Koło dojazdowe - wybór

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Awatar użytkownika
rasta
Zaawansowany
Auto:: Toyota Avensis T27
Imię:: Tomek
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy

Post autor: rasta »

GioW pisze:Pasuje wszystko z podłogą? jaki masz typ podłogi?
wszystko pasuje cacy! taki rozmiar powinien być oryginalny, przynajmniej jest podany u mnie na naklejce przy wlewie paliwa 125/70/18
- podłoga 5-osobowy :)
- znalazłem na allegro, pod częściami do golfa V :) ...pod nazwą do Touran-a, są o 150-200 zł droższe. http://allegro.pl/show_item.php?item=2733869104
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

rasta pisze:długo szukałem..... i jest !

125/70/18 :) pasuje idealnie :) 200zł + 25zł przesyłka. myślę że bardzo dobra cena :)
Weszlo ci w obnizona podloge, czy zle widze i podloga jest podwyzszona? Pokrywa sie zamknela?
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
rasta
Zaawansowany

marynarz75 pisze:Weszlo ci w obnizona podloge, czy zle widze i podloga jest podwyzszona? Pokrywa sie zamknela?

zrobiłem zdjęcie tel.kom. ...pewnie dlatego tak źle widać..... klapa się zamyka! nic nie wystaje i nie obciera! wszystko wygląda cacy! :)

jak by co to wrzucę jutro lepsze fotki :P
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

rasta masz u mnie piwko. Miałem w dalekich planach zmianę podłogi w bagażniku na tą podwyższoną i dołożenie normalnej felgi (16 cali) z kołem we wnękę, ale teraz to nie ma sensu, lepiej poszukać i kupić taki rozmiar dojazdówki jak Ty kupiłeś.
Mam tylko dwa pytania do Ciebie:
- Te Twoje koło jakiemu normalnemu kołu odpowiada, czy może one odpowiada np. R16 na normalnej feldze (chyba wiesz o co chodzi) ?
- Czy te Twoje koło da się bez problemu założyć na przednią oś, czyli czy wejdzie na tarcze hamulców ?

Piwko poleciało :piwo:
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
rasta
Zaawansowany

Tomasz- takie koło dojazdowe 125/70/18 poleca VW , ten rozmiar "+ -"odpowiada 195/65/15 ,205/55/16.

jutro za dnia zrobię lepsze zdjęcia, może nawet znajdę chęci i założę dojazdówkę na foto :P
Załączniki
koło dojazdowe.jpg
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

rasta pisze: takie koło dojazdowe 125/70/18 poleca VW , ten rozmiar "+ -"odpowiada 195/65/15 ,205/55/16.
To ciekawie :) , bo tez myslalem o zmianie podlogi jak Tomasz_W-wa,
Awatar użytkownika
rasta
Zaawansowany

lock00 pisze:takie koło dojazdowe 125/70/18 poleca VW , ten rozmiar "+ -"odpowiada 195/65/15 ,205/55/16.

To ciekawie :) , bo tez myslalem o zmianie podlogi jak Tomasz_W-wa,

tz. odpowiada tylko wysokości ! koło dojazdowe jest dużo węższe!
Załączniki
DSC03037.JPG
DSC03041.JPG
DSC03044.JPG
DSC03045.JPG
DSC03040.JPG
DSC03041.JPG
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

rasta też mam taką wlepkę na klapce wlewu paliwa i na niej rozmiar koła dojazdowego.
Właśnie chodziło mi oczywiście o wysokość czy odpowiada np. dla koła normalnego 205/55/16, co do grubości to jasne, że dojazdowe jest o kilka razy węższe.
No to ja jak będę szukał zapasu, żeby zastąpić ten zestaw do uszczelniania koła będę szukał takiego koła dojazdowego.

Jak byś miał jutro chwile i robił zdjęcia, to prośba do Ciebie, jak możesz to spróbuj założyć te koło dojazdowe na przednią oś i oczywiście pstryknąć fotkę, oraz druga sprawa jak możesz do zrobić fotkę przy normalnym kole (nie wiem jaki masz rozmiar R15 czy R16) tak , żeby było widać wysokość dwóch opon koło siebie.

