Czytając ten temat zdecydowałem się na akumulator Bosch Silver Plus S5 74Ah i 750 A
Wg producenta rozmiar to 278 x 175 x 175 (dłg. / szer. / wys.) mm. Kupiłem za 298 zł i -30 za stary, czyli = 268zł. Tak się prezentuje No i porównanie ze starym:
Ostatno wymieniałem zone w golfie v boscha s5 278*175*175 i był za niski nie dało sie zapiąc klemy minusowej,wymieniłem go na 278*175*190 wyzszy i było ok.Wydaje mi sie ze w touranie bedzie identycznie bo tak samo wyglada ta komora plastikowa
krzy0 pisze:Ostatno wymieniałem zone w golfie v boscha s5 278*175*175 i był za niski nie dało sie zapiąc klemy minusowej,wymieniłem go na 278*175*190 wyzszy i było ok.Wydaje mi sie ze w touranie bedzie identycznie bo tak samo wyglada ta komora plastikowa
Dokładnie tak, jak mówisz, na niższym jest problem z zapięciem minusa. Jak widać na zdjęciach Bosch jest troszkę niższy i podczas montażu zastanawiałem się, czemu "minus" nie nachodzi dobrze na swoje miejsce..., teraz jest odpowiedź.(podłożyć się nic nie da, bo się nie dokręci mocowania akumulatora...)
Ciapek pisze:a co zawazyło, że akrat ten, a nie mocniejszy S5 77Ah/780A ?
Cena (parametry prawie identyczne i rozmiarowo wg. producenta też jest to samo...)
ja mialem bennera 72Ah640A ostatnio wyzional ducha i kupilem Fulmana 77Ah760A roznica jest odczuwalna;-) kupilem ja tu w fr. gdybym byl w pl wzialbym warte.