RNS510 a VW MIB PQ a MIB STD2 PQ

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
Awatar użytkownika
bigkaban
Przeglądacz
Auto:: bmw
Imię:: magchoobVE
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Re: RNS510 a VW MIB PQ a MIB STD2 PQ

Post autor: bigkaban »

pab567 pisze:No to jednak napiszę bo widzę że malkonent z Ciebie straszliwy...

Brak dysku? Masz drugą kartę SD, do 2TB, dysk miałeś 30 lub 40 GB i jaki Ci poleciał to musiałeś rozbierać jednostkę a tu po prostu zmieniasz kartę i już.

Mapy "tylko" z karty? Toż to zaleta a nie wada - aktualizacja w domu, bez problemów z nagrywaniem płyt, brudnym laserem itd. Na dodatek aktualizowane 2 razy w roku.

BT biedny w porównaniu z wcześniejszym modułem? Przepraszam - którym? RNS510 nie miał wbudowanego a każdy zewnętrzny bez RSAP to radio bije na głowę. Zresztą te z RSAP też, wystarczy dodać sprzęg i antenę zewnętrzną.

Jedyne, z czym się mogę zgodzić, to brak odtwarzania video (a dokładnie - filmów na DVD) i coś, o czymś zapomniałeś czyli brak wizualizacji nastaw klimatronika.

Za to w zamian dostajesz system szybszy, z multitouchem, działającą po polski obsługa głosową, ikonami stacji radiowych, zdjęciami kontaktów, możliwością podłączenia bo BT jednocześnie dwóch telefonów i przede wszystkim obsługą MirrorLink, Android Auto i Apple CarPlay.

Jeśli Ci nie pasuje to zakładam się o dobrą whisky że znajdziesz błyskawicznie chętnego który się z Tobą zamieni na RNS510. I dorzuci w cenie stary BT.

Aktualizacje nie dodają nowych funkcji. Changelogi nie są dostępne.
Bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Fakt nastawy klimatronika tez sa denerwujace, ze ich brak i zapomnialem o tym.
Dodam jeszcze, ze zanim kupilem auto ogladalem kia stonic ale za gruby jestem wiec wybor padl tutaj... Kia potrafi dac mirrorlinka za darmo bo tam podlaczylem tel i dzialalo. W dodatku zone mam wpisana z serduszkiem i w kii bylo to widac na lcd jednostki nawigacyjnej a tutaj niestety kwadracik.

Co do tego ze jestem malkontentem to zrozum. radio ~10 lat mlodsze a zmian nie widze.. co do map to dla mnie nie problem bylo wypalic plyte. Mapy tylko z karty- karta pada i jetem w czarnej d bo musze kupic nowa "oryginalna" bo na jakiejkolwiek nie zadziala. A karty padaja.. wczesniej czy pozniej ale jednak.
Co do modulu BT to mialem tez z wlanem taki pod siedzeniem a nie wbudowany w rns510 ale po zmiane widze, ze jest ubozszy w funkcje i tyle.
Obsluga glosowa nie dziala- trzeba zaplacic wuchte hajsu
Brakuje mi tez menu CAr- myslalem, ze wlacze skrotem klawiszowym ale niestety nie wlacza sie.

Tak na szybko to chyba wszystko. Jeszcze raz dziekuje za wyczerpujaca wypowiedz. Mnie jednak to radio rozczarowalo...
Awatar użytkownika
pab567
Specjalista
Auto:: Superb Kombi 3.6
Imię:: Paweł
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Post autor: pab567 »

Dysk pada i jesteś w czarnej d bo musisz wymienić... a dyski padają...wcześniej czy później ale jednak... a żeby dysk wymienić trzeba radio wyjąć i rozebrać...

O utrzymywaniu lasera w dobrej kondycji nie wspomnę.

O jakie funkcje uważasz że BT jest uboższy? Poza trybem RSAP (o czym już pisałem) proszę.

Fabrycznie obsługa głosowa kosztuje jakieś grosiki (nie pamiętam jak w VW, w Skodzie można było dokupić za 100 PLN).

A w RNS miałeś menu CAR że narzekasz na jego brak? Na dodatek podpowiem - da się zrobić i w Twojej jednostce żeby działało...

Jak Cie rozczarowało to już pisałem - daj ogłoszenie o zamianie, chętnych nie będzie brakować.
Awatar użytkownika
bigkaban
Przeglądacz
Kontakt:

pab567 pisze:Dysk pada i jesteś w czarnej d bo musisz wymienić... a dyski padają...wcześniej czy później ale jednak... a żeby dysk wymienić trzeba radio wyjąć i rozebrać...

