawa. To mnie właśnie razi w takim Superbie.
Gandalf pisze:W pieniądzach, które wydałem na Tourana mogłem mieć 220-konną Octavię RS Combi. Ale trójka dzieci dalej by miała ciasno z tyłu.
Mam o tyle prościej, że dzieci dwoje. Troje kompletnie zmienia postać rzeczy, dlatego ewentualna Octavia RS u mnie lepiej by się sprawdziła.
Gandalf pisze:Masz o czym myśleć
No właśnie, decyzja nie jest prosta. Na szczęście mam jeszcze trochę czasu, bo zakupy w przyszłym roku kalendarzowym. Mam rok na przemyślenie.

Generalnie we wszystkim masz rajcę, zupełnie jak Gandalf :). Ehhh, mądrego aż miło poczytać :).
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Re: TOURAN 2015 (5T1)

Post autor: Cesarz »

Wybory nie zawsze sa racjonalne, czasami w gre wchodzi fantazja... :mrgreen: :drinks:
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik

Cesarz pisze:Wybory nie zawsze sa racjonalne, czasami w gre wchodzi fantazja... :mrgreen: :drinks:
To też prawda ;)

Za jakieś 10 lat jak dzieci zaczną się wyprowadzać, w moim garażu pojawi się samochód kupiony bardziej sercem niż rozumem :D
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów

Gandalf pisze:
Cesarz pisze:Wybory nie zawsze sa racjonalne, czasami w gre wchodzi fantazja... :mrgreen: :drinks:
To też prawda ;)

Za jakieś 10 lat jak dzieci zaczną się wyprowadzać, w moim garażu pojawi się samochód kupiony bardziej sercem niż rozumem :D
Gandalf co Ci bede mowil.... http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... 59#p143259 Ani to jakies piekne ani specjalne szybkie... Ale zawsze chcialem miec :haha:
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów

peterb pisze:Czy u Was też nie ma założonej pokrywy silnika?
peterb tak mnie to zaintrygowalo ze zaczolem grzebac w ETKA i wyglada na to ze dla 1,2 / 1,4 TSI nie przewiduja oslon, sa dopiero dla 1,8 TSI no i dla :tdi:
Załączniki
Capture.JPG
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

Cesarz są osłony dla 1.4 tylko nie dla tourana.
PPD
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów

peterb pisze:Cesarz są osłony dla 1.4 tylko nie dla tourana.
I to jest k**a skandal :evil:
hubertm
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4 TSI DSG
Imię:: Hubert
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: hubertm »

Nareszcie się doczekałem :D Super auto, bardzo przyjemne i wygodne. Jestem pod ogromnym wrażeniem działania asystentów, przede wszystkim adaptacyjny tempomat i dynamiczne długie swiatla. Dziękuje też wam za polecenie okna dachowego - po pierwszym dniu nie wyobrażam już sobie jazdy bez niego :D

Dwóch rzeczy nie udało mi się przetestować - może mi pomożecie.
1. Nie rozpoznaje znaków drogowych (taki mam komunikat, że nie udało się rozpoznać) - co można zrobić, może zaktualizować nawigację?
2. Nie jestem w stanie podłączyć androida przez app-connect, tzn. auto rozpoznaje telefon (xperia z3) ale jak naciskam połącz to myśli, myśli i dostaje komunikat, że się nie udało. W międzyczasie na komórce mam zapytanie czy użyć połączenia jako usb czy przesyłanie multimediów czy coś tam jeszcze - generalnie próbowałem każdej opcji i nie łączy się. Dodam, że już zarejestrowałem car-net (o ile to ma związek). Jakieś pomysły? :)
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

hubertm pisze:Dwóch rzeczy nie udało mi się przetestować - może mi pomożecie.
1. Nie rozpoznaje znaków drogowych (taki mam komunikat, że nie udało się rozpoznać) - co można zrobić, może zaktualizować nawigację?

Jeżeli masz Discover Media to trzeba czekać na aktualizację. Podobno w 11 tygodniu ma być.
PPD
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