WYKRESY Z HAMOWNI
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Re: WYKRESY Z HAMOWNI
Hamownia owszem ma swoją specyfikę, jednak w rzeczywistości. Aż takiego rozbiegu ogromnego nie będzie, wszak wiadomo, że duże turbo napedzic w tym samym tempie co mała seryjna dmuchawke się nie da. Łatwiej zaś utrzymać przez dłuższy czas zadane ciśnienie. W sumie nie ma co się przepychac bo meritum tematu jest inne.
Moja puenta ;-)
Wytrzymałość przewidzianych do montażu silnika materiałów nie wzrasta razem z przebiegiem i znacznym obciążeniem lecz maleje, z wiatrem lżej a nie ciężej , słona woda nie jest słodka itd itd.
Tym pozytywnym akcentem dobrej nocy wszystkim życzę i udanego tygodnia.
Pozdrawiam
Moja puenta ;-)
Wytrzymałość przewidzianych do montażu silnika materiałów nie wzrasta razem z przebiegiem i znacznym obciążeniem lecz maleje, z wiatrem lżej a nie ciężej , słona woda nie jest słodka itd itd.
Tym pozytywnym akcentem dobrej nocy wszystkim życzę i udanego tygodnia.
Pozdrawiam
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
- DGW
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 BKD+
- Imię:: Grzesiek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kolego JacaTouran za daleko popłynąłeś 
Wróćmy do początku.
Zaproponowałeś koledze do BKD turbo z BMN i cyt.: "lekko 200 Kucyka"
Moją propozycją jest gtb22 ze względu na podobny zakres prac co przy bmn-ie ale duży zapas powietrza i okolice 220-230KM.
Ty twierdzisz że cyt.: "pompki się rozleca albo poupalaja tłoki, autko wypluje śrut, dolot spuchnie przy temp. Powyżej 25 stopni Celsjusza"
Podaje przykłady na to że się mylisz bo auta jeżdżą i żadna wymieniona przez Ciebie usterka nie miała miejsca, na to czytam o wytrzymałości silnika BKD przy modzie 220KM.
Można by pomyśleć że Twoje lekko 200PS na małej sprężarce jest bezpieczne a moje 220-230 na sporo większej już nie. Błąd. Margines bezpieczeństwa został przekroczony zarówno w pierwszym jak i drugim rozwiązaniu a czy auto będzie jeździć i jak długo zależy od:
- tego jak jest wystrojone
- użytkownika operującego pedałem gazu
- możliwości mechanicznych napędu
Dlatego tak jak piszesz zakończyłbym tą przepychankę bo im dalej w las tym...
Zgadzamy się w najważniejszym, że im więcej koksu tym żywotność mniejsza i niech tak zostanie.
ps
ostatni projekt (Octavia BMN z pompkami od BKD i GT2260V) mechanicznie robiłem sam od początku do końca- klient przyjeżdża regularnie na przeglądy więc auto mi znane.
Swoją O1 BGW+ 285KM/490Nm, do tego na zawody 367KM/566Nm zrobiłem ponad 100kkm i zmieniłem silnik profilaktycznie (żadnych poważnych awarii). Nie będę oszukiwał że pod koniec mocy już takiej nie miała
W każdym przypadku hamownie obciążeniowe.
Pozdrawiam i lekkiej pracy życzę
Ja ruszam w kierunku naszych Tater
Wróćmy do początku.
Zaproponowałeś koledze do BKD turbo z BMN i cyt.: "lekko 200 Kucyka"
Moją propozycją jest gtb22 ze względu na podobny zakres prac co przy bmn-ie ale duży zapas powietrza i okolice 220-230KM.
Ty twierdzisz że cyt.: "pompki się rozleca albo poupalaja tłoki, autko wypluje śrut, dolot spuchnie przy temp. Powyżej 25 stopni Celsjusza"
Podaje przykłady na to że się mylisz bo auta jeżdżą i żadna wymieniona przez Ciebie usterka nie miała miejsca, na to czytam o wytrzymałości silnika BKD przy modzie 220KM.
