Znalazłem informację gdzie jest ta adaptacja.terex pisze:U mnie tez sa lampy LED i cosmi słabo wsteczne swieciły i okazało sie ze swieci tylko jedno. Gandalf jak to ogarniesz to daj znaka bo chetnie uruchomie te drugie wsteczne
Skorzystałem z podpowiedzi dla ustawień dotyczących poziomu jasności wstecznego dla Golfa VII :
Change brightness of reverse lights
1) 9- Central Convenience
2) 16-security code 31347
3) 10-Adaptations
4) (6) Leuchte 28RFL LC11 dimming AB 28 to jest lewe światło cofania
5) (6) Leuchte 29RFL RA64 dimming AB 29
Adjust values to what you want.
Ustawiłem identycznie jak jest dla prawego światła i niestety nie działa. Przy próbie zmiany wpisanej żarówki na inną niż ta z prawego światła wywala błąd oświetlenia - zatem ustawienie działa ale żarówka nie świeci. Pomyślałem, że może tam nie ma żarówki ale pewnie wtedy też byłby błąd.
Czegoś tam brakuje w ustawieniach aby oba działały.
Gdzieś jeszcze musi być w adaptacjach ustawienie jednego lub dwóch świateł wstecznych.
Przy okazji w sieci znalazłem info, że w Golfie VII (ustawienia tożsame jak w Touranie) podobno nie można aktywować obu świateł przeciwmgielnych tylnych jednocześnie z uwagi na ustawienia w elektronice.
OBDeleven, z którego korzystam nie ma takiej ściągawki na długim kodowaniu jak VCDS więc nie widzę który bit/bajt trzeba zmienić. Ale zapodam temat na forum OBD - może ktoś już to wie.