Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 829 razy

Re: Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, napra

Post autor: jarry »

mettenos pisze:w nowym nabytku czyli Touranie który zawitał w mojej rodzinie, sprawdzałem VCDS-em i nie ma adresu 18-ogrzewanie postojowe, jest natomiast 7D - dogrzewanie wnetrza czyli mam rozumieć zwykła elektryczna grzałka PTC bo żadnego piecyka pod maską nie ma a tutaj się pisze że KAŻDY Touran ma w standardzie piecyk
a czasami nie benzynka ten Touran? bo tylko diesel ma w standardzie dogrzewacz...
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Muti pisze: każdym dieslu powinien być,ch
Tak też jarry myślałem, dlatego napisałem tylko w dieslu :)
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
rossi2106
Przeglądacz
Auto:: 1,9 TDI AVQ
Imię:: Marek
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: rossi2106 »

takie pytanie-jak najprosciej wylaczyc dogrzewacz.mam chyba uszkodzone sterowanie i nie wylacza sie mimo ze temp.cieczy jest 90 stopni.czeka mnie teraz dluzsza trasa i boje sie zeby cos nie stalo sie gdy bedzie caly czas grzac.jest jakis bezpiecznik ktorego wyjecie unieruchamia dogrzewacz?
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: tomix »

rossi2106 pisze:takie pytanie-jak najprosciej wylaczyc dogrzewacz.mam chyba uszkodzone sterowanie i nie wylacza sie mimo ze temp.cieczy jest 90 stopni.czeka mnie teraz dluzsza trasa i boje sie zeby cos nie stalo sie gdy bedzie caly czas grzac.jest jakis bezpiecznik ktorego wyjecie unieruchamia dogrzewacz?
jest przeczytaj 1 strone
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Jesteś pewien ze masz faktycznie 90st,czy 90st na zegarach? Bo to 2 różne temp. To że słyszysz że piec chodzi nie znaczy, że chodzi na pełnej mocy. Jak dla mnie to wszystko jest ok z Twoim piecem

Wysłano z Xperii P przez Tapatalk
rossi2106
Przeglądacz

Muti pisze:Jesteś pewien ze masz faktycznie 90st,czy 90st na zegarach? Bo to 2 różne temp. To że słyszysz że piec chodzi nie znaczy, że chodzi na pełnej mocy. Jak dla mnie to wszystko jest ok z Twoim piecem

mysle ze jednak 90 stopni-przejechalem trase 210 km i w domu po wylaczeniu jeszcze chwile chodzil i czuc bylo charakterystyczny zapach ropy.teraz czeka mnie powtorka[2 x 210km] i nie chce po drodze myslec czy cos mi nie rozwali sie w ukladzie z tego powodu.poza tym jakies 3 miesiace temu gdy kupilem kabelek to porownywalem sobie temperatury.gdy wskazowka pokazywala 70 stopni to kabelek odczytywal 67 -wiec mysle ze tu jest OK.

-- 26 gru 2013, o 09:32 --
tomix pisze:
rossi2106 pisze:takie pytanie-jak najprosciej wylaczyc dogrzewacz.mam chyba uszkodzone sterowanie i nie wylacza sie mimo ze temp.cieczy jest 90 stopni.czeka mnie teraz dluzsza trasa i boje sie zeby cos nie stalo sie gdy bedzie caly czas grzac.jest jakis bezpiecznik ktorego wyjecie unieruchamia dogrzewacz?
jest przeczytaj 1 strone
faktycznie,jest o mozliwosci padu bezpiecznika od sterowania piecem.bede musial poszperac w bezpiecznikach :?
dzieki :piwo:
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Jeżeli po tej trasie zatrzymales się na światłach + pod domem chwile to mógł się odpalić, a dodatkowo trasa wcale nie oznacza, że masz 90st bez dogrzewacza, żeby je mieć trzeba dosyć dobrze deptac. Taki układ jest w touranie +wielkość nagrzewnicy i masz efekty.
A co do temp, oczywiście w tych temp co podałeś będzie się zgadzalo, a zobacz jak masz na vcds 75,to ile masz na zegarach ;) podpowiem Ci-90st ;) liczniki od 75-113st pokazuje zawsze 90st,żeby nie denerwować kierownika.

