dzieki Wesoł za odpowiedz dla tego też właśnie zasięgam wiedzy tu żeby zrobić jak najlepiej dla turka przy tym też nie wydać kupe kasy dam znać jak i co dziś odstawiam auto na warsztat i zobaczymy co mechanik "ten najtanszy " powie
Ja sobie tak poczytałem o DPF, wziąłem VCDS i sprawdziłem bloki pomiarowe, 1.9 BLS 77kW. Ilość zapchania filtra tymi cząstkami stałymi nieusuwalnymi 47 (to chyba gramy). Z tego co czytałem to by się zgadzało mam przebieg 198000 . MAm natomiast takie pytanko jest tam w pewnym bloku poziom zanieczyszczenia i na wczoraj mialem 37 % no i podane tez temperatury na wejsciu itp. Kiedy następuję wypalanie filtra, przy jakim poziomie % - gdzies widziałem, że przewinęło się 40 %, jeżeli tak co ile mniej więcej km ypotrafi takie 40% powstać w cyklu mieszanym.
I czy zrobił ktoś, czy jest w ogóle taka możliwoścć, żeby zrobić jakiś sygnalizator wypalania filtra ?? Może jakiś moduł który pobrał by z kompa tę info i np zaświcił jakąś diodę ? Tak tylko pytam, bo fajnie byłoby wiedzieć kiedy się wypala (oczywiście można to zauważyć), żeby nie przerywać w trakcie :-)
A i czy wartośc 60g to jest watość graniczna, że jak tyle odczyta komp to już błąd silnika itp czy powyżej też będzie dawał radę się wypalić jeżeli będzie miał do tego warunki :-)
galdas1 pisze:A i czy wartośc 60g to jest watość graniczna, że jak tyle odczyta komp to już błąd silnika itp czy powyżej też będzie dawał radę się wypalić jeżeli będzie miał do tego warunki :-)
Ludzie jeździli z większymi wartościami zapełnienia popiołu ( tzw niusuwalym ) np Ja . Ta watość nie ma wpływu na alarmy z ECU silnika . No jest jeszcze blok pomiarowy , który pokazuje jak często się wypala filtr . Jak DPF-owi będzie bliżej końca to i częściej będzie się ( chiał ) wypalał .
Nie ma reguły z jaką warością zapełnienia DPF działał dobrze albo zdechł . Generalnie te bloki pomiarowe to czysta teoretyka volkswagentowa . No bo przeca tam niema wagi
Siemanko,
Mam problem. W trakcie jazdy ciągle rosną mi obroty i silnik bardzo dymi. Mechanik postawił diagnozę , że to może być filtr DPF wypalanie np takie coś https://www.filtry-dpf-fap.pl/aktualnos ... na-postoju i, że muszę wymienić na nowy. Jak myślicie czy muszę kupować nowy, a może lepiej regenerować?
Ostatnio zmieniony czw wrz 06, 2018 12:34 przez magda621, łącznie zmieniany 1 raz.
magda621 pisze:Siemanko,
Mam problem. W trakcie jazdy ciągle rosną mi obroty i silnik bardzo dymi. Mechanik postawił diagnozę , że to może być filtr DPF wypalanie i, że muszę wymienić na nowy. Jak myślicie czy muszę kupować nowy, a może lepiej regenerować?
Ja myślę, że mechanik postawił zła diagnozę
Jacek V-TEC Łowicz Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
magda621 pisze:Siemanko,
Mam problem. W trakcie jazdy ciągle rosną mi obroty i silnik bardzo dymi. Mechanik postawił diagnozę , że to może być filtr DPF wypalanie i, że muszę wymienić na nowy. Jak myślicie czy muszę kupować nowy, a może lepiej regenerować?
I tak i nie. Połowa aut jeździ niesprawnych w Pl. Tylko ludzie o tym nie wiedzą. Koła się toczą to styka. DPF zły nie jest tylko musi mieć dogodne warunki pracy. A jak zaczną ścigać za te kastraty to tymi lususowymi furami będzie można po polu conajwyzej pojeździć.
W moim przypadku jestem zadowolony silnik moim zdaniem odżył nie kopci nie przybywa ropy do oleju stan taki jak po zalaniu przy wymianie po 13tyś tylko śmigać
Pamiętaj że to chory kraj i przepisy jutro mogą być inne. Może być tak że za kastracje będzie kara ekologiczna powiedzmy 5000 zł i zakaz dalszej jazdy.