Czujniki parkowania / cofania - na co zwrócić uwagę

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
rekin
Użytkownik
Auto:: Touran 1, 9 TDI BKC , 200
Imię:: Grzegorz

Post autor: rekin »

Turanek pisze:
STYLON pisze:kącikowicza Touranek
??? :roll:
Odnośnie nieoryginalnego - wystarczy masa i podłączenie pod światła cofania - błędów to nie wywoła.
Co do oryginalnego - wygląd pudełka niewiele mówi, ważne są numery i indeksy. Ponieważ twój rocznik Tourana i sterownik Octavii dzielą "lata świetlne" zmian technicznych byłbym sceptyczny czy tylko podłączenie wystarczy do poprawnego działania. Zawsze możesz spróbować, dowiemy się czegoś nowego ;)
Właśnie podłączyłem w moim takie jak opisuje tutaj Turanek czyli "chińczyki". Wydawałoby się prosta sprawa wziąć masę i podłączyć pod światło cofania. Tak też zrobiłem, ale jest jakiś myk, czujniki pokazują idealnie odległość, wyłapują przeszkody, ale tylko przy włączonym zapłonie i biegu wstecznym. W momencie uruchomienia silnika i cofaniu wszystkie czujniki zaczynają wariować pokazują różne odległości, nawet te które nie mają co wyłapać. Próbowałem podłączyć do zasilania z gniazda zapalniczki podczas pracy silnika i jest wszystko cacy. Kto mi powie co to za czary-mary ?
forest
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Tymek

Post autor: forest »

Wymień te czujniki to jakaś padaka. Ja kupiłem też podobne czujniki chińczyki podpinane pod światło cofania po wi-fi za chyba 100zł i działają rewelacyjnie :) Centralkę mam podpiętą pod skrzynkę bezpieczników.
Awatar użytkownika
rekin
Użytkownik
Auto:: Touran 1, 9 TDI BKC , 200
Imię:: Grzegorz

Post autor: rekin »

Montowałem identyczne w passacie B5, bo kupił też kumpel i działają bez problemu.
Inny znajomy montował w toyocie i też wszystko ok. A u mnie jak zwylke pod górkę :(
lelo
Przeglądacz
Auto:: 1T2 BLS MY08
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: lelo »

Odgrzeje temat. Mam pytanie... wie ktos gdzie oryginalnie montowany jest modul parktronika w poliftach, w ktorych jest park assistant? Na necie czytam, ze w bagazniku z tyl na prawym boku stojac przodem do bagaznika a ETKA pokazuje, ze z przodu tak jakby pod kokpitem po stronie pasazera. Wie ktos jak sie do tego badziewia dobrac? Dzieki.
Marcin
Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista
Auto:: BKD, 2008
Imię:: Tomek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: Bzyku »

jest z tyłu w bagażniku, etka pokazuje tylko szkice które nijak się mają, przynajmniej u mnie tam jest :-)
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os

Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os

Będzie ... ?
lelo
Przeglądacz
Auto:: 1T2 BLS MY08
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: lelo »

A masz park asystenta czy tylko PDC tyl? Chociaz nie wiem czy tourany z tylko PDC tyl wogole byly bo gdzies czytalem, ze nie...Thx. M

[ Dodano: Pią Mar 22, 2013 12:18 ]
Edit:
Dla tych, ktorzy kiedys szukaliby centralki parktronika a maja polifta z PLA to znajduje sie ona pod kierownica w okolicy CECM. Z tylu jest tylko jeden brzeczyk.
Marcin
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Post autor: jeżu »

Odgrzewka....
Czy ktoś może podać sprawdzone '"tańsze" zestawy PDC do tyłu. ??? Firma, sprzedającego...
Najlepiej typu z buzerem bez wyświetlaczy itp....
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

Jeżu ja osobiście zakładałem asymetryczne czujniki cofania Amervox z e-wit i polecam.. Więcej masz w moim manualu o montażu czujników. Nie wiem tylko czy można je nazwac tanimi. Pozatym mogłyby być "szybsze". Duży plus to ich dokładność i asymetryczność.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

andrz3j pisze:asymetryczne
Czyli kątowe? Bo wstępnie patrzyłem na zderzak z wymiarami i wydają mi się że zastosowałbym symetryczne. Muszą być "pod katem"? Hak nie mam za czym idzie szeroka belka...
Z manuala patrzyłem na te ale raczej za drogie..... Ciężko stwierdzić np jak by było z takimi np (w kolorze by sie przydały)
http://www.allegromat.pl/aukcja137628 :oops:
http://www.allegromat.pl/aukcja137630 :>
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

Asymetryczne czyli czujniki skrajne maja mniejszy zakres aby podczas robienia zatoczki nie łapały np kwietnikow na chodniku. Pozatym maja bardzo duzy kat działania w poziomie i pionie.Wiecej i dokladniejszy opis mozna znalezc w necie.

e-wit.pl/asymetryczny-czujnik-parkowania-rs4-wyswietlaczem-p-519.html

Pozatym dzieki temu ze sa asymetryczne nie lapia muru podczas wycofywania np. podworka... Czujniki są płaskie
U mnie tez jest belka w postaci przetloczki. Wymiarów trzymaj sie najlepiej tych co podałem w manualu przy robieniu otworow, bo mozna przy ostatnim szczegolnie otworze z prawej wpasc na belke.
Ze sprawdzonych i zachwalanych polecaja tez Valeo, parktronika.
Miałem na sprzedaż chinskie za grosze podobne do tych z 1 linku, zostaly mi po golfie ale szukałem o jak najmniejszej srednicy.
Te drugie z wygladu ma moj koles w astrze i jest zadowolony.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

andrz3j, dzięki za wyjaśnienia....pomyliłem z profilowanymi :piwo: browar się należy... Pytanko to belka za zderzakiem kończy się na tej wysokości? 87mm, a jakby dać np 90mm to może lepiej? Wiadomo że na zagięciu zderzaka nie wywiercę aby ominąć belkę...
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

Instrukcja czujnikow parkowania Cobra podaje 85 mm ale przy takim wymiarze czujnik o srednicy 19 mm moze juz dotykac belki dlatego podalem 87 mm. Ale jesli zastosujesz czujniki o wiekszej srednicy to pomyslalbym o delikatnym zwiekszeniu tej odleglosci o 1 mm przy srednicy czujnika 21 mm. Powyzej wymiaru 87 mm zderzak delikatnie sie zagina i jesli wiercilbys wyzej to po zamontowaniu czujnika moglaby pojawic sie od góry delikatna szpara.

Jak trafilbys na belke to mozna zdjać zderzak, odkrecic belke i mocowania troche rozwiercic (zrobic fasolki) i delikatnie opuscic w ten sposób belke.

Podsumowujac jesli masz srednice czujnika 19 mm to wymiar 87 jest optymalny. Przy srednicy 21 mm mozesz wiercic na 88. Belka konczy sie na ok. (75) 76 mm
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

Podsumowujac jesli masz srednice czujnika 19 mm to wymiar 87 jest optymalny.
tak tez zrobię czujniki już zamówiłem :mrgreen:
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

koledzy czy ktoś kupował już czujniki parkowania firmy valeo bo przymierzam się do kupna
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

Miki76 pisze:koledzy czy ktoś kupował już czujniki parkowania firmy valeo bo przymierzam się do kupna
Ja je miałem w ręku bo chciałem je kupić ale zdecydowałem się na tańsze...
Wyglądają bardzo dobrze w wykonaniu i pewnie też dobrze działają
ODPOWIEDZ