Można by pomyśleć że Twoje lekko 200PS na małej sprężarce jest bezpieczne a moje 220-230 na sporo większej już nie. Błąd. Margines bezpieczeństwa został przekroczony zarówno w pierwszym jak i drugim rozwiązaniu a czy auto będzie jeździć i jak długo zależy od:
- tego jak jest wystrojone
- użytkownika operującego pedałem gazu
- możliwości mechanicznych napędu
Dlatego tak jak piszesz zakończyłbym tą przepychankę bo im dalej w las tym...
Zgadzamy się w najważniejszym, że im więcej koksu tym żywotność mniejsza i niech tak zostanie.
ps
ostatni projekt (Octavia BMN z pompkami od BKD i GT2260V) mechanicznie robiłem sam od początku do końca- klient przyjeżdża regularnie na przeglądy więc auto mi znane.
Swoją O1 BGW+ 285KM/490Nm, do tego na zawody 367KM/566Nm zrobiłem ponad 100kkm i zmieniłem silnik profilaktycznie (żadnych poważnych awarii). Nie będę oszukiwał że pod koniec mocy już takiej nie miała
W każdym przypadku hamownie obciążeniowe.
Pozdrawiam i lekkiej pracy życzę
Ja ruszam w kierunku naszych Tater
taka tam moja skoda
http://www.youtube.com/watch?v=sX8EzeeRxoE&feature=fvsr
- sublime
- Użytkownik
- Auto:: BKD 2.0 TDI 2006r
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
DGW możesz mi powiedzieć mniej więcej ile wyniosły by koszta skompletowania zabawek do bmn?Mam na myśli
splyw olejowy
- dolot oleju
- zasys turbo
- wyjscie na IC
- EGR
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
splyw olejowy
- dolot oleju
- zasys turbo
- wyjscie na IC
- EGR
- rob555
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
Czuje sie wywołany do tablicyJacaTouran pisze:Pytanie zasadnicze, ile wg. CIEBIE ma granica wytrzymałości wtryskiwacza w bkd? Jaka jest granica termiki silnika 2.0bkd? Jaka jest granica i zuzywalnosc sprzęgła i dwumasu? Podajesz wykresy... Super, tylko żaden z właścicieli tych aut już potem nie pisze ile razy i co naprawial po takiej modyfikacji...
Granica termiki 2.0TDI jest prosta...powyzej 950C EGT trzeba liczyc sie z tym ze cos moze poplynac
Co do wytrzymalosci wtryskiwacza to nie rozumiem pytania...bo jesli chodzi o wydajnosc to 240KM jest w zasiegu dla sprawnego (zaznaczam SPRAWNEGO) zestawu pompek BKD do zrobienia na sensowym EGT
Sprzeglo i dwumas najwiecej dostaja w d... na seryjnych turbinach i modach z ze strzalem z NM
Co do turbo BMN w BKD to rzeczywiscie problem jest z montazem...praktycznie wszystko inne (doloty zasilania oleju itd) a biorac pod uwage np montaz GTB17 ktore nie ma takiego laga jak GTB22 wydaje sie malo konkurencyjne.
Bo mimo tego ze GT1749VC sa fajnymi turbinami to do turbin z rodzin GTB to nawet podejscia nie maja...
P.S mojego tourana sprzedalem na seryjnej turbinie. Ja zrobilem na takim setupie z kilkanascie tys km max. Natomiast nowy wlasciciel nie uskarza sie na jakies problemy poza typowymi dla 2.0tdi. Co wiecej jutro przyjezdza na montaz GTB17
- sublime
- Użytkownik
Robert, co więc proponujesz? Czy bawić się w przeszczep na bmn czy jeszcze coś innego? Jak wrócę z morza to musze do Ciebie podjechać!
