Afera spalinowa - wielkie silnikowe oszustwo VW
- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
Re: Afera spalinowa - wielkie silnikowe oszustwo VW
Nie ma żadnej różnicy. Czasami nawet mam wrażenie, że idzie lepiej.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran, 1.6 TDI, 2013
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 4 razy
szkoda że tylko czasamiKriSSo pisze:Nie ma żadnej różnicy. Czasami nawet mam wrażenie, że idzie lepiej.

- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 828 razy
gitara gitarą ale czy strój trzymie???KriSSo pisze:Tak, ja byłem w ASO, zrobili update, odhaczyli w bazie i gitara
http://motofocus.pl/informacje/nowosci/ ... st-naprawa
ostatnio w przysłowia się bawimy w realu, tutaj można by przytoczyć "Zamienił stryjek siekierkę na kijek"

pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
- KriSSo
- Specjalista
- Kontakt:
Auto ma zapindalać - jeździć. Robi to dobrze, więc nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia. Niech się Ci w VW użerają dalej z różnymi instytucjami. Jak przestanie auto jeździć, to wtedy będziem interweniować. 

-
- Przeglądacz
- Auto:: Seat Alhambra 2.0CR 2014
- Imię:: Mirek
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
Więc teraz przyszła kolej na akcję serwisową mojej Alhambry. Wczoraj dostałem list od Driver & vehicle Standards Agency (mieszkam w Anglli), że czas na akcję serwisową w związku z aferą EA 189. Napisali, że niezależni eksperci potwierdzają że uaktualnienie nie będzie miało wpływu na : osiągi, moment obrotowy, zużycie paliwa, głośność oraz emisję CO2. Informują też, że nieznacznie wzrośnie zużycie AdBlue (i to mnie niepokoi). W związku z tym po uaktualnieniu uzupełnią AbBlue po serwisie i pięć kolejnych uzupełnień u dowolnego autoryzowanego dealera Seata oczywiście za darmo. Jako, że w Anglii mogę nie zgodzić się na tą akcję (bez żadnych konsekwencji w przyszłości) wciąż zastanawiam się czy skorzystać z tej akcji. KriSSo napisał, że nie widzi żadnej różnicy, a nawet czasami mu się wydaje, że auto idzie lepiej. Mam takie pytanie: czy większe zużycie AdBlue przypadkiem nie oznacza częstsze wypalanie DPF= szybsze zapełnienie. I jeszcze jedno pytanko: mam zrobionego chipa czy po tym serwisie będę musiał go robić jeszcze raz?
Jakby ktoś był zainteresowany to zamieszczam list który dostałem

Jakby ktoś był zainteresowany to zamieszczam list który dostałem

[url=http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=10627]Touran by mirek1967]
The Man Who Sold The World
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 828 razy
moim zdaniem chip (modyfikacja mapy sterownika silnika) poleci w kosmos, chip do zrobienia jeszcze raz
pozdraVWiam, jarry
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Ad blue swego czasu sam naprawiałem , więc go trochę rozkminiłem . Wtrsk mocnika (ad blue) odbywa się za DPFem . Mocznik w reakcji chemicznej redukuje tlenki azotu NOx . Jedynie jak zmienią jeszcze mapę silnika to to może mieć wpływ na DPFa . Ale jeśli już to raczej idą z oprogramowaniem w dół , żeby emisji było mniej . Ciekawe o ile podkręcają dozowanie mocznika , że są tacy chojni w dolewkach . Generalnie ten zacier jest tani , a jak dotąd schodziło go bardzo mało . Zwiększanie dozowania będzie miało wpływ na sytem adblue . Więcej pracuje to szybciej się zużywa . Upierdliwa pompka dozująca , zabrudzone elektrody , co nie chcą pokazywać poziomu w zbiorniku . Wredna grzałka w zbiorniku Z102 . Grzeje tyle co kot napłakał a się przepala . A wszystko to okraszone oprogramowaniem , że jak coś z systemu nie działa to zatrzyma samochód . Ot wredna ekologia
- KriSSo
- Specjalista
- Kontakt:
To, że czasem idzie lepiej może mieć związek ze wszystkim - od ciśnienia atmosferycznego po temperaturę na dworzu i wilgotność powietrza, czy poziom paliwa w baku. To moje stwierdzenie miało raczej żartobliwy charakter. Poważnie rzecz ujmując nie czuję absolutnie żądnej różnicy - ani w osiągach, ani w zużyciu paliwa. Cokolwiek nagrzebali w sofcie, nie ma istotnego wpływu na jazdę. Na niektórych forach czytałem, żę po zmianie może nieco częściej się wypalać DPF. Trudno mi określić, bo robię małe przebiegi, więc nie zauważyłem póki co zbyt częstego wypalania w porównaniu do okresu sprzed zmiany.mirek1967 pisze:KriSSo napisał, że nie widzi żadnej różnicy, a nawet czasami mu się wydaje, że auto idzie lepiej.
Natomiast, jeśli masz program, to poleci w kosmos. Musiałbyś się z tunerem umówić, że po zmianie wrócisz na do niego na wrzucenie softu ponownie.
Zasadniczo, jeśli nie ma obowiązku, to można sobie odpuścić tę akcję i już. Ja akurat zrobiłem i nic się nie dzieje. Jak zauważę coś niepokojącego, to dam znać.
- savag
- Auto:: VW Touran 2003
- Imię:: Kamil
Ja uważam, że każdy producent ma coś za plecami
Żeby się utrzymać w topie na rynku to muszą kombinować z silnikami i nie tylko.

