Kosmetyki do auta czyli szeroko rozumiana chemia samochodowa
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
collega próbuj coraz mocniejszymi środkami i dużo tarcia. Mazak mazakowi nie równy 
Ja szukam dobrej pasty do alu-felg.
Teraz mam coś od K2 o nazwie aluchrom.
Zła nie jest, ale wydaje mi się, że jest coś lepszego. Co polecacie?
P.S.
Gdzie jest ten temat w którym Muti przed zlotem zrobił listę z zestawami kosmetyków?
Chętnie się przyjrzę co tam jest godnego polecenia na skuteczne, ale zarazem niezbyt pracochłonne woskowanie.
Powiem wprost:
Chcę umyć dobrze auto i nałożyć wosk ochronny.
Umyć dokładnie auto lancą i szczotką i później podziałać sobie w garażu czyli coś do dokładnego wyczyszczenia lakieru z resztek owadów itp. i później nałożyć wosk.
Wiem, że to wierzchołek góry lodowej takie moje oczekiwania bo przeglądałem temat, ale na pewno lepsze to niż takie mycie w myjni automatycznej lub podstawowe spłukanie lancą.

Ja szukam dobrej pasty do alu-felg.
Teraz mam coś od K2 o nazwie aluchrom.
Zła nie jest, ale wydaje mi się, że jest coś lepszego. Co polecacie?
P.S.
Gdzie jest ten temat w którym Muti przed zlotem zrobił listę z zestawami kosmetyków?
Chętnie się przyjrzę co tam jest godnego polecenia na skuteczne, ale zarazem niezbyt pracochłonne woskowanie.
Powiem wprost:
Chcę umyć dobrze auto i nałożyć wosk ochronny.
Umyć dokładnie auto lancą i szczotką i później podziałać sobie w garażu czyli coś do dokładnego wyczyszczenia lakieru z resztek owadów itp. i później nałożyć wosk.
Wiem, że to wierzchołek góry lodowej takie moje oczekiwania bo przeglądałem temat, ale na pewno lepsze to niż takie mycie w myjni automatycznej lub podstawowe spłukanie lancą.
Pozdrawiam!
- aki
- Władca postów
- Auto:: VW/AUDI
- Imię:: Artur
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 40 razy
koledzy a zerkaliście na http://forum.kosmetykaaut.pl to czysta baza wiedzy na temat kosmetyków. Zapraszam.
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
W automatycznej myje tylko w zimę.niko02 pisze:Zapomnij o szczotkach. Tylko rysują lakier. Kup sobie jakąś gąbkę, dwa wiadra (jedno z płynem i wodą, jedno tylko z wodą i za każdym razem dobrze płucz gąbkę, to nie porysujesz auta).
Nie mam garażu, mieszkam w bloku, nie pojadę jak burak do lasu myć samochodu.
Dostęp do garazu mam sporadyczny i to bez odpływu. Tam wchodzi w grę tylko woskowanie.
Moge na myjce z lancą ew. coś pokombinować.
Muti nie znajdziesz tego tematu?
pozdr
Pozdrawiam!
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Ciapek, przecież ten temat ciągle jest w zlotach ogólnopolskich,także nie wiem jak ty szukałeś
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1751&start=0