rossi2106
Przeglądacz

Muti pisze:Jeżeli po tej trasie zatrzymales się na światłach + pod domem chwile to mógł się odpalić, a dodatkowo trasa wcale nie oznacza, że masz 90st bez dogrzewacza, żeby je mieć trzeba dosyć dobrze deptac. Taki układ jest w touranie +wielkość nagrzewnicy i masz efekty.
A co do temp, oczywiście w tych temp co podałeś będzie się zgadzalo, a zobacz jak masz na vcds 75,to ile masz na zegarach ;) podpowiem Ci-90st ;) liczniki od 75-113st pokazuje zawsze 90st,żeby nie denerwować kierownika.

troche mnie uspokoiles :brawa:
nic-przejade te trase i poznam po spalaniu kto mial racje :haha:
mam nadzieje ze nic nie wybuchnie :hahaha:
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Nic się nie stanie. Webasto ma też czujnik przegrzania, także spokojnie. Ale na moje to jesteś przewrazliwiony,a dogrzewacz działa poprawnie. :p

radzik128
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 BKD 2005
Imię:: Robert
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: radzik128 »

czy można ustawić temp. załaczenia webasto dzisiaj 8 st. pokazywal komputer a webasto sie uruchomilo automatycznie ?
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Za temp ambient webasto jest osobny czujnik (bodajże G17) i nie jest to ten sam co dla zegarów, także możliwe ;)

Awatar użytkownika
mettenos
Przeglądacz
Auto:: 5N2 2.0 TDI CUWA 2016'
Imię:: Karol

Post autor: mettenos »

jarry pisze:
mettenos pisze:w nowym nabytku czyli Touranie który zawitał w mojej rodzinie, sprawdzałem VCDS-em i nie ma adresu 18-ogrzewanie postojowe, jest natomiast 7D - dogrzewanie wnetrza czyli mam rozumieć zwykła elektryczna grzałka PTC bo żadnego piecyka pod maską nie ma a tutaj się pisze że KAŻDY Touran ma w standardzie piecyk
a czasami nie benzynka ten Touran? bo tylko diesel ma w standardzie dogrzewacz...
jarry pisze:
oczywiście auto to :19: BXE, w aucie jest webasto, jest adres 18 a nie ma 7D, wszystko działa jak powinno :super: , dlaczego wcześniej napisałem jak napisałem - lepiej nie pytajcie :drinks: sorry za zamieszanie
Image
claix
Początkujący
Auto:: touran 1,9 AVQ
Imię:: kris
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: claix »

Dzięki jarry za super manuala :piwo: .Teraz wiem już więcej na temat webasto ale rok temu miałem awarie i nie mogłem dostać czujników temperatury i oddałem tourana do serwisu :wymiana czujników temperatury, wymiana pompki cyrkulacyjnej części były używane ale naprawa i tak wyszła 550 zeta. Teraz moim vcds zrobił bym to sam
FUHradex1980
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9tdi AVQ 2003
Imię:: Radek
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: FUHradex1980 »

Witam,
właśnie dobrałem się do webasta, chcę je wyjąć i dać do diagnostyki mam tylko takie pytanie, przed wyjęciem, wcześniej nie mogłem go odpalić nawet testowo mimo wykasowania błędów, czy test webasta lub próbę odpalenia testowego przeprowadza się na pracującym silniku?dodam że mam dogrzewacz którego nie mogę ruszyć, a drugie pytanie to czy aby zrobić testy akumulator musi być w pełni sprawny? bo że nie może być rezerwy paliwa to wiem.
Proszę o poradę
Radek
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 829 razy

Post autor: jarry »

FUHradex1980 pisze:wcześniej nie mogłem go odpalić nawet testowo mimo wykasowania błędów
Proszę o poradę
przed samym testem wyjmij na kilka sekund bezpiecznik od sterownika J364, powinien test się uruchomić po takim resecie

Muti pisze:Za temp ambient webasto jest osobny czujnik (bodajże G17) i nie jest to ten sam co dla zegarów, także możliwe ;)
Muti, nie zliczę ile już razy dyskutowaliśmy na ten temat, moim zdaniem G17 to czujnik w zderzaku temperatury otoczenia (ambient temperature sensor) i jest on podłączony do sterownika J285 czyli popularnie mówiąc do licznika skąd jest rozsyłana temperatura do pozostałych sterowników m.in. do J364, szanuję twoją wiedzę bo aktualnie mało kto jest ci w stanie podskoczyć choćby poprzez twój dostęp do dokumentacji z pierwszej ręki, ale ponieważ piszesz to już enty raz to proszę w końcu to sprawdź i albo spuść mnie na drzewo :) albo właź pod stół ;) :drinks:
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
ODPOWIEDZ