Manual: Door Warning Lights
-
- Początkujący
- Auto:: seat altea
- Imię:: przemek
Re: Manual: Door Warning Lights
no i lipa nie działa po tych pinach e seacie jest tak pin 9 (-) a 10(+) to są stałe pin 14 jest zajęty , juz nie wiem co i jak może kodowanie się nie przyjeło
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
jest ktoś z okolic Torunia kto ogarnąłby podłączenie tych lampek?
Oczywiście docenię poświęcony czas
pozdr
Oczywiście docenię poświęcony czas

pozdr
Pozdrawiam!
- pabloxxx
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,9 TDI
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Powiem Ci , że sam też ogarniesz temat, nie jest to takie straszneCiapek pisze:jest ktoś z okolic Torunia kto ogarnąłby podłączenie tych lampek?Oczywiście docenię poświęcony czas

Ja też bałem się , elektryka nie jest moją mocną dziedziną

założyłem , troche polutowałem i nawet działa. Powodzenia.
- Ciapek
- Expert
Powiem tak. Wolałbym jednak robić to z kimś 
Jeżowi z przerwami zajęło to 6 godzin więc wolę nie typować ile mi może zająć, a do tego zawsze można coś popsuć

Jeżowi z przerwami zajęło to 6 godzin więc wolę nie typować ile mi może zająć, a do tego zawsze można coś popsuć

Pozdrawiam!
- pabloxxx
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,9 TDI
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Wiadomo,że w dwójkę zawsze raźniej
przy okazji można coś
a tak na poważnie możesz Sobie rozplanować robotę , na przykład jednego dnia sam przód, albo nawet po jednych drzwiach zrobić.
Najgorzej zacząć później dochodzisz do wprawy. Ja przy drugich drzwiach robiłem już o połowę krócej.

przy okazji można coś

a tak na poważnie możesz Sobie rozplanować robotę , na przykład jednego dnia sam przód, albo nawet po jednych drzwiach zrobić.
Najgorzej zacząć później dochodzisz do wprawy. Ja przy drugich drzwiach robiłem już o połowę krócej.
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 678 razy
Dokładnie rozłożyłem warningi na raty.... Codziennie po pracy jedne drzwii. Teraz jak robiłem ostatnioi to już sprawniej poszło.... i ciągłem instalację od modułu komfortu do tyłu.... bo brak było....
Zacznij sam...od przodu (prościej) wg mnie warto....samemu....
Tam nie ma co zepsuć tak naprawdę....
Zacznij sam...od przodu (prościej) wg mnie warto....samemu....
Tam nie ma co zepsuć tak naprawdę....
- Ciapek
- Expert
powiem tak
Jeżu jak pisał manual jest w 100% do auto pow 2006 roku.
Widząc ile kłopotów mieli chłopaki którzy mają inne piny i elsy i znając moje szczęście=problemy gwarantowane
A elsy i piny to ja tylko na zdjęciach widziałem
Jeżu jak pisał manual jest w 100% do auto pow 2006 roku.
Widząc ile kłopotów mieli chłopaki którzy mają inne piny i elsy i znając moje szczęście=problemy gwarantowane

A elsy i piny to ja tylko na zdjęciach widziałem

Pozdrawiam!
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Otrzymał podziękowań: 678 razy
Mam w planach dokończyć manuala z uzupełnieniem informacji do roczników 2006r. mam wszystko prócz czasu.... 

- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
a ja dziś walczyłem z oświetleniem tylnych drzwi i jak wiadomo słupek nie uzbrojony lecz ogarnąłem to inaczej zasilanie wziąłem z kostki gruby biały przewód a drugi kabel od zamka tylko trzeba posprawdzać bo w wiązce same białe przewody i działa super i nie trzeba kodować 

- Ciapek
- Expert
pytanie do osób które montowały to w Touranach starszych niż maj 2006.
Czy te części które są w spisie manuala wystarczą czy dokupowaliście coś jeszcze czy zmienialiście?
Jaki dokładnie kabelek trzeba dokupić? Jaki najlepiej?
Przy okazji.. nie ma ktoś lampek dostępnych bądź innych części?
Zaczynam kompletować
Komu udało się to w ogóle podpiąć w Touranach do 2006?
Mam z tyłu również elektryczne szyby więc muszę się wpiąc w moduł komfortu.
Muszę tez sprawdzić czy przyjmie kodowanie najpierw...
Czy te części które są w spisie manuala wystarczą czy dokupowaliście coś jeszcze czy zmienialiście?
Jaki dokładnie kabelek trzeba dokupić? Jaki najlepiej?
Przy okazji.. nie ma ktoś lampek dostępnych bądź innych części?
Zaczynam kompletować

Komu udało się to w ogóle podpiąć w Touranach do 2006?
Mam z tyłu również elektryczne szyby więc muszę się wpiąc w moduł komfortu.
Muszę tez sprawdzić czy przyjmie kodowanie najpierw...
Pozdrawiam!
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Wczoraj dorobiłem światełka w drzwiach kierowcy.
Do oświetlenia ostrzegawczego wykorzystałem oryginalny odblask do którego podkleiłem (klejem na gorąco) moduł 3-LED

W osłonie drzwi wywierciłem otworki w które od środka wsadziłem listwę 24-LED (także na kleju na gorąco). Otworki nie muszą być wywiercone idealnie gdyż ta listwa jest elastyczna i diodkami można delikatnie manewrować.