Najskuteczniejsze zapobieganie żylakom odbytu - przekonaj się!
- KriSSo
- Specjalista
- Kontakt:
NO właśnie, teraz rozumiem dlaczegoKriSSo pisze:Nie ma żadnej różnicy. Czasami nawet mam wrażenie, że idzie lepiej.

1.6 TDI
2.0 TDI
To co? kto przetłumaczy?

-
- Przeglądacz
Kompletnie nie łapię niemieckiego, a 27 lutego jestem umówiony na serwis. Czy mógłby ktoś powiedzieć o co chodzi bo w razie czego zawsze mogę zrezygnować.
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Też nie trawie języka Goethego . To wójek Google trochę pomoże . Zgrubsza jak się wgłębi w to dziwne tłumaczenie , to ADAC przebadał samochody ''oszukane'' przed i po zmianie oprogramowania . I wnioski pokontrolne . Ale już się nie wgłębiałem .
A idź ze swoją Alhambra na pierwszy ogień . Mnie tu w Polandii tak szybko nie namierzą . Poparzymy jakie ała ci zrobili . To może się skuszę dobrowolnie 
Aaa taki wniosek pokontrolny ( tłumaczył wójek Google)
W różnych testach nie stwierdzono istotnych niedogodności można określić przez aktualizację dla klienta. Również poprzednie informacje zwrotne od kierowców z aktualizacją nie były negatywne. W związku z tym, może być zalecana aktualizacja. Zwłaszcza, że niesie ze sobą po poprzednich wyników pomiarów znaczną przewagę w zakresie emisji zanieczyszczeń, zwłaszcza tlenków azotu.
Dalsze pomiary z 1.2 TDI i 1.6 TDI jest przygotowany i zostanie natychmiast przeprowadzone, gdy odpowiednia aktualizacja jest dostępna.

Aaa taki wniosek pokontrolny ( tłumaczył wójek Google)
W różnych testach nie stwierdzono istotnych niedogodności można określić przez aktualizację dla klienta. Również poprzednie informacje zwrotne od kierowców z aktualizacją nie były negatywne. W związku z tym, może być zalecana aktualizacja. Zwłaszcza, że niesie ze sobą po poprzednich wyników pomiarów znaczną przewagę w zakresie emisji zanieczyszczeń, zwłaszcza tlenków azotu.
Dalsze pomiary z 1.2 TDI i 1.6 TDI jest przygotowany i zostanie natychmiast przeprowadzone, gdy odpowiednia aktualizacja jest dostępna.
Ostatnio zmieniony czw lut 09, 2017 12:24 przez Maciej_F, łącznie zmieniany 1 raz.
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Panowie - korzystajcie z dobrodziejstw nowych technologi - to nie boli, tylko czasem trzeba troszkę pomyślunku.
Odpalacie Google Translator. Dowolny język tłumaczycie w pierwszej kolejności na angielski.
Potem przetłumaczoną wersję angierlską na język polski lub dowolny inny który tez rozumiecie

oto próbka tłumaczenia informacji pod pierwszymi wykresami:
"Osiągi silnika 1.6 TDI prawie się nie zmieni, krzywa wydajności jest teraz rośnie nieco wcześniej i ogólnie wyższa niż wcześniej - czterocylindrowy ma po aktualizacji 6 kW więcej maksymalną wydajność niż dotychczas."
"Jak widać z wykresu pomiaru wydajności, moc silnika wysokoprężnego silnika 2-litrowego praktycznie się nie zmienia, przed aktualizacją jest już 108 kW, który jest 5 kW powyżej specyfikacją producenta. Po aktualizacji maksymalna moc wynosi 109 kW."
-
- Przeglądacz
Pozwolisz, że się z Tobą nie zgodzę. Nie wiem jak się sprawa ma z nowymi technologiami, ale podejmowanie decyzji w oparciu o tłumaczenie Google translatora lub jakiegokolwiek innego translatora bez znajomości języka który chcesz przetłumaczyć może naprawdę zaboleć, czasem jeden źle przetłumaczony wyraz zmienia sens całego zdania a nawet tekstu (wiem to z własnego przykładu) więc wolałem się najpierw zapytać zanim podejmę ostateczną decyzję o oddaniu mojego samochodu w ręce "magików" z serwisu Seata. Nie jest wstydem czegoś nie wiedzieć, natomiast wstydem jest nie zrobić niczego, żeby się dowiedzieć. Teraz przy waszej pomocy jestem bliżej decyzji o oddaniu auta do serwisu, ale na podjęcie ostatecznej decyzji mam jeszcze kilkanaście dni.
-
- Początkujący
- Auto:: CFHC 2014
- Imię:: Maciek
- Podziękował: 1 raz
Witam.
Ja też przy okazji ostatniej wizyty w serwisie (pytałem o historie serwisowania) zostałem poinformowany, że samochód kwalifikuje się do zmiany oprogramowania związanej z dieselgate. Cały czas myślę, ale raczej się zdecyduję...
Silnik 2.0 CFHC
Ja też przy okazji ostatniej wizyty w serwisie (pytałem o historie serwisowania) zostałem poinformowany, że samochód kwalifikuje się do zmiany oprogramowania związanej z dieselgate. Cały czas myślę, ale raczej się zdecyduję...
Silnik 2.0 CFHC
Astra G > Golf 5 > Touran