Bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Fakt nastawy klimatronika tez sa denerwujace, ze ich brak i zapomnialem o tym.pab567 pisze:No to jednak napiszę bo widzę że malkonent z Ciebie straszliwy...
Brak dysku? Masz drugą kartę SD, do 2TB, dysk miałeś 30 lub 40 GB i jaki Ci poleciał to musiałeś rozbierać jednostkę a tu po prostu zmieniasz kartę i już.
Mapy "tylko" z karty? Toż to zaleta a nie wada - aktualizacja w domu, bez problemów z nagrywaniem płyt, brudnym laserem itd. Na dodatek aktualizowane 2 razy w roku.
BT biedny w porównaniu z wcześniejszym modułem? Przepraszam - którym? RNS510 nie miał wbudowanego a każdy zewnętrzny bez RSAP to radio bije na głowę. Zresztą te z RSAP też, wystarczy dodać sprzęg i antenę zewnętrzną.
Jedyne, z czym się mogę zgodzić, to brak odtwarzania video (a dokładnie - filmów na DVD) i coś, o czymś zapomniałeś czyli brak wizualizacji nastaw klimatronika.
Za to w zamian dostajesz system szybszy, z multitouchem, działającą po polski obsługa głosową, ikonami stacji radiowych, zdjęciami kontaktów, możliwością podłączenia bo BT jednocześnie dwóch telefonów i przede wszystkim obsługą MirrorLink, Android Auto i Apple CarPlay.
Jeśli Ci nie pasuje to zakładam się o dobrą whisky że znajdziesz błyskawicznie chętnego który się z Tobą zamieni na RNS510. I dorzuci w cenie stary BT.
Aktualizacje nie dodają nowych funkcji. Changelogi nie są dostępne.
Dodam jeszcze, ze zanim kupilem auto ogladalem kia stonic ale za gruby jestem wiec wybor padl tutaj... Kia potrafi dac mirrorlinka za darmo bo tam podlaczylem tel i dzialalo. W dodatku zone mam wpisana z serduszkiem i w kii bylo to widac na lcd jednostki nawigacyjnej a tutaj niestety kwadracik.
Co do tego ze jestem malkontentem to zrozum. radio ~10 lat mlodsze a zmian nie widze.. co do map to dla mnie nie problem bylo wypalic plyte. Mapy tylko z karty- karta pada i jetem w czarnej d bo musze kupic nowa "oryginalna" bo na jakiejkolwiek nie zadziala. A karty padaja.. wczesniej czy pozniej ale jednak.
Co do modulu BT to mialem tez z wlanem taki pod siedzeniem a nie wbudowany w rns510 ale po zmiane widze, ze jest ubozszy w funkcje i tyle.
Obsluga glosowa nie dziala- trzeba zaplacic wuchte hajsu
Brakuje mi tez menu CAr- myslalem, ze wlacze skrotem klawiszowym ale niestety nie wlacza sie.
Tak na szybko to chyba wszystko. Jeszcze raz dziekuje za wyczerpujaca wypowiedz. Mnie jednak to radio rozczarowalo...