Co do zmiany podłogi to ja bym sobie odpuścił jeżeli te koło pasuje idealnie i wejdzie na przednią oś oraz wysokość w moim przypadku odpowiada oponie R16.
Ja bym jeszcze poszukał specjalnej pianki na klucze do środka koła, koło odwraca się i w środek wkłada się wytłoczkę ze styropianu na klucze i wszystko się przykręca plastikową śrubą na środku. Ważna sprawa żeby wnękę bagażnika na koło dojazdowe czymś wykleić np. jakąś w miarę cienką gumą, żeby koło nie stykało się z samą blachą.

Obrazek

Z mojej strony tyle.

P.S. spóźniłem się bo już zamieściłeś zdjęcia, ale powiedź mi jakie masz koła na samochodzie (jaki rozmiar), chodzi o tą fotkę co koło dojazdowe jest oparte o koło samochodu.

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

Jeśli ma któreś z tych 195/65/15 ,205/55/16 to jak widać na zdjęciach koło idealnie pasuje.

Ja muszę w weekend sam swoją dojazdówkę przymierzyć, mam jakąś R15 i teraz widzę że może być z nią problem, a podobno ma pasować... się okaże.
Awatar użytkownika
rasta
Zaawansowany

ja mam 195/65/15

przy odwróconym kole...troszkę się pokrywa wygina :( koło wystaje około 0,6cm .pasuje idealnie tylko tak jak na zdjęciach. jutro założę dojazdówkę i zrobię dodatkowe zdjęcia.
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

rasta czyli wnęka jest tak wyprofilowana, żeby koło leżało dobrze w ten sposób co Ty założyłeś, a więc wytłoczka odpada.
Myślałem, że będzie można wytłoczkę założyć i ze schowka przełożyć lewarek i klucz do kół. Doszedł by następny schowek. ;)
A więc ja czekam na fotkę jak założysz te koło na przednią oś. Zależy mi na tym ponieważ autkiem jeździ częściej żona i jak by co to powinna dać sobie radę zmienić koło na dojazdówkę, ale myślę, że nie dała by radę przekładać koła z tyłu na przód i dopiero na tylną oś dojazdówkę, oczywiście mowa o kapciu przedniego koło, wiecie o czym mówię.

Dzięki wielkie za zaproszenie, na razie i tak kasy nie mam, ale przyznam się że z tym zestawem uszczelniającym to trochę się czuje niepewnie,
wole jak mam koło na zmianę nawet taką dojazdówkę.
Kiedyś w starym autku zmieniałem koło z powodu uszkodzonego wentyla, teraz wentyle wymieniam w kołach co 2 lata, z tym zestawem bym był już załatwiony.

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
rasta
Zaawansowany

Tomasz_W-wa pisze:rasta czyli wnęka jest tak wyprofilowana, żeby koło leżało dobrze w ten sposób co Ty założyłeś, a więc wytłoczka odpada.
dokładnie tak!

zmieniłem koło :evil: i zrobiłem fotki...

- zakręciłem kołem,nic nie trze,o nic felga nie zawadza, wszystko pasuje cacy!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
JUTRO ZROBIÊ PORZĄDEK I PRZENIOSÊ TO OD POWIEDNIEGO DZIAŁU "PODWOZIE" - PRZEPRASZAM , ale jakoś tak się tu rozgadaliśmy :)
Załączniki
DSC03046.JPG
DSC03047.JPG
DSC03048.JPG
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

rasta ode mnie wielkie dzięki, piwko już wcześniej poleciało do Ciebie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

rasta, mnie tez to interesowalo, a dlatego ze az pofatygowałes się i zmieniles nawet kolo, to :piwo: dla Ciebie :)
Awatar użytkownika
rasta
Zaawansowany

lock00 pisze:az pofatygowałes się i zmieniles nawet kolo, to :piwo: dla Ciebie :)
tak mi się nie chciało zmieniać koła :evil: ., ja też czytałem i szukałem info. o kole dojazdowym ,zawsze to lepsze niż zestaw naprawczy, lub pełne koło( zimą w bagażniku koło z lata i odwrotnie)
... ale jak nie zobaczysz osobiście to ciężko stwierdzić czy będzie pasowało......dlatego zrobiłem te zdjęcia dla tych którzy bedą kupowali , że dojazdówka 125/70/18 5x112 bedzie pasowała.

dziękuje ;)
ODPOWIEDZ