http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1751&start=0
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- aki
- Władca postów
- Auto:: VW/AUDI
- Imię:: Artur
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 40 razy
no tu masz też rację, też to ogarniam powoli, a produktów jest mnogo. Ja dobieram kosmetyki według moich własnych kryteriów co chce osiągnąć i jaki budżet na to przeznaczam.Muti pisze:aki, owszem skarbnica,ale tam jest taki natłok informacji,że mi zajęło jakieś 3-5miesięcy ogarniecie tematuOczywiście jakieś pojedyncze rady znajdziesz,ale wypowie się 10 forowiczów i poleci 10produktów i teraz który wybrać
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Ciapek to rób tak jak ja.Ciapek pisze:W automatycznej myje tylko w zimę.niko02 pisze:Zapomnij o szczotkach. Tylko rysują lakier. Kup sobie jakąś gąbkę, dwa wiadra (jedno z płynem i wodą, jedno tylko z wodą i za każdym razem dobrze płucz gąbkę, to nie porysujesz auta).
Nie mam garażu, mieszkam w bloku, nie pojadę jak burak do lasu myć samochodu.
Dostęp do garazu mam sporadyczny i to bez odpływu. Tam wchodzi w grę tylko woskowanie.
Moge na myjce z lancą ew. coś pokombinować.
Muti nie znajdziesz tego tematu?
pozdr
Jedziesz rano na ręczną myjkę, na większości myjek jest zakaz mycia ręcznego ale ja i tak olewam ten zakaz i tak mi jeszcze nikt nie zwrócił uwagi oraz wybieram poranek sobota lub niedziela by jakiś burak mordy nie piłował, że blokuje myjnię.
Bierzesz ze sobą szampon, wiaderko plus wode w baniaku 5 lub 10 litrów. Wjeżdzasz na myjkę myjesz pod cisieniem i myjesz gąbką ręcznie i spłukujesz wycierasz ręcznikiem z micofibry, a wosk i inne specyfiki nakładasz już ręcznie czy na parkingu obok lub pod domem w zależności co potrzebujesz zrobić.
A tutaj macie efekt mojej wczorajszej pracy kosmetykami auto glym.
Czyli mycie szamponem Bodywork Shampoon Conditioner polecam dla początkujących. Później Intensive Tar Remover - środek do usuwania smoły tylko dolne partie karoserii i cały tył.
w międzyczasie czyszczę alufelgi.
Po spukłaniu używam: Paint renovator do całego lakieru, który usuwa drobne rysy, ożywia itp coś w stylu glinki.
Po tym ponowne mycie szamponem. Powyższy środek trochę zostawia drobnicy i do końca nie da się go wypolerować chyba, że ktoś jest bardzo dokładny, ale na elementach gumowych i plastikowych pozostawie oczywiście opcja zabezpieczenia taśmą malarską elementów czarnych wchodzi w grę i wtedy bez problemu nie są ubrudzone.
Później używam super resin polish oczyszcza lakier, zwiera polimery, które zabezpieczają lakier i przygotowuje pod położenie wosku.
Poleruję i nadkładam wosk.
Efekt końcowy oceńcie sami:

Maska:

Przed:

Po:

Do szyb polecam pastę polerską.