O utrzymywaniu lasera w dobrej kondycji nie wspomnę.

O jakie funkcje uważasz że BT jest uboższy? Poza trybem RSAP (o czym już pisałem) proszę.

Fabrycznie obsługa głosowa kosztuje jakieś grosiki (nie pamiętam jak w VW, w Skodzie można było dokupić za 100 PLN).

A w RNS miałeś menu CAR że narzekasz na jego brak? Na dodatek podpowiem - da się zrobić i w Twojej jednostce żeby działało...

Jak Cie rozczarowało to już pisałem - daj ogłoszenie o zamianie, chętnych nie będzie brakować.
Dyski dzialaja dluzej niz karty pamieci
utrzymanie w czystosci to norma a nie jakies trudnosci
Bt ci nie powiem z pamieci ale chocby podczas rozmowy moglem wiecej z kierownicy zrobic na FIS niz teraz wiec czegos brakuje
Fabrycznie obsluga glosowa nie wiem ile kosztuje ale w ASO powiedzieli mi 1216,76. wiec to dla mnie nie grosze.
W RNS nie mialem menu CAR ale po to zmienilem auto by bylo lepsze i bogatsze w funkcje...

Co do zrobienia to ze skrotu nie dziala a VCDSA nie posiadam.
Ps propozycje zamiany traktuje jako zart i nie bede komentowal.
Awatar użytkownika
pab567
Specjalista

Ależ ja nie żartuję. Po co masz się męczyć :D
Awatar użytkownika
bigkaban
Przeglądacz
Kontakt:

pab567 pisze:Ależ ja nie żartuję. Po co masz się męczyć :D
Po to zebym mogl zakupic u ciebie appconnect i wsio inne.. :P
Awatar użytkownika
pab567
Specjalista

Ja pisałem o cenie przy zakupie nowego auta... jak ktoś poskąpił kasy wcześniej to potem niestety się dopłaca sporo...

Pisaliśmy wcześniej na PW więc wiesz, co trzeba zrobić.
Awatar użytkownika
bigkaban
Przeglądacz
Kontakt:

pab567 pisze:Ja pisałem o cenie przy zakupie nowego auta... jak ktoś poskąpił kasy wcześniej to potem niestety się dopłaca sporo...

Pisaliśmy wcześniej na PW więc wiesz, co trzeba zrobić.
Wiem wiem wyciagnac radio.. co do tego zczytania advanced id to nie mam VCDSA ani nic co widzi moje auto wiec tylko dane z naklejki wchodza w gre.
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

pab567 pisze:UWAGA - odszczekuję. Może nie do końca bo ja miałem na myśli co innego czyli połączenie bez korzystania z MirrorLink. Ale faktycznie, pod MirrorLink można uzyskać taki efekt.
... jasne ;) oczywiście z "fabryki" nie ma opcji podłączenia 2 kamer,, ale kolega pytał czy na DM można "wyświetlić obraz" z 2 kamer
... odp. mozna (jesli sie troszeczkę pogłówkuje) :)
szczyku
Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
Imię:: Marcin
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: szczyku »

pab567, jak wygląda sprawa z MirrorLink, mam możliwość uruchomienia innej navi, ale gada mi żebym sprawdził czy urządzenie obsługuje ML.... W radiach od ciebie trzeba jakoś je aktywować?
Awatar użytkownika
pab567
Specjalista

Nie jest ważne ode mnie czy nie ode mnie - radio musi mieć aktywny MirrorLink (FEC/SWaP 00060300), telefon musi wspierać MirrorLink.
szczyku

pab567 pisze: telefon musi wspierać MirrorLink.
https://mirrorlink.com/phones

wszystko na temat, mojego tam nie ma.
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

... jaki masz telefon ?
szczyku

yox pisze:... jaki masz telefon ?
OnePlus6, dlatego nic z tego. Nawet na forum OnePlus znalazłem info, że mój model tego nie wspiera i nie da się tego wsparcia uzupełnić żadną aplikacją. Chyba zakupie jeden z w/w modeli i wrzucę w schowek z odpowiednimi aplikacjami.
Awatar użytkownika
bigkaban
Przeglądacz
Kontakt:

Mam pytanie- czy w moim radiu jest cos takiego, ze jak dzwoni telefon to w glosniku slysze dzwonek z telefonu czy tylko te wybrane w radio moge slyszec?
Mam w fonie zaznaczone w bt zeby dzwieki telefonu przekazywal na radio ale gra dzwonek z radia a w telefonie slychac dzwonek taki jak trzeba

ps RADIO MIB2 STD PQ
Awatar użytkownika
pab567
Specjalista

tylko te wybrane w radio
ODPOWIEDZ