Przepraszam za błędy, wysłano z SGT3 przy pomocy tapatalk.
- rob555
- Przeglądacz
Proponuje zastanowic sie czego chcemysublime pisze:Robert, co więc proponujesz?
Jesli bezawaryjnosci to jezdzenie TDI z pod znaku VW zaczyna byc problematyczne
nawet na serii nie mowiac o wiekszych mocach- wystarczy popatrzec na tematy na tym forum co sie sypie w 2.0tdi PD..
natomiast jesli wiemy z czym sie to je...i jakie moga byc konsekwencje to ja bym GTB17 zapodal.
O ile tok rozumowania Jacka jest dla mnie zrozumialy (mniej przerobek, latwiejszy montaz) o tyle
mowa o bezpieczenstwie akurat w przypadku turbo jest rzecza troche nie na miejscu.
Bo 80% awarii TDI to turbo wiec im ono bedzie mialo wiekszy zapas tym lepiej (oczywisice nie kosztem przyjemnosci z jazdy).
Po drugie dzis w audi A3 BMM (140KM) robilem moda na GTB22 (przedtem bylo turbo od BMN)
I co ciekawe...bez dostrojenia TYLKO po samym montazu GTB zyskalismy 25KM i mniejsze EGT o ok 80C !!!
Wiec chyba jest to troche bezpieczniejsze
Finalnie temp EGT przy 240KM sa ciut nizsze niz przy 200KM na turbo od BMN
- sublime
- Użytkownik
I to mi sie podoba.Czy Ty jesteś w stanie taką turbinę załatwić(GTB17)?
- rob555
- Przeglądacz
Oczywiscie. Robimy kompleskowo. Jak cos to dzwon wyjasnie co i jak.sublime pisze:I to mi sie podoba.Czy Ty jesteś w stanie taką turbinę załatwić(GTB17)?
- sublime
- Użytkownik
Wracam za 3 tygodnie i na pewno się odezwę.
Z tego co wyczytałem,to gtb zakłada się prawie p&p.Prawda to?
- rob555
- Przeglądacz
To nie jest plug &play ale weld and praysublime pisze:Wracam za 3 tygodnie i na pewno się odezwę.
Ale mozna to zrobic ladnie i czysto oraz tak by nic nie odpadlo.
Zapraszam
- sublime
- Użytkownik
Choć mam wiele pytań,nie będę nie będę zaśmiecał tematu.
Pojawię się u Was za 3 tygodnie.Pozdrawiam
Pojawię się u Was za 3 tygodnie.Pozdrawiam
- DGW
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 BKD+
- Imię:: Grzesiek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
sublime chwilę mnie nie było ale myślę że już wszystko wiesz lub będziesz wiedział jak podjedziesz do Roberta
Pozdr.
Pozdr.
taka tam moja skoda
http://www.youtube.com/watch?v=sX8EzeeRxoE&feature=fvsr
- sublime
- Użytkownik
Wszystkiego jeszcze nie wiem, ale pewnie Robert mnie oświetli w tej sprawie.Jak na razie to odpuściłem sobie bmn i myślę o gtb17, ale o tym zdecyduję po wizycie w tune-up.
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Tsublime pisze:Wszystkiego jeszcze nie wiem, ale pewnie Robert mnie oświetli w tej sprawie.Jak na razie to odpuściłem sobie bmn i myślę o gtb17, ale o tym zdecyduję po wizycie w tune-up.
I??? Coś w temacie działasz??
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064
- sublime
- Użytkownik
I tak i nie. Byłem w tune-up i rozmawiałem z Fiodorem. W sumie jestem za, ale jeszcze nie rozmawiałem z Robertem i nie bardzo mam czas kiedy podjechać, ale w końcu to zrobię. Tzn, mam ch6ba jeszcze delikatne obawy, choć Fiodor bardziej namówił mnie na tak.
NzTT
NzTT