Podokładałem odpowiednie piny do złącza przy sterowniku (18 i 19), podłaczączyłem z tymi LED-ami + aktywacja w komforcie.
Efekt końcowy:

Całość pracy ok 3 godziny. Osłonę drzwi przednich rozbierałem pierwszy raz. Przy okazji dodałem piny pod wymianę panela do sterownia szyb z podwójnego na poczwórny i wyprowadziłem kabelki tak, że teraz podmianę panela będę mógł zrobić bez rozbierania całej osłony drzwi. Wszystkie kabelki lutowałem do pinów i pomiędzy sobą co wydłuża pracę ale to już takie "zboczenie" zawodowe (preferuję połączenia lutowane niż zaciskane).
Koszty:
- listwa 24-LED - 7,99zł
- moduł 3-LED- 4,99zł
- piny 000979009E do złącza w sterowniku - 18zł za 10szt.
- ok. 2 metry przewodu 1-1,5mm (dodałem dodatkowo złączkę podwójną aby można było to rozłączyć).
- własna praca niepoliczalna ale zostaje satysfakcja i zadowolenie z efektu końcowego
Do oświetlenia ostrzegawczego wykorzystałem oryginalny odblask do którego podkleiłem (klejem na gorąco) moduł 3-LED

W osłonie drzwi wywierciłem otworki w które od środka wsadziłem listwę 24-LED (także na kleju na gorąco). Otworki nie muszą być wywiercone idealnie gdyż ta listwa jest elastyczna i diodkami można delikatnie manewrować.

Podokładałem odpowiednie piny do złącza przy sterowniku (18 i 19), podłaczączyłem z tymi LED-ami + aktywacja w komforcie.
Efekt końcowy:

Całość pracy ok 3 godziny. Osłonę drzwi przednich rozbierałem pierwszy raz. Przy okazji dodałem piny pod wymianę panela do sterownia szyb z podwójnego na poczwórny i wyprowadziłem kabelki tak, że teraz podmianę panela będę mógł zrobić bez rozbierania całej osłony drzwi. Wszystkie kabelki lutowałem do pinów i pomiędzy sobą co wydłuża pracę ale to już takie "zboczenie" zawodowe (preferuję połączenia lutowane niż zaciskane).
Koszty:
- listwa 24-LED - 7,99zł
- moduł 3-LED- 4,99zł
- piny 000979009E do złącza w sterowniku - 18zł za 10szt.
- ok. 2 metry przewodu 1-1,5mm (dodałem dodatkowo złączkę podwójną aby można było to rozłączyć).
- własna praca niepoliczalna ale zostaje satysfakcja i zadowolenie z efektu końcowego

Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
z tymi odblaskami to fajny pomysł miałeś ja już mam co prawda ale myślę ze następnym razem tak zrobię 

- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Zrobiłem u siebie drzwi z przodu (tył poczeka na dokładkę silniczków) i po otwarciu drzwi świecą się tylko te drzwi które są otwarte + oświetlenie wewnątrz, które wcześniej i tak się świeciło.michal8022 pisze:Hej koledzy powiedzcie czy da się tak zakodować oświetlenie aby nie robiła się choinka (świecą się wszystkie możliwe lampki w drzwiach i oświetleniach podsufitki i lampka w bagażniku) tylko np jak otworzę drzwi przednie to świecą się lampki ostrzegawcze w drzwiach + oświetlenie wewnątrz z przodu (zazwyczaj sam korzystam z auta i nie potrzebnie świeci mi się to wszystko).
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
wygląda na to że kolega ma źle zrobioną instalację może ktoś te lampki w drzwiach podpoił pod oświetlenie wewnętrzne bo nie słyszałem żeby można było tak je zakodować żeby świeciły wszystkie po otwarciu jednych drzwirzutnik pisze:Zrobiłem u siebie drzwi z przodu (tył poczeka na dokładkę silniczków) i po otwarciu drzwi świecą się tylko te drzwi które są otwarte + oświetlenie wewnątrz, które wcześniej i tak się świeciło.michal8022 pisze:Hej koledzy powiedzcie czy da się tak zakodować oświetlenie aby nie robiła się choinka (świecą się wszystkie możliwe lampki w drzwiach i oświetleniach podsufitki i lampka w bagażniku) tylko np jak otworzę drzwi przednie to świecą się lampki ostrzegawcze w drzwiach + oświetlenie wewnątrz z przodu (zazwyczaj sam korzystam z auta i nie potrzebnie świeci mi się to wszystko).