Telefon w touranie...

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

malcolm pisze:To i ja sie podłącze z pytaniem.
Ja mam u siebie RNS300 i na kierownicy przycisk ze słuchaweczką. Niestety po uchwycie na telefon pozostały tylko dziurki, poprzedni własciciel sobie wymontował. I mam w zwiazku z tym pytanko.
Jakie telefony można zestroić z tym radiem? Mam w tej chwili Nokie E52.

Pytanie czy razem z uchwytem nie zdemontował okablowania mikrofonu i centralki,sprawdź czy to jest ;)
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
malcolm
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz

Post autor: malcolm »

QQ a mozesz nakierowac mnie jak to zrobic? :lol:
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert

sprawdź czy jest mikrofon w podsufitce i centralka pod siedzeniem pasażera w podłodze (pod wykładziną). Jak zostały kabelki chociaż to już połowa sukcesu ;)
[you]--->Niebieski

ZWzPD

Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

QQRYDZA pisze:sprawdź czy jest mikrofon w podsufitce i centralka pod siedzeniem pasażera w podłodze (pod wykładziną). Jak zostały kabelki chociaż to już połowa sukcesu ;)
QQ ale mikrofon zawsze będzie jak się nie ma nawet podłączenia pod telefon (tak dla innych pytających).
Po drugie moduł BT, ale jak podejrzewam jak poprzedni właściciel odkręcił uchwyt to i pewnie moduł (zawsze to parę złotych).
Po trzecie podłącz się po komputer i wrzuć scan na forum to będzie wiadomo co masz.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

KAbelki modułu ciężko wypiąć ale mikrofon mógł zabrać. aaaa i paruje się telefon z modułem, a nie z radiem.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

cheles pisze:QQ ale mikrofon zawsze będzie jak się nie ma nawet podłączenia pod telefon (tak dla innych pytających).
cheles sadzisz ze VW byl by taki rorzutny zeby montowac mikrofon nawet jak nie ma instalacji? ja w to wątpie
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

marynarz75 pisze:
cheles pisze:QQ ale mikrofon zawsze będzie jak się nie ma nawet podłączenia pod telefon (tak dla innych pytających).
cheles sadzisz ze VW byl by taki rorzutny zeby montowac mikrofon nawet jak nie ma instalacji? ja w to wątpie
z tego co Spacewalker pisał to właśnie VW w tym wypadku jest rozrzutny, szkoda tylko, że w pierdołach. a nie w innych sprawach.
Ostatnio zmieniony pn lip 02, 2012 19:31 przez cheles, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
malcolm
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz

Post autor: malcolm »

Ok to jutro popatrze pod ten fotel za modułem. :ok:
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Witam
Przyłączę się do tematu. Kupiłem samochód, który z prawej strony licznika ma podstawkę do telefonu. Nie ma w niej adaptera. Chciałbym wykorzystać to pod telefon. Skoro jest to niech działa. Tylko, co i jak sprawdzić, co to za podstawka? Posiadam radio RNS510 więc może było podłączone inaczej może to było połączone przez BT, jeśli oczywiście było. Mikrofonu nigdzie nie widzę chyba, że gdzieś jest ukryty. Od czego mam zacząć drodzy Koledzy, jak to sprawdzić?

Czyli mając coś takiego jak mogę sprawdzić, czy to jest kompletne, czy będzie działać i co do tego mam dokupić?
Załączniki
Uchwyt III generacji tak to nazwali :)
Uchwyt III generacji tak to nazwali :)
VW3.jpg (19.03 KiB) Przejrzano 753 razy
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

PIOTREL pisze:Witam
Przyłączę się do tematu. Kupiłem samochód, który z prawej strony licznika ma podstawkę do telefonu. Nie ma w niej adaptera. Chciałbym wykorzystać to pod telefon. Skoro jest to niech działa. Tylko, co i jak sprawdzić, co to za podstawka? Posiadam radio RNS510 więc może było podłączone inaczej może to było połączone przez BT, jeśli oczywiście było. Mikrofonu nigdzie nie widzę chyba, że gdzieś jest ukryty. Od czego mam zacząć drodzy Koledzy, jak to sprawdzić?
Czyli mając coś takiego jak mogę sprawdzić, czy to jest kompletne, czy będzie działać i co do tego mam dokupić?
Piotr mikrofon możesz mieć w lampce przedniej do czytania. Co do podstawki na jaki to model telefonu ? to że napisali, że to uchwyt III generacji nie znaczy, że będzie pasował, tak myślę. Spytaj się sprzedającego, czy będzie rocznikowo pasował do twojego auta.
Zaczynasz odprzeskanowania auta VCDS lub VAG by sprawdzić jakie masz sterowniki w aucie to podstawa od tego zaczynasz planować modyfikacje.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert

Sprawdź jaką masz centralkę i być może uchwyt nie będzie ci potrzebny,będziesz obsługiwał telefon z rns510 ,a na ten dzyndzel jest jeszcze uchwyt pod starą nokie albo wyświetlacz dotykowy ( drogi) .Zobacz sobie na forum jak to wygląda ,gdzieś wklejałem zdjęcie,aktualnie tego nie używam bo wszystko ładnie chodzi z rns.
[you]--->Niebieski

ZWzPD

Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

U mnie jest sama podstawka jak na fotce. Nie mam możliwości, aby dowiedzieć się, jaki telefon był. Wydaje mi się ze powinien być tam adapter, niestety tego nie posiadam. Chciałbym podłączyć, przystosować zestaw do telefonu Nokia. A co do mikrofonu domyślam się, że jeśli jest to jest ukryty przy lampkach tak jak czujniki alarmu są ukryte w tylnym podświetleniu. Co do przeskanowania to rozumiem, że trzeba podłączyć się pod komputer?

[ Dodano: Pią Lip 06, 2012 12:32 ]
QQRYDZA pisze:Sprawdź jaką masz centralkę i być może uchwyt nie będzie ci potrzebny,będziesz obsługiwał telefon z rns510 ,a na ten dzyndzel jest jeszcze uchwyt pod starą nokie albo wyświetlacz dotykowy ( drogi) .Zobacz sobie na forum jak to wygląda ,gdzieś wklejałem zdjęcie,aktualnie tego nie używam bo wszystko ładnie chodzi z rns.

Gdzie jest ta centralka?
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

PIOTREL pisze:U mnie jest sama podstawka jak na fotce. Nie mam możliwości, aby dowiedzieć się, jaki telefon był. Wydaje mi się ze powinien być tam adapter, niestety tego nie posiadam. Chciałbym podłączyć, przystosować zestaw do telefonu Nokia. A co do mikrofonu domyślam się, że jeśli jest to jest ukryty przy lampkach tak jak czujniki alarmu są ukryte w tylnym podświetleniu. Co do przeskanowania to rozumiem, że trzeba podłączyć się pod komputer?

[ Dodano: Pią Lip 06, 2012 12:32 ]
QQRYDZA pisze:Sprawdź jaką masz centralkę i być może uchwyt nie będzie ci potrzebny,będziesz obsługiwał telefon z rns510 ,a na ten dzyndzel jest jeszcze uchwyt pod starą nokie albo wyświetlacz dotykowy ( drogi) .Zobacz sobie na forum jak to wygląda ,gdzieś wklejałem zdjęcie,aktualnie tego nie używam bo wszystko ładnie chodzi z rns.
Gdzie jest ta centralka?
Przeskanowanie oczywiście kabel VCDS czyli podlączyć pod komputer. Centralka jeżeli się nie mylę to zajrzyj pod siedzenie.

Do tego uchwytu potrzebujesz albo przystawkę pod konkretny telefon, albo nadajnik BT który tylko zparuje Ci telefon z BT. Jeżeli masz kiere z multifunkcją to będzie chodzić.

Jesli chcesz miec takie cos :
http://www.youtube.com/watch?v=p_3cHxbSblg (nie koniecznie z wybieraniem głosowym) musisz wymienic centralke tel która jest pod fotelem pasażera na moduł Premium. Najlepsze moduły to 3C0, 5N0, 7N6 3C8 z końcówkiami 730, ale i tu trzeba uwazac bo niekiedy nowszy zestaw nie pracuje z czerwonymi zegarami itp.

I podaj co masz w aucie łatwiej będzie pomóc
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert

Niestety nie posiadam sterowania w kierownicy. Tego mi trochę brak. Ale nie bedę wymieniać jej. Co do przeskanowania to mały kłopot. Nie znam tu jeszcze kolegów, zwlaszcza z okolic mających program. Jak dorwę się do sterownika, rozumiem, że pod siedzeniem kierowcy to napiszę. Ten sterownik będzie gdzieś ukryty czy będzie widoczny gołym okiem?
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert

Centralka znajduje się pod siedzeniem pasażera w podłodze.powinna być delikatnie nacięta wykładzina,może być przykręcona albo osadzona w grubym czarnym styropianie.
Obniż na maxa siedzenie i cofnij na maxa do tyłu i powinieneś się do niej dostać.
Prawdopodobnie będzie taka - 3C0 035 729 F
[you]--->Niebieski

ZWzPD

ODPOWIEDZ