a czasami nie benzynka ten Touran? bo tylko diesel ma w standardzie dogrzewacz...mettenos pisze:w nowym nabytku czyli Touranie który zawitał w mojej rodzinie, sprawdzałem VCDS-em i nie ma adresu 18-ogrzewanie postojowe, jest natomiast 7D - dogrzewanie wnetrza czyli mam rozumieć zwykła elektryczna grzałka PTC bo żadnego piecyka pod maską nie ma a tutaj się pisze że KAŻDY Touran ma w standardzie piecyk
Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 829 razy
Re: Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, napra
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Tak też jarry myślałem, dlatego napisałem tylko w diesluMuti pisze: każdym dieslu powinien być,ch
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
rossi2106
- Przeglądacz
- Auto:: 1,9 TDI AVQ
- Imię:: Marek
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
takie pytanie-jak najprosciej wylaczyc dogrzewacz.mam chyba uszkodzone sterowanie i nie wylacza sie mimo ze temp.cieczy jest 90 stopni.czeka mnie teraz dluzsza trasa i boje sie zeby cos nie stalo sie gdy bedzie caly czas grzac.jest jakis bezpiecznik ktorego wyjecie unieruchamia dogrzewacz?
-
tomix
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
- Imię:: TOMEK
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
jest przeczytaj 1 stronerossi2106 pisze:takie pytanie-jak najprosciej wylaczyc dogrzewacz.mam chyba uszkodzone sterowanie i nie wylacza sie mimo ze temp.cieczy jest 90 stopni.czeka mnie teraz dluzsza trasa i boje sie zeby cos nie stalo sie gdy bedzie caly czas grzac.jest jakis bezpiecznik ktorego wyjecie unieruchamia dogrzewacz?
- Muti
- Władca postów
Jesteś pewien ze masz faktycznie 90st,czy 90st na zegarach? Bo to 2 różne temp. To że słyszysz że piec chodzi nie znaczy, że chodzi na pełnej mocy. Jak dla mnie to wszystko jest ok z Twoim piecem
Wysłano z Xperii P przez Tapatalk
-
rossi2106
- Przeglądacz
mysle ze jednak 90 stopni-przejechalem trase 210 km i w domu po wylaczeniu jeszcze chwile chodzil i czuc bylo charakterystyczny zapach ropy.teraz czeka mnie powtorka[2 x 210km] i nie chce po drodze myslec czy cos mi nie rozwali sie w ukladzie z tego powodu.poza tym jakies 3 miesiace temu gdy kupilem kabelek to porownywalem sobie temperatury.gdy wskazowka pokazywala 70 stopni to kabelek odczytywal 67 -wiec mysle ze tu jest OK.Muti pisze:Jesteś pewien ze masz faktycznie 90st,czy 90st na zegarach? Bo to 2 różne temp. To że słyszysz że piec chodzi nie znaczy, że chodzi na pełnej mocy. Jak dla mnie to wszystko jest ok z Twoim piecem
-- 26 gru 2013, o 09:32 --
faktycznie,jest o mozliwosci padu bezpiecznika od sterowania piecem.bede musial poszperac w bezpiecznikachtomix pisze:jest przeczytaj 1 stronerossi2106 pisze:takie pytanie-jak najprosciej wylaczyc dogrzewacz.mam chyba uszkodzone sterowanie i nie wylacza sie mimo ze temp.cieczy jest 90 stopni.czeka mnie teraz dluzsza trasa i boje sie zeby cos nie stalo sie gdy bedzie caly czas grzac.jest jakis bezpiecznik ktorego wyjecie unieruchamia dogrzewacz?
dzieki
- Muti
- Władca postów
Jeżeli po tej trasie zatrzymales się na światłach + pod domem chwile to mógł się odpalić, a dodatkowo trasa wcale nie oznacza, że masz 90st bez dogrzewacza, żeby je mieć trzeba dosyć dobrze deptac. Taki układ jest w touranie +wielkość nagrzewnicy i masz efekty.
A co do temp, oczywiście w tych temp co podałeś będzie się zgadzalo, a zobacz jak masz na vcds 75,to ile masz na zegarach
podpowiem Ci-90st
liczniki od 75-113st pokazuje zawsze 90st,żeby nie denerwować kierownika.
A co do temp, oczywiście w tych temp co podałeś będzie się zgadzalo, a zobacz jak masz na vcds 75,to ile masz na zegarach
-
rossi2106
- Przeglądacz
troche mnie uspokoilesMuti pisze:Jeżeli po tej trasie zatrzymales się na światłach + pod domem chwile to mógł się odpalić, a dodatkowo trasa wcale nie oznacza, że masz 90st bez dogrzewacza, żeby je mieć trzeba dosyć dobrze deptac. Taki układ jest w touranie +wielkość nagrzewnicy i masz efekty.
