Rozrząd w 1,6 FSI

marcosss
Auto:: VW Touran 1.6 FSI 2004
Imię:: Marek

Re: Rozrząd w 1,6 FSI

Post autor: marcosss »

andrz3j pisze:Na 100 procent masz wariatora.
@andrz3j - też tak myślałem, bo czytałem tu o tym, i w innym serwisie o tym mówili. Ale 3 razy potwierdzałem to w ASO (Lellek- chyba jedyny autoryzowany na opolskie), i to u dwóch różnych osób. Sprawdzali jeszcze moje wątpliwości w programie z całym przekonaniem mówili, że w moim FSI 1.6 BAG 2004 nie ma i generalnie w silnikach FSI. Jest to natomiast w silnikach TSI. Na fakturze wykazane są takie rzeczy:
- łańcuch, prowadnica (x2), napinacz, uszczelki (3 szt.), śruby (3 szt.), środek uszczelniający.

Nurtuje mnie to jednak, ale nie mam etki, a ta online nie działa...
Może mi coś poradzisz jak to sprawdzić?

@rzutnik - tu zgoda, taka sytuacja gdy ktoś zmienia, jak myślę, nie tyle producenta, co typ oleju to różnica jest. Ale jeśli zmienię olej który jest zgodny ze standardem VAG, na inny który ma te same parametry, to nie wierzę, że nagle napnie ci się łańcuch rozrządu.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Masz nastawnik walka rozrządu vel. wariator. 03C 109 088 E wg najnowszego stanu.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Jakość oleju ma znaczenie, producent raczej także.
Moja historia jest taka. Kiedyś tam z 10 lat temu. Laguna rocznik 1996, 2,0 benzyna, po zakupie wymiana na Orlen. Trasa ok 600 km, dolewka 2 litry !
Myślę silnik do remontu, ale zmieniłem olej chyba na Castrola, ani grama nie dolałem do następnej wymiany.
Awatar użytkownika
aryeti
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 FSI
Imię:: Adam
Podziękował: 2 razy
Kontakt:

Post autor: aryeti »

Witam.
Sorrki, ale dokleje się ze swoim problemem bo mam podobny a w inych wątkach nie znalazłem "pomocy" i podpowiedzi.
Mam touranka 2.0 FSI AWX autko jezdzi normalnie ale co jakiś czas wywala błąd::czujnik położenia wałka rozrządu A (Blok 1) Sygnał poza zakresem" i świeci kontrolka EPC
Po wyrzuceniu błedu ma problemy z odpalaniem bez wzg na temp. tj albo pali normalnie albo za trzecim razem np.

Po skasowaniu błedu samonaprawa i jeździ jak należy, jednak po jakimś czasie znow wywala ten bład i sytuacja sie pojawia.

Rozrząd tj. chyba pasek podejrzewam tylko był wymieniany podobno przed przyjazdem do kraju tj. ok 5 tyś km temu.

Gdzie szukać przyczyny? Czujnik jesli tak to który? Czy może być to źle ustawiony rozrząd lub łańcuch do wymiany. Co proponujecie? Dzieki wielkie za info
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Sprawdzić ustawienie rozrządu. Sprawdzić kable i wtyczke do czujnika położenia walka.

NzTT
Awatar użytkownika
aryeti
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 FSI
Imię:: Adam
Podziękował: 2 razy
Kontakt:

Post autor: aryeti »

Dzięki za informacje. . Po sprawdzam jutro kable... ustawienia rozrządu raczej nie dam rady ;) ale w razie czego będę wiedział z czym podjechać do jakiegoś warsztatu :)
Awatar użytkownika
rafitouran38
Początkujący
Auto:: vw touran 2004
Imię:: Rafał
Podziękował: 8 razy

Post autor: rafitouran38 »

Witam kolegów
Powracam z problemem, po poniedziałkowej wymianie oleju, po podłączeniu pod komp wyskoczył 17748 czujnik położenia wałka rozrządu (G40) czujnika prędkości obrotowej silnika (G28): incor. korelacja P1340 - sporadycznie 008 - niezrozumiały sygnał
Jestem blady , może ktoś z forumowiczów miał podobny problem, czy wymiana czujnika wystarczy? Czy wizyta w serwisie konieczna?
:omatko: Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Jeżeli po wymianie, to kable poruszane i nie ma gdzieś styku. Czujnik jest praktycznie bezawaryjny.

NzTT
Awatar użytkownika
rafitouran38
Początkujący
Auto:: vw touran 2004
Imię:: Rafał
Podziękował: 8 razy

Post autor: rafitouran38 »

Muti pisze:Jeżeli po wymianie, to kable poruszane i nie ma gdzieś styku. Czujnik jest praktycznie bezawaryjny.