Jeżeli macie pytania to zapraszam na swój profil. A w weekend jestem zajęty

Do ubrudzonych plastików polecam silikon w sprau. Brud łatwo schodzi i silicon zabezpiecza przed ponownym zabrudzeniem.
Ostatnio zmieniony śr wrz 12, 2012 11:07 przez cheles, łącznie zmieniany 3 razy.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
cheles, to taka mała prowizorka,ale jak nie ma warunków,to w sumie ciężko coś innego wymyślić.
Aczkolwiek ja w poznaniu mam garaż podziemny,ale myję na samoobsługowej i jak mam coś robić z autem to robię to od razu przy myjce,żeby syfu nie nałapać w drodze do domu..
Aczkolwiek ja w poznaniu mam garaż podziemny,ale myję na samoobsługowej i jak mam coś robić z autem to robię to od razu przy myjce,żeby syfu nie nałapać w drodze do domu..
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Muti ale trzeba sobie radzić. Zazdroszczę Ci tak wielkiego garażu jak wiesz. Ja u siebie blisko mam BP ręczną myjnię i dokończyć pracę mogę w garażu, który jest bez ogrzewania i prądu tylko co nie pada na auto. No i coś zawsze można przy aucie zrobić. Jak potrzebuję prąd to przedłużacz i od sąsiada ciągnę.Muti pisze:cheles, to taka mała prowizorka,ale jak nie ma warunków,to w sumie ciężko coś innego wymyślić.
- mativic
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Ja też ostatnio zafundowałem mojemu Tourankowi zestaw pielęgnacyjny:
AUTOSMART G 101 - APC 1 LITR
VALETPRO ACHILLES PREP 500ML - CLEANER, OCZYSZCZA I POLERUJE
FINISH KARE 1000P HI TEMP PASTE WAX - ORYGINALNY TESTER
POORBOY'S WORLD CONCENTRATED CAR WASH DELIKATNY NIE ZMYWA WOSKU
GLASS SCIENCE GLASS SCRUB 295ML - SZYBY IDEALNIE CZYSTE
BILT HAMBER AUTO CLAY SOFT 200g - REWELACYJNA GLINKA
Najpierw porządnie spłukałem auto wodą. Cały samochód popsikałem Autosmartem i ponownie po kilku minutach spłukałem. Umyłem szamponem (szampon POORBOY'S jest rewalacyjny - POLECAM). Tak przygotowany samochód został poddany glinkowaniu. Jako lubrykant posłużył mi szampon z wodą gdyż nadaje on niebywały poślizg. Po glinkowaniu kolejne mycie i dokładne suszenie.
Najcięższa praca była z cleanerem. Działanie tego specyfiku jest zadowalające, aczkolwiek podejrzewam, że są lepsze chociaż sam nie sprawdzałem innych więc ciężko mi porównać. Grunt, że usunął małe ryski. Na koniec przyszedł czas na wosk. Praca z woskiem FINISH KARE to czysta przyjemność. Efekt jak dla mnie rewelacja.
Efekty pracy można zobaczyć w prezentacji mojego samochodu.
AUTOSMART G 101 - APC 1 LITR
VALETPRO ACHILLES PREP 500ML - CLEANER, OCZYSZCZA I POLERUJE
FINISH KARE 1000P HI TEMP PASTE WAX - ORYGINALNY TESTER
POORBOY'S WORLD CONCENTRATED CAR WASH DELIKATNY NIE ZMYWA WOSKU
GLASS SCIENCE GLASS SCRUB 295ML - SZYBY IDEALNIE CZYSTE
BILT HAMBER AUTO CLAY SOFT 200g - REWELACYJNA GLINKA
Najpierw porządnie spłukałem auto wodą. Cały samochód popsikałem Autosmartem i ponownie po kilku minutach spłukałem. Umyłem szamponem (szampon POORBOY'S jest rewalacyjny - POLECAM). Tak przygotowany samochód został poddany glinkowaniu. Jako lubrykant posłużył mi szampon z wodą gdyż nadaje on niebywały poślizg. Po glinkowaniu kolejne mycie i dokładne suszenie.
Najcięższa praca była z cleanerem. Działanie tego specyfiku jest zadowalające, aczkolwiek podejrzewam, że są lepsze chociaż sam nie sprawdzałem innych więc ciężko mi porównać. Grunt, że usunął małe ryski. Na koniec przyszedł czas na wosk. Praca z woskiem FINISH KARE to czysta przyjemność. Efekt jak dla mnie rewelacja.
Efekty pracy można zobaczyć w prezentacji mojego samochodu.
- borge
- Przeglądacz
- Auto:: Nissan X-Trail
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
sa woski 'plynne', nie wymagaja solidnego 'docierania' mikrofibra ale zazwyczaj nie sa trwaleCiapek pisze: Chętnie się przyjrzę co tam jest godnego polecenia na skuteczne, ale zarazem niezbyt pracochłonne woskowanie.
IMHO kup sobie Finish Kare 1000P Hi-Temp Paste Wax, bardzo dobry wosk z grupy tzw. sealantow
(zawiera syntetyczne polimery), swietnie sprawdzajacy sie w warunkach zimowych
w ubieglym roku zabezpieczylem nim samochod w pazdzierniku, od czasu do czasu jechalem
na myjnie bezdotykowa i splukiwalem auto tylko czysta woda, zabezpieczenie przetrwalo do konca marca br.
dodatkowa zaleta to mozliwosc zabezpieczenia tym samym woskiem (w ciagu calego roku) aluminiowych felg
idea specjalizowanych szamponow z neutralnym Ph jest nienaruszanie warstwy wosku po jego nalozeniumativic pisze:Umyłem szamponem (szampon POORBOY'S jest rewalacyjny - POLECAM). Tak przygotowany samochód został poddany glinkowaniu. Jako lubrykant posłużył mi szampon z wodą gdyż nadaje on niebywały poślizg.
natomiast przygotowujac auto do woskowania, lepiej by bylo umyc wstepnie auto bardziej agresywnym srodkiem
(nawet Ludwikiem do mycia naczyn), tak aby juz na wstepnym etapie 'sciagnac' z nadwozia jak najwiecej zanieczyszczen
po woskowaniu szampon z neutralnym Ph wysoce wskazany, wosk bedzie dluzej 'siedzial'
lubrykant tez nie powinien miec 'niebywalego poslizgu' ; ) sa glinki ktorymi pracuje sie lepiej wtedy kiedy do wody nic nie dodajemy
pozdrawiam