A co do temp, oczywiście w tych temp co podałeś będzie się zgadzalo, a zobacz jak masz na vcds 75,to ile masz na zegarachpodpowiem Ci-90st
liczniki od 75-113st pokazuje zawsze 90st,żeby nie denerwować kierownika.
nic-przejade te trase i poznam po spalaniu kto mial racje
mam nadzieje ze nic nie wybuchnie
- Muti
- Władca postów
Nic się nie stanie. Webasto ma też czujnik przegrzania, także spokojnie. Ale na moje to jesteś przewrazliwiony,a dogrzewacz działa poprawnie. :p
-
radzik128
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 BKD 2005
- Imię:: Robert
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
czy można ustawić temp. załaczenia webasto dzisiaj 8 st. pokazywal komputer a webasto sie uruchomilo automatycznie ?
- Muti
- Władca postów
Za temp ambient webasto jest osobny czujnik (bodajże G17) i nie jest to ten sam co dla zegarów, także możliwe
- mettenos
- Przeglądacz
- Auto:: 5N2 2.0 TDI CUWA 2016'
- Imię:: Karol
jarry pisze:a czasami nie benzynka ten Touran? bo tylko diesel ma w standardzie dogrzewacz...mettenos pisze:w nowym nabytku czyli Touranie który zawitał w mojej rodzinie, sprawdzałem VCDS-em i nie ma adresu 18-ogrzewanie postojowe, jest natomiast 7D - dogrzewanie wnetrza czyli mam rozumieć zwykła elektryczna grzałka PTC bo żadnego piecyka pod maską nie ma a tutaj się pisze że KAŻDY Touran ma w standardzie piecyk
oczywiście auto tojarry pisze:a czasami nie benzynka ten Touran? bo tylko diesel ma w standardzie dogrzewacz...mettenos pisze:w nowym nabytku czyli Touranie który zawitał w mojej rodzinie, sprawdzałem VCDS-em i nie ma adresu 18-ogrzewanie postojowe, jest natomiast 7D - dogrzewanie wnetrza czyli mam rozumieć zwykła elektryczna grzałka PTC bo żadnego piecyka pod maską nie ma a tutaj się pisze że KAŻDY Touran ma w standardzie piecyk
-
claix
- Początkujący
- Auto:: touran 1,9 AVQ
- Imię:: kris
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dzięki jarry za super manuala
.Teraz wiem już więcej na temat webasto ale rok temu miałem awarie i nie mogłem dostać czujników temperatury i oddałem tourana do serwisu :wymiana czujników temperatury, wymiana pompki cyrkulacyjnej części były używane ale naprawa i tak wyszła 550 zeta. Teraz moim vcds zrobił bym to sam
-
FUHradex1980
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9tdi AVQ 2003
- Imię:: Radek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Witam,
właśnie dobrałem się do webasta, chcę je wyjąć i dać do diagnostyki mam tylko takie pytanie, przed wyjęciem, wcześniej nie mogłem go odpalić nawet testowo mimo wykasowania błędów, czy test webasta lub próbę odpalenia testowego przeprowadza się na pracującym silniku?dodam że mam dogrzewacz którego nie mogę ruszyć, a drugie pytanie to czy aby zrobić testy akumulator musi być w pełni sprawny? bo że nie może być rezerwy paliwa to wiem.
Proszę o poradę
właśnie dobrałem się do webasta, chcę je wyjąć i dać do diagnostyki mam tylko takie pytanie, przed wyjęciem, wcześniej nie mogłem go odpalić nawet testowo mimo wykasowania błędów, czy test webasta lub próbę odpalenia testowego przeprowadza się na pracującym silniku?dodam że mam dogrzewacz którego nie mogę ruszyć, a drugie pytanie to czy aby zrobić testy akumulator musi być w pełni sprawny? bo że nie może być rezerwy paliwa to wiem.
Proszę o poradę
Radek
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 829 razy
przed samym testem wyjmij na kilka sekund bezpiecznik od sterownika J364, powinien test się uruchomić po takim resecieFUHradex1980 pisze:wcześniej nie mogłem go odpalić nawet testowo mimo wykasowania błędów
Proszę o poradę
Muti, nie zliczę ile już razy dyskutowaliśmy na ten temat, moim zdaniem G17 to czujnik w zderzaku temperatury otoczenia (ambient temperature sensor) i jest on podłączony do sterownika J285 czyli popularnie mówiąc do licznika skąd jest rozsyłana temperatura do pozostałych sterowników m.in. do J364, szanuję twoją wiedzę bo aktualnie mało kto jest ci w stanie podskoczyć choćby poprzez twój dostęp do dokumentacji z pierwszej ręki, ale ponieważ piszesz to już enty raz to proszę w końcu to sprawdź i albo spuść mnie na drzewoMuti pisze:Za temp ambient webasto jest osobny czujnik (bodajże G17) i nie jest to ten sam co dla zegarów, także możliwe
pozdraVWiam, jarry