NzTT
Dzięki Muti - sprawdzę. Pozdrawiam
sauter
Początkujący
Auto:: 1.6FSI Highline 2004
Imię:: Piotr

Post autor: sauter »

rzutnik pisze:
marcosss pisze:Chciałem też wtrącić coś odnośnie tego, jak myślę, szaleństwa woków doboru oleju. Jak słyszę, że ktoś zalał np. motul i mu przestało chrobotać w silniku, to śmiech na sali.
...
Swoją drogą, mam wrażenie że te cuda o olejach opisują na formach producenci a nie zwykli użytkownicy.
W kwestii oleju napiszę coś od siebie. Kiedyś jeździłem Skodą Felicią 1.3 MPI zakupiona w salonie więc historia samochodu była moja. Najczęściej zalewany był olej Lotosa. Po paru latach pojawiło się dziwne zjawisko przybywania oleju. Nie był to płyn chłodniczy bo olej się nie pienił (przynajmniej mechanicy tak twierdzili). Byłem u kilku mechaników ale żaden nie był w stanie określić przyczyny. Oleju przybywało w takim tempie, że już po ok 500km było widać na szabelce różnicę w stosunku do zalania. Znajomy mechanik mówił że zawsze część paliwa przedostaje się do oleju ale są to tak znikome ilości, które ponadto wypalają się pod wplywem temperatury. Istnieje pewne prawdopodovieństwo, że pierścienie na tłokach ułożyły się idealnie jeden do drugiego (szczelina) i wtedy tego paliwa przedostanie się więcej i może się ono nie zdążyć wypalić. Jest to jednak bardzo mało prawdopodobne. Aby to sprawdzić trzeba by wyciągnąć wszystkie tłoki - sprawa pracochłonna i kosztowna. Kolega doradził mi abym nalał dobrego oleju. Padło wtedy na Mobil1 (najprawdopodobniej 10W40 ale już nie pamiętam). Odkąd zacząłem lać ten olej problem zniknął całkowicie. Przez parę lat jeżdzenia jeszcze tym samochodem oleju ani nie przybywało ani nie ubywało. Co prawda czasami tylko mechanicy przy zmianie oleju byli ździwieni, że leję taki dobry olej do "takiego" samochodu ale mówiłem im o problemie i ze zdziwieniwm to przyjmowali.
W związku z powyższym osobiście mogę stwierdzić, że jednak olej ma znaczenie.

No ja właśnie mam ten sam problem w FSI. Wymieniając olej poczułem w nim zapach benzyny i w ogóle tego oleju było więcej niż 4 litry .Na różnych forach czytałem ,że to przez krótkie odcinki jakie się pokonuje a ja właśnie takie robię. Druga sprawa to uszkodzona pompa wysokiego ciśnienia która przepuszcza i ciurkiem leje na wałki rozrządu a stamtąd do miski. Teraz dowiaduje się ,że to przez olej i sam nie wiem czy zmieniać pompkę ,olej czy może mocniej i więcej deptać?
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: andrz3j »

Sauter normalnie do FSI wchodzi 3,5 l oleju a ty miałeś ponad 4 litry? Po jakim czasie przybyło ponad 0,5 l ?
Generalnie FSI i TSI lubią brać olej.
Ją ostatnio też dużo jeżdżę na krótkich odcinkach i w oleju czuć delikatnie benzyną ale oleju nie przybywa.
Ostatnio zmieniony sob lut 27, 2016 07:37 przez andrz3j, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
sauter
Początkujący
Auto:: 1.6FSI Highline 2004
Imię:: Piotr

Post autor: sauter »

Dokładnie nie wiem kiedy przybyło. W zeszłym roku go kupiłem i od razu na pierwszy ogień poszedł do wymiany rozrząd bo klekotał i klekocze dalej przy odpalaniu (nie wymieniłem wariatora)i zalałem motulem po czym przekazałem go żonie bo dojeżdża nim do pracy.Pokazałem jej bagnet powiedziałem co i jak i w razie jak za mało to ojciec ma dolać,ale nie pomyślałem że oleju może przybywać. Miesiąc temu zmieniłem olej i poczułem benzynę i to ,że jest go więcej niż 3,5l.O pompie słyszałem,mam następny ponad tysiąc w plecy
Skrzyniu21
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię:: Krzysztof
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: Skrzyniu21 »

Klekot w Fsi przy odpalaniu może być związany z zaworem zwrotnym oleju. Przy wymianie oleju powinno sie wymienić. Kolega wymienił w aso 135zl i cisza przy odpaleniu.
Posiadam VCDS 12.12.
miniu123
Auto:: VW Touran 1,4 BMY 2009r.
Imię:: Marian

Post autor: miniu123 »

Hej, wszystkim posiadam nieszczęsny 1,4TSI Bmy nieszczęsny ponieważ uciekło mi parę barów z cylindra na 1-2bary, 2-8bar itp potrzebował bym pomocy pod względem rozpisania albo jakiś foto instrukcji gdzie idą blokady rozrządu i jak obsługiwać ten manometr jaki jest margines błedu szukałem na necie ale znalazłem same mało pomocne rzeczy Dzieki z Góry i Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Powinienes chyba miec kolo 11 barow na garach. Roznica 2-3 barow to silnik do roboty.

-- So sie 19, 2017 20:47 --

Powinienes chyba miec kolo 11 barow na garach. Roznica 2-3 barow to silnik do